Moestuinkalender mei

Moestuinkalender: mei

In mei komt je moestuin echt tot leven. Je tuinbonen staan volop in bloei en je peulen zijn langs rekken al flink omhoog aan het klimmen. Je bietjes en je sla komen voorzichtig op en de eerste (nog groene) aardbeien zijn ook al zichtbaar. De planten die nog binnen staan mogen iedere dag een paar uur naar buiten, zodat ze alvast kunnen wennen aan de buitentemperatuur. Na IJsheiligen (vanaf half mei) mogen ze een definitief plekje in je tuin krijgen.

Zaaien in mei

Vanaf half mei kun je (dus) beginnen met het zaaien in de volle grond. Deze maand is met name geschikt voor het zaaien van late erwten, wortelen, broccoli, radijsjes, knollen en spinazie.

Wil je sperziebonen, courgettes, komkommers, meloenen en maïs zaaien? Doe dat dan pas als je er zeker van bent dat de vorstperiode voorbij is of zaai ze vast voor in een kas of op je vensterbank.

Planten en verspenen in mei

Aubergines en paprika’s zijn gevoelige gewassen, maar kun je in mei gerust in de volle grond in je kas of in kweekzakken planten. Wil je ze buiten uitplanten? Heb dan geduld en hou ze nog een paar weken (tot na IJsheiligen) binnen.

Na IJsheiligen is het ook tijd om je binnen gekweekte tomaten uit hun potten te halen en ze op hun definitieve plek te zetten. Dat kan er een buiten in de volle grond zijn of binnen in een grote pot van circa 15 liter.

Bij tomaten waarvan de stelen horizontaal groeien, ontstaan allemaal witte puntjes op de stengel. Die witte puntjes zijn de plekken waar zich nieuwe wortels ontwikkelen. Hoe meer wortels de plant onder de grond heeft, hoe meer voeding hij kan opnemen om te groeien. Plant je tomaten dus in een extra diep gat. Verder kunnen sommige gewassen deze maand letterlijk een steuntje in de rug gebruiken. Geef je erwten bijvoorbeeld rijshout of gaas om lekker tegenaan te klimmen. Je tuinbonen kun je met tuintouw aan stokjes binden en op die manier steun geven.

Vlog: Zo verpot je een plant

Snoeien en uitdunnen in mei

Heb je steenfruitbomen als perzik, abrikoos, pruim en kers in de tuin staan? Dan is het nu het moment om die te snoeien. Haal bij het snoeien de oude, zwakke takken die weinig fruit geven weg op zo’n 10 cm van de boomstam. Op deze manier stimuleer je de groei van nieuwe takken. Haal ook de naar binnen groeiende takken weg, zodat de boom voldoende licht blijft vangen.

Moestuinproducten van mei

De maand mei is ook de ideale maand om zaailingen uit te dunnen. Met name de zaailingen die je vorige maand gezaaid hebt, kunnen uitgedund worden. Dit kun je doen bij radijsjes, bietjes, prei en wortels.

Als plantjes té dicht op elkaar staan, hebben ze onvoldoende ruimte om te groeien. Bij het uitdunnen haal je een aantal plantjes weg, zodat de plantjes die overblijven ruimte hebben om groter te groeien. Kijk goed welk plantje er het grootst en sterkst uitziet. Dat plantje laat je staan. De andere plantjes eromheen trek je voorzichtig uit de grond.

Het ene plantje heeft meer ruimte nodig om te groeien dan het andere plantje. Tussen de plantjes van radijsjes, prei en wortel moet minimaal 5 centimeter zitten. Tussen de plantjes van bietjes moet minimaal 10 centimeter zitten.

Verbeter je grond

Behalve je groenten schiet ook het onkruid in mei als een dolle uit de grond. Als je bij droog weer regelmatig schoffelt, help je echter het ontstaan van onkruid te voorkomen. Dat scheelt je natuurlijk veel wiedwerk!

De maand mei is ook het moment om al het beschikbare, organische afval te verzamelen om een composthoop te creëren. Je kunt hiervoor alle groene planten uit de natuur gebruiken. Let wel op de eventuele aanwezigheid van plantenwortels. Zitten die aan de buitenkant van de composthoop, dan groeien ze straks gegarandeerd verder.

Tijd om te oogsten in mei

De eerste gewassen (vroege groenten) van het nieuwe jaar kunnen zo ongeveer na 15 mei geoogst worden. Wat die eerste gewassen zijn? Rabarber, raapsteeltjes, peterselie, koolrabi, kervel, kropsla, spinazie en tuinkers. Verder zijn de radijsjes die je in maart hebt gezaaid in mei als het goed is uitgegroeid tot kleine rode knolletjes die ook geoogst kunnen worden. Verder kun je in mei snijbiet, verschillende soorten sla, raapsteeltjes en asperges oogsten.

Algemene moestuintips

Behalve dat je rabarber in mei kunt oogsten, is het ook belangrijk dat je de bloemstengels eruit haalt. De bloei kost onnodig veel energie.

Jammer maar helaas, maar ook in mei kun je last hebben van ongedierte, om precies te zijn van slakken. Slakken zijn meestal deze maand erg actief en weten hun op de een of andere manier met gemak hun weg naar de moestuin te vinden. Gelukkig kun je bij Warentuin allerlei producten kopen om je slakken mee uit je tuin te jagen.

Heb je de takken van je druivenstruik in de winter gesnoeid, dan is er in mei een stelsel van lange, oudere takken ontstaan. De zijscheuten die hieruit groeien, kun je nu aanbinden met kunststof binders of tuindraad.

Kijk in mei vooral uit voor de koolvlieg. Zoals de naam al doet vermoeden heeft de koolvlieg het voornamelijk gemunt op de wortels van jonge koolplanten. Slechts een paar larven kunnen een koolplant al te gronde richten. Gelukkig is dit insect eenvoudig te foppen met een koolkraag.

Wees deze maand ook op je hoede voor de wortelvlieg. Deze vlieg legt eitjes aan de basis van jonge wortelplanten. De eerste golf larven is actief van eind april, begin mei tot in juli. Een tweede golf kan eind juli zijn en geeft overlast tot eind september. Soms volgt er nog een derde golf larven die tot eind oktober actief is. De larven van een wortelvlieg zijn met aaltjes te bestrijden.

Met wat tuingaas maak je het zowel de koolvlieg als de wortelvlieg heel wat moeilijker.

Dé producten voor deze maand

Warentuin is dé plek waar je terecht kunt om basisgereedschap te kopen dat onmisbaar is tijdens het moestuinieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een woelvork, een spade voor als je flink moet graven, een hark, schoffel en plantschepje. Een van een handige gieter, een paar stevige handschoenen voor het vuile werk en een praktisch oogstmandje?

Achtergrondinformatie en meer tips

Op zoek naar meer handige achtergrondinformatie en praktische tips? Bekijk dan onderstaande links:

Wij wensen je veel plezier in je moestuin in mei!

Naar boven