Product toegevoegd aan winkelwagen
Vijverkalender oktober
Vijverkalender: Oktober
Het is belangrijk om je vijver het hele jaar door goed te onderhouden, ook in oktober. In oktober is er alleen niet zo heel veel aan je vijver te doen. Iets dat je wél kunt doen is voorkomen dat er dode bladeren en takken in je vijver terechtkomen. Wil je weten hoe je hier het best mee om kunt gaan en ben je benieuwd welke andere vijvertips we deze maand voor je hebben verzameld? Lees dan snel verder!
Waterkwaliteit in oktober
Net als elke maand moet je ook in oktober de waterkwaliteit van je vijver goed in de gaten houden. In oktober regent het doorgaans vrij veel en door al het regenwater daalt de waterhardheid van de vijver. Het gevolg hiervan is dat je vijver in het voorjaar een te lage waterhardheid heeft. Door die te lage waterhardheid kunnen zuurstofplanten niet uitlopen en neemt de algengroei toeneemt. Je kunt dit voorkomen door de waterhardheid te verhogen. Gebruik hiervoor middelen met een lange werkingsduur, zoals Mineral Clay. Mineral Clay zorgt ervoor dat zuurstofplanten goed kunnen groeien waardoor het vijverwater helderder is.
Om zo goed mogelijk voor het milieu te zorgen en je vijver zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter, kun je een beetje bio-oxydator over de bodem van de vijver te strooien. Schaf ook een luchtpomp aan om ervoor te zorgen dat het water in beweging blijft en er geen vorst aan het wateroppervlak kan ontstaan.
Let daarnaast op de eventuele draadalgen in je vijver. Ook wanneer het koud is kunnen draadalgen nog lang doorgroeien. Zou je hier niets aan doen, dan kun je in het vroege voorjaar te maken krijgen met een enorme toename in de groei van deze algen. Het is daarom van groot belang om draadalgen al in oktober te bestrijden met behulp van een algendodend middel.
Plantenonderhoud in oktober
Behalve letten op de waterkwaliteit van je vijver, is het ook belangrijk om in oktober de planten in je vijver te onderhouden. Heb je planten die boven je vijver groeien? Snoei deze dan aan het begin van de maand. Op die manier voorkom je dat de dode bladeren van deze plant in je vijver vallen. Het is namelijk gezonder voor de vijverplanten en -dieren als de dode bladeren niet in de vijver terecht komen.
Zou je de dode bladeren laten liggen, dan ontstaat er na verloop van tijd een dikke sliblaag die het water voedselrijk maakt voor zweefalgen. Om ervoor te zorgen dat er niet al te veel bladeren in je vijver terechtkomen, kun je het best een afdeknet zo strak mogelijk over je vijver spannen. Hiermee worden de vissen in je vijver trouwens ook nog eens beschermd tegen ongewenste gasten als reigers en katten. Zorg er wel voor dat het afdeknet niet te grote gaten bevat, anders heeft het geen nut. Ook is het vriendelijker voor vogels om een net met kleine gaten te nemen als ze bij je vijver komen uitrusten.
Let wel op dat je alle dode takjes en blaadjes uit je vijver haalt voordat je het net overheen spant, dat scheelt weer werk. Vergeet ook niet de afgestorven bladeren van waterlelies te verwijderen, maar laat wat wel achter. De vissen en andere vijverdieren gebruiken bladeren soms om achter te schuilen. Deze bladeren kun je in het voorjaar uit je vijver vissen op het moment dat er nieuwe scheuten verschijnen.
Ook moet je in oktober de zuurstofplanten van je vijver terugsnoeien. Als je dat doet, zullen ze in het voorjaar beter kunnen groeien en ook niet al te groot en al te lang worden.
Dierverzorging
In oktober kan de temperatuur van het water dalen en tussen de 5 en de 7 graden Celsius komen te liggen. Is dat het geval? Zorg er dan voor dat je je vissen wintervoer blijft geven. Zolang de temperatuur boven de 5 graden Celsius blijft, kun je je vissen een à twee keer per week blijven voeren.
Let er verder op dat je in oktober geen nieuwe vissen uitzet, de weersomstandigheden en de temperaturen zijn daar niet geschikt voor: de kans dat nieuwe vissen overleven is deze maand vrij klein.
Algemeen vijveronderhoud voor oktober
Omdat oktober midden in de herfst valt, kan het gebeuren dat het begint te vriezen. Als er zich ijs aan het wateroppervlakte vormt, moet je dit in het begin vooral met rust laten. Pas als het ijs een week op je vijver ligt, kun je een gat erin maken. Dit gat maak je niet zozeer voor de vissen, maar meer voor je vijver: je belucht je vijver op die manier. Je kunt hiervoor overigens het best een pan met heet water gebruiken in plaats van in het ijs te gaan hakken. Als je een gat in het ijs gaat hakken, zorgen de sterke trillingen ervoor dat je vissen stress en/of schade aan de zwemblaas krijgen en daardoor zouden ze kunnen sterven.
Je kunt er ook voor kiezen te voorkomen dat er zich een ijslaag op je vijver vormt door het water in beweging te houden. Dit doe je door een luchtpomp in je vijver te plaatsen.
Maak je gebruik van een uv-filter? Dan kun je die in deze periode afkoppelen, want zo'n filter heeft nu geen nut. Maak het filter na het afkoppelen ook schoon met azijn en berg het op tot volgend voorjaar.
Dé producten van deze maand
Om je te helpen om de bladeren en takken uit je vijver te houden, heeft Warentuin visnetten om over je vijver te spannen. Daarnaast bevordert een beluchtingsset de gasuitwisseling en het zuurstofgehalte in de vijver. Bij vorst kan het ook helpen om een wak in de vijver open te houden.
Daarnaast is het leuk om je vijver een beetje in het licht te zetten. Gebruik hiervoor wat van de vijververlichting van Warentuin.
Achtergrondinformatie en tips
Wil je achtergrondinformatie en meer vijvertips over het onderhouden van je vijver in oktober of een van andere maanden? Bekijk dan onderstaande links:
We wensen je veel plezier met je vijver in oktober!
Snel naar...
Maanden