Moestuinkalender juli

Moestuin kalender: juli

Juli, de maand waar het eindelijk een keer lekker weer is en je lekker naar buiten kunt. De vogels fluiten, de zon schijnt en de bloemen bloeien mooi. Je kijkt rond in je moestuin maar het ziet er toch niet helemaal voltooid uit. Sommige planten bloeien niet zoals ze horen te bloeien en op andere plekken mist er nog wat. Dus waarom nog wachten? In de moestuinkalender van juli vind je je tips over wat je kunt zaaien en planten in juli. Let’s go!

Zaaien in juli

In juli kun je veel verschillende soorten groenten buiten in de vollegrond zaaien. De groenten zijn te verdelen in de volgende categorieën: ‘blad- en stengelgewassen’, ‘peulgewassen’, ‘wortel- en knolgewassen’, ‘kruiden’ en ‘groenbemesters’. Daarnaast kun je binnen diverse kiemgroenten in potten zaaien.

Blad- en stengelgewassen zaaien

Blad- en stengelgewassen omvatten onder andere rucola, snijbiet, veldsla, raapsteel en groenlof. Deze groenten groeien goed in juli en kunnen direct in de volle grond worden gezaaid. Chinese kool is ook een bladgewas, maar valt onder de koolgewassen en is de enige koolsoort die je in juli kunt zaaien. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft en de grond vrij houdt van onkruid om een goede groei te bevorderen.

Peulgewassen zaaien

Peulgewassen als pronkbonen, spekbonen, snijbonen en slabonen kunnen ook in juli worden gezaaid. Deze bonensoorten gedijen goed in warme zomerse omstandigheden. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de rijen te laten voor een goede luchtcirculatie en om te voorkomen dat de planten elkaar in de weg zitten. Plaats eventueel stokken of rekken waarlangs de bonen kunnen klimmen voor optimale groei.

Wortel- en knolgewassen zaaien

Wortel- en knolgewassen zijn ook ideaal om in juli te zaaien. De meest populaire wortelgewassen zijn niet alleen wortelen, maar ook rammenas, bieten en radijsjes. Al deze gewassen kunnen in deze periode worden gezaaid. Deze gewassen hebben losse, goed doorlatende grond nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Regelmatig water geven is essentieel om uitdroging te voorkomen, vooral tijdens warme dagen.

Kruiden zaaien

In juli kun je ook diverse kruiden zaaien. Populaire kruiden voor deze maand zijn Chinese bieslook, kervel, wilde marjolein en waterkers. Deze kruiden kunnen in potten of direct in de vollegrond in de tuin worden gezaaid. Ze hebben meestal een zonnige plek nodig en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral in droge perioden.

Groenbemesters zaaien

Groenbemesters als blauwe lupine, gele mosterd en phacelia zijn ook in juli te zaaien. Groenbemesters worden niet geteeld voor consumptie, maar om de bodem te verbeteren. Ze bedekken de bodem, helpen uitspoeling van voedingsstoffen te voorkomen, leveren voedsel voor het bodemleven, houden de ondergrond los en dragen bij aan de opbouw van organische stoffen. Het is aan te raden om een mengsel van verschillende groenbemesters te gebruiken, omdat geen enkele groenbemester al deze voordelen alleen biedt.

Kiemgroenten binnen zaaien

Behalve groenten (en kruiden) buiten zaaien, kun je ook verschillende kiemgroenten binnen zaaien. Denk hierbij niet alleen aan rode kool, basilicumkers en raapstelen, maar ook aan zonnebloemen. Deze groenten moeten in kleine kiemschaaltjes worden gezaaid, regelmatig water krijgen en op een zonnige plek worden gezet. Kiemgroenten zijn snel groeiend en kunnen al binnen een paar dagen geoogst worden voor gebruik in salades en andere gerechten.

Planten en verspenen in juli

In juli kun je diverse groenten verschillend fruit planten in moestuin. Zo kun je een aantal voorgezaaide groenten planten. Bonen zijn een goed voorbeeld daarvan. Verder zijn aardbeien altijd fijn om in je moestuin te hebben. Deze komen elk jaar terug, waardoor je er lekker lang van kunt genieten. Ook kun je een stel groenten verspenen. Denk dan aan tomaten, paprika's, aubergines en sla. Deze groenten zijn gemakkelijk te verplaatsen. Andere groenten met een stevig wortelstelsel als de pompoenen, courgettes, bonen, wortels en radijsjes hebben liever niet dat je ze verplaatst.

Snoeien en uitdunnen in juli

Juli is de perfecte maand om te snoeien. Als je alle aardbeien geplukt hebt, haal je het blad met een heggenschaar weg. Laat het blad vervolgens niet liggen, maar gooi het op de composthoop. Op die manier voorkom je dat het oude blad de plant aantast en ziek maakt.

Behalve aardbeien moet je ook ander fruit snoeien in juli. Denk dan aan zomerframbozen, zwarte bessen en leifruit in waaiervorm.

Bij de zomerframbozen is het van belang dat je na het plukken alleen de takken die wat bruiner zijn dan de rest snoeit. Daarnaast moeten alle zijscheuten en de scheuten die elkaar kruisen of middenin de bessenstruik groeien, snoeien.

De scheuten van het leifruit die de vorm aantasten en/of naar de muur of schutting groeien, moet je wegsnoeien. De jonge scheuten kunnen dan extra goed groeien en zorgen volgend jaar voor nieuwe vruchten.

Ook kun je een paar groenten uitdunnen in juli. Bij bijvoorbeeld witlof moet je beginnen met uitdunnen wanneer de eerste echte witlofblaadjes tevoorschijn komen. Vanaf dat moment moet je de witlof uitdunnen tot er ongeveer acht plantjes per meter overblijven. Ook moet je de schorseneer nadat ze uit de grond komen, uitdunnen op acht à tien cm.

Misschien verbaast het je, maar je moet fruitbomen ook uitdunnen. Wanneer de takken overbelast zijn met fruit, hebben ze geen kracht meer om voor volgend jaar sterke bloembotten te vormen. Als je de fruitbomen regelmatig uitdunt, krijg je het jaar erop steeds dikkere vruchten. Lekker, toch?

Verbeter je grond

Als het zomer is, betekent dat niet alleen dat je je planten enkel water moet geven. Je moet ze ook bemesten, ook die in je moestuin. Dat doe je met snelwerkend mest als bloedmeel of kunstmest. Je kunt ook groenbemesters gebruiken om voldoende organische stoffen in de bodem te krijgen, zodat er een betere bodemstructuur ontstaat. Let er wel op dat je de planten niet te veel bemest, anders kunnen ze niet meer ademen en gaan ze dood. Verder is compost de milieuvriendelijkste keuze om te gebruiken, omdat je daarbij de voedingsstoffen uit de tuin hergebruikt.

Tijd om te oogsten in juli

Behalve met al dat zaaien, uitdunnen en snoeien, kun je je in juli ook bezighouden met het oogsten van groenten. Denk dan niet alleen aan de eerder genoemde zomerframbozen en zwarte bessen, maar ook aan bloemkool en peterselie. Ook kun je deze maand doperwten, koolrabi en spinazie oogsten. Andere groenten die je kunt oogsten in je moestuin zijn rapen, radijzen en andijvie.

Let erop dat je zo veel mogelijk gewassen plukt, zodat ze meer kunnen produceren. Zou je maar een paar vruchten rijp laat worden, dan zou de plant stoppen met zaden produceren en dat zou zonde zijn! Zorg ervoor dat je de gewassen die je hebt geoogst hebt zo snel mogelijk opeet. Dan zijn ze het verst en het lekkerst.

Algemene moestuintips

Ben je niet thuis in juli? Zorg er dan voor dat je iemand hebt die op je plantjes en groenten en fruit past! Je buurman, vrienden en/of familie willen je vast helpen om je tuin in de gaten te houden. Daarnaast moet je erop letten dat je gewassen tijdens deze warme maand voldoende water krijgen.

Doe ook vloeibare plantenvoeding van ECOstyle in het gietwater bij het verzorgen van je tomaten, komkommers, paprika’s en/of meloenen.

Het kan ook gebeuren dat de volle grond de aardappelziekte bevat. Dit betekent dat aardappels en tomaten voortdurend worden bedreigd. Is dit bij jou het geval? Bespuit de planten dan meerdere keren om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Hoe vaak je de plant moet bespuiten, ligt aan hoe nat het jaar was.

Andere ziektes en schimmels liggen in juli helaas ook op de loer. Zorg er dus voor dat je gewassen minder vatbaar zijn door ze in een optimale conditie te houden.

Dé producten voor deze maand

Als je je gewassen water wilt geven, is het handig om dat met gieters te doen. De gieters van Warentuin zijn altijd van goeie kwaliteit en kan je 100% op vertrouwen. Wil je in je tuin werken? Gebruik dan goeie tuinhandschoenen en kniebeschermers. Dit voorkomt heel veel blaren, smerige handen en schaafwonden aan de knieën.

Moestuinproducten voor juli, verkrijgbaar bij Warentuin:

Achtergrondinformatie en meer tips

Wil je meer informatie over het onderhouden van je (moes)tuin? Bekijk dan deze onderstaande links:

Wij wensen je veel plezier in je moestuin in juli!

Naar boven