Vijverkalender mei

Vijverkalender: Mei

De maand mei staat ook wel bekend als de ‘groeimaand’. Daarom is het nu de ideale periode om nieuwe planten te poten in je vijver. Ook is de maand mei, net als de maand april, de ideale periode om moerasplanten uit te dunnen en waterlelies te scheuren. Wil je weten welke onderhoudsklussen je in mei nog meer kunt oppakken? Lees dan snel verder!

Waterkwaliteit in mei

Om de groei van zuurstofplanten te stimuleren, is het belangrijk te letten op de carbonaathardheid (de KH-waarde), ofwel het zuurbindend vermogen van het water in je vijver te letten. Die moet hoog genoeg zijn om zuurstofplanten goed te laten groeien. Goed groeiende zuurstofplanten is van essentieel belang, omdat deze het vijverwater helder en algenvrij houden. Helder algenvrij vijverwater is weer van essentieel belang voor de opname van zuurstof en voor het uitwisselen van CO2.

De KH-waarde is hoog genoeg als die tussen de 7 en 8 ligt. Ligt de KH-waarde tussen de 7 en de 8, dan blijft het water zoals gezegd mooi helder en vrij van algen. Is de waarde van het water in jouw vijver te laag? Geen nood: je kunt deze eenvoudig verhogen met speciale CO2 tabletten.

Door verder regelmatig het oppervlaktevuil uit je vijver te verwijderen zorg je er ook voor dat het vijverwater helder blijft. Je kunt hiervoor een speciale oppervlaktezuiger ofwel een vijverskimmer gebruiken.

Plantenonderhoud in mei

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de maand mei perfect om moerasplanten uit te dunnen en waterlelies te scheuren. Bekijk wel eerst of dit voor jouw vijver ook echt nodig is.

Het uitdunnen van moerasplanten is echt nodig als de plantengroei het hele wateroppervlak bedekt. Let daarbij op dat je het aantal planten beperkt houdt. Dun de uit door bladeren en takken weg te snoeien.

Als een waterlelie al een flink aantal jaar groeit, kan het gebeuren dat de plant te compact wordt. Een waterlelie wordt te compact als de bladeren over elkaar heen gaan groeien en steeds verder boven de vijver uitsteken. Het wordt dan tijd om de lelie te scheuren. In de vijverkalender van april heb je al kunnen lezen hoe je dat moet doen, maar om het je wat gemakkelijker te maken herhalen we de 5 stappen hieronder nog eens:

Waterlelies scheuren stap voor stap  

  • Neem de plantmand met de waterlelie eerst uit de vijver en haal de plant hier voorzichtig uit
  • Zoek plantdelen waarin duidelijk jonge scheuten groeien
  • Snijd de plantdelen met een flink stuk wortel af
  • Maak het snijvlak dicht door het in de as te drukken
  • Plaats de plantdelen terug in een plantmand en voorzie ze van een nieuwe voedingsbodem (nieuwe aarde, liefst lelieaarde)

Bezorg nu je vijvermand!

Dierverzorging

Mei is een goede maand om eventueel nieuwe vissen uit te zetten. Wel is het daarbij belangrijk ze de eerste weken goed te observeren: ziekteverschijnselen en vissterfte doen zich vooral bij nieuw uitgezette vissen voor. Je kunt dit helpen voorkomen door ze voorafgaand aan het uitzetten in een quarantainebak te houden.

Vijveproducten voor mei

Vergeet ook niet om de vissen die al in je vijver zwemmen goed te (blijven) verzorgen en te beschermen. Bied ze voldoende voeding. Ze hebben nu vooral eiwit nodig. Geef liever een aantal kleine porties dan veel in 1 keer. Geef je ze veel tegelijk eten, dan werkt dat namelijk de groei van algen in de hand.

Bescherm je vissen tegen reigers en andere grote vogels. In mei worden hun jongen gevoed moeten worden, het liefst met een lekker stukje vis. Vooral in ondiepe vijvers waar vissen zich niet goed kunnen verschuilen, lopen vissen het gevaar meegepikt te worden. Gelukkig kun je hier heel eenvoudig iets aan doen. Door een vijvernet over je vijver te spannen voorkom je dat je vijver een levend buffet wordt voor jagende grote vogels.

Verder moeten jonge vissen in de vijver ook tegen hun eigen soortgenoten beschermd worden. Om hun groei een boost te geven kun je ze bijvoeren met fijngewreven visvoer. Na zo’n 10-12 weken zijn ze groot genoeg en wordt er door andere vissen niet meer op ze gejaagd. Tot die tijd zou je ook een deel van de beplanting niet uit te dunnen. De jonge vissen kunnen zich dan beter verschuilen en hebben een grotere kans te overleven.

Zijn ze toch ten prooi gevallen aan een van hun soortgenoten? Heel vervelend, maar het is wel raadzaam ervoor te zorgen dat er niet te veel vissen in de vijver komen. Je kunt daarbij uitgaan van maximaal 50-70 cm vislengte per 1000 liter vijverinhoud.

Algemeen vijveronderhoud voor mei

Let er vooral in mei op dat je zorgvuldig alle uitgebloeide bloemen in jouw waterplanten verwijdert. Op die manier worden de planten gestimuleerd om nitraat op te nemen. Bij een te laag nitraatgehalte stoppen de planten met groeien. Als dat gebeurt krijg je zonder twijfel te maken met algengroei. En dat is natuurlijk precies waar je niet op zit te wachten!

Dé producten van deze maand

Hou het wateroppervlak deze maand lekker schoon met een vijverskimmer of waterstofzuiger. Door viezigheid weg te zuigen blijft het wateroppervlak helder. Dat ziet er stukken netter uit en is ook een stuk beter voor de waterkwaliteit.

Is er toch iets mis met de kwaliteit van het water? Geen punt: bij Warentuin vind je tal van producten om de waterwaarden te verbeteren. Een gezonde vijver met de juiste waterwaarden is een fijne leefomgeving voor waterplanten en vijvervissen. Een belangrijk aandachtspunt voor deze maand!

Achtergrondinformatie en tips

Wil je graag meer achtergrondinformatie en ben je op zoek naar handige tips? Bekijk dan onderstaande links:

Je kunt deze maand veel buiten genieten van het mooie weer en je prachtige tuin en vijver. Veel plezier!

Naar boven