Vijverkalender juli

Vijverkalender: Juli

Eindelijk is het zomer! Lekker buiten zitten bij je vijver met een ijsje in je hand. Maar niet alleen jij zit te genieten, ook de planten in en rondom de vijver genieten van het mooie weer. Dit betekent echter wel dat je je vijver goed moet verzorgen en onderhouden. Wij helpen je erbij met een aantal handige vijvertips.

Waterkwaliteit in juli

Nu het zomer is, is het zoals gezegd van groot belang dat je je vijver goed blijft verzorgen en onderhouden. In juli is het bijvoorbeeld vooral belangrijk om de watertemperatuur goed in de gaten te houden. Als de temperatuur te hoog is (ruim boven de 20°C), is er namelijk veel kans op zuurstoftekort. Door dit tekort wordt het water groen in plaats van doorzichtig/blauw en bestaat het risico dat de vissen in de vijver uitsterven. De groene kleur wordt veroorzaakt door de groei van het aantal zweefalgen.

Door een luchtpomp aan te schaffen en aan te sluiten, help je voorkomen dat het water groen wordt en kun je de algengroei doen afnemen. Algen gedijen het best in stilstaand water en een luchtpomp zorgt ervoor dat het water in beweging blijft. Let er wel op dat je de pomp regelmatig verschoont. Ook kun je een algendodend middel gebruiken, de hardheid van het water verhogen en/of extra of nieuwe zuurstofplanten in de vijver plaatsen.

Als je dat hebt gedaan, kun je de zogeheten schaduwtest doen: kijk of je de schaduw van de vissen of andere dieren in je vijver, op de grond van de vijver ziet. Is dit het geval? Dan zijn alle zweefalgen eruit. Is dat niet het geval? Dan groeit er nog steeds zweefalg in je vijver en moet je die eruit halen.

Verder zorgt het warme weer ervoor dat het water verdampt. Hierdoor krijgen de dieren in je vijver minder zwem-/leefruimte. Controleer in juli dus regelmatig het waterpeil en vul het bij als dat nodig is.

Plantenonderhoud in juli

Je hebt hem vast wel in je vijver, de waterlelie, een mooie plant om in je vijver te hebben, maar je moet hem wel goed verzorgen. De zogenaamde leliekever leeft namelijk graag op waterlelie, maar die kun je beter niet op bezoek hebben. De larven van de kever tasten de bladeren namelijk van binnen aan, waardoor ze bruin worden en afsterven. Is de kever wél bij je op bezoek, dan is de aangetaste bladeren afknippen en verwijderen het enige dat je kunt doen. Hoe eerder en vaker je dat doet, hoe minder last je van de leliekever krijgt.

Snoei drijfplanten en moerasplanten in juli, zodat het water open en mooi blijft. In juli kun je ook een aantal waterplanten in je vijver planten. Om zuur water te voorkomen, kun je het best onderwaterplanten in je vijver laten groeien. Door dit te doen, kunnen andere vijverplanten beter groeien en blijven de vissen gezonder.

Vlog van Sep: hoe bouw ik een vijver?

Dierverzorging

Niet alleen planten leven in de vijver, ook vijverdieren als vissen en waterslakken. Als het warmer wordt, hebben de vissen behoefte aan meer eten. Probeer ze daarom vooral in juli elke dag wat te eten te geven en let erop dat het visvoer dat ze krijgen binnen enkele minuten wordt gegeten. Is dat niet het geval? Schep dan het overgebleven voer met een schepnet eruit. Ook mag je de vissen gerust verwennen met wat regenwormen of voorgeweekte sla, daar worden ze zeker blij van!

Waterslakken spelen een belangrijke rol bij het schoonhouden van vijvers en het handhaven van een evenwichtige vijveromgeving. Ze houden zich namelijk onder meer bezig met het eten van algen en het recyclen van bladeren.

Ga je in juli op vakantie? Zorg er dan voor dat je voor je vissen een regelbare voederautomaat hebt. Op die manier kun je het aantal voederbeurten systematisch bepalen.

In de zomermaanden is de kans groter dat je last krijgt van reigers of katten. Reigers en katten willen natuurlijk ook wat eten en gaan op zoek naar lekkere vissen uit je vijver. Dat doen ze vooral in ondiepe vijvers waar de vis zich minder goed kan verschuilen. Let er daarom goed op je vijver niet te ondiep is!

Ook kun je ongewenste gasten van je vijver weg te houden met behulp van een laser guard. Een laser guard werkt met bewegingssensoren. Op het moment dat er beweging is, zal een laser guard geluiden afspelen en laserstralen uitstralen die te horen zijn voor het menselijk oor en niet te zien zijn voor het menselijk oog. Dieren die je liever niet op bezoek wil hebben horen de geluiden en zien de laserstralen wel, schrikken en zullen voorgoed bij de vijver wegblijven! Deze diervriendelijke manier werkt erg goed bij het verjagen van reigers en katten.

Behalve reigers en katten bezoeken ook libellen en waterjuffers je vijver. Deze dieren zijn echter niet gevaarlijk en dus wél gewenst. Libellen en waterjuffers paren en leggen alleen maar eitjes. Wil je libellen bij je vijver hebben? Zorg er dan voor dat je waterplanten hebt die net boven het water uitsteken,. Dit, omdat de libellenlarven op de bodem van de vijver leven of zich verschuilen tussen de waterplanten. Ook helpt het om variatie te hebben in waterdiepte en waterplanten. Op die manier kun je genieten van allerlei verschillende soorten libellen bij je vijver in juli.

Algemeen vijveronderhoud voor juli

Bij het onderhouden van je vijver moet je erop letten dat je water niet te voedselrijk wordt, want anders krijg je heel veel last van algen. Om dit te voorkomen moet je ervoor zorgen dat borders of gazons strak naast de vijver liggen.

Het kan ook gebeuren dat je vijverwater wat troebel wordt. Als eendenkroos daarvan de oorzaak is, moet je dit met een netje zo vaak als nodig is uit het water halen. Het troebel worden van je vijverwater kan ook een tijdelijke vertroebeling zijn door stof en stuifmeel. Als dat zo is, verdwijnt het na de eerste regenbui weer.

In juli schijnt de zon natuurlijk ook lekker vaak en lang. Zorg er daarom voor dat je vijver goed in de schaduw staat. Dat kan je doen door een parasol te plaatsen of drijfplanten te gebruiken. Op die manier zijn je vissen en andere vijverdieren je erg dankbaar.

Dé producten van deze maand

Om te voorkomen dat reigers en/of katten van je vissen genieten, is het handig om een afdeknet over je vijver te spannen. Op die manier kunnen je vissen rustig in het rond zwemmen.

In de zomer kun je verder nog lekker lang buiten zitten, dus is het ook altijd leuk om nog wat vijververlichting te hebben. Bij Warentuin verkopen we led vijververlichting die ook nog eens een kleine fontein bevat. Daarmee vrolijk je je vijver meteen ook een beetje op, ideaal toch?

Vijverproducten voor juli, verkrijgbaar bij Warentuin:

Achtergrondinformatie en tips

Wil je graag meer achtergrondinformatie en tips over vijveronderhoud? Bekijk dan onderstaande links:

We wensen je veel succes bij het onderhouden van je vijver in juli!

Naar boven