Tuinkassen

Tuinkassen

Tuinkassen kopen bij Warentuin

Heerlijk genieten van je eigen gekweekte producten uit de tuin begint pas echt goed met een luxe, eenvoudige, grote of kleine tuinkas van Royal Well of ACD en kweeklampen van BTT! Op deze pagina vind je ons aanbod! Blader er op je gemak doorheen en maak je keuze.

Filter
Positie
Naam
Prijs
Aflopend sorteren
Weergeven als Foto-tabel Lijst
Artikel 1-23 of 246
24
48
72
24
48
72

Alles wat je moet weten voor het aanschaffen van een tuinkas

Zit je er al een tijdje over na te denken om een tuinkas aan te schaffen? Dan is het belangrijk om met bepaalde dingen rekening te houden. Wat is de beste plaats voor een tuinkas? Waar gebruik je de kas voor? Hoe moet je de tuinkas funderen? Noem het maar op. We willen je hier graag een beetje bij helpen. Hopelijk kan je met deze tips en tricks er precies achter komen hoe je het aanschaffen en aanleggen van een tuinkas wil aanpakken.

Wat is de beste plaats voor een tuinkas?

De ideale plaats voor een tuinkas is een zonnige locatie, bij voorkeur met de nok geplaatst in een zuid/noord-richting. Kou en wind zijn niet bevorderlijk en daarom kan de kas het beste in een beschutte omgeving worden geplaatst, maar niet onder bomen. Daarnaast is het voor onderhoud hadig dat je de tuinkas ca. 50 centimeter vanaf je schutting, haag of huis af te zetten. Zo kan je er eenvoudig omheen lopen.

Gebruik van de kas

Het is van belang om te weten waar je van plan bent de tuinkas voor te gaan gebruiken. De grootte en het materiaal van de kas stem je namelijk af op het gebruik. Voor het opkweken van plantjes om op die manier het moestuinseizoen te verlengen is een kleine tuinkas met een geïntegreerde kweektafel voldoende. Voor het planten van bijvoorbeeld tomaten in de volle grond zal je een grotere kas nodig hebben. Wil je in de tuinkas relaxen en loungen? Dan moet je een materiaal kiezen wat je zelf ook mooi vindt, een houten muurkas bevalt dan misschien beter.

Fundering van de tuinkas

Als de plaats van de tuinkas is bepaalt is het tijd om een stevige fundering te plaatsen. Alleen je terras als fundering is niet genoeg voor een tuinkas. De kas kan niet rechtstreeks op het terras geplaats worden. Om schade aan de glasplaten te voorkomen moet je voor het frame van de tuinkas een 100 procent waterpas fundering maken. Maak gebruik van brede betonnen opsluitbanden en wit zand. Bij veel tuinkassen wordt een metalen funderingsrand meegeleverd, deze heeft als functie het frame van de tuinkas bij elkaar te houden. Deze stalen funderingsrand zet je met bouten vast in de betonnen banden of met pootjes in de grond.

Het juiste klimaat

Een goede balans tussen luchtvochtigheid en temperatuur is erg belangrijk. Voor goede beluchting kan je het beste gaan voor een tuinkas met minstens één of twee dakramen. Een louvreraam is in meeste gevallen optioneel. Dit raam wordt aan de onderzijde van je kas geplaats en bestaat uit meerdere horizontale raampjes. De luchtcirculatie wordt door deze louvreraampjes perfect voor de gewassen. Ramen automatisch openen en sluiten is mogelijk met de raamopeners. Deze cilinders zetten uit bij warmte en sluiten wanneer de temperatuur daalt.

Afdichting van de tuinkas

Met de afdichting van de tuinkas wordt de beglazing bedoelt. Er zijn drie soorten beglazing; veiligheidsglas, tuinderglas en polycarbonaat. Veiligheidsglas is vergelijkbaar met glas dat in woningen wordt gebruikt. Het voordeel is dat het minder snel breekt, maar is daarentegen wel wat duurder. Tuinderglas is gemakkelijk te plaatsen en goedkoop. Het nadeel van tuinderglas is dat het niet erg mooi glas is. Luchtbellen, strepen en andere oneffenheden kunnen voorkomen in het glas. Het breekt daarnaast ook sneller en breekt dan in grote scherven, wat met kinderen gevaarlijker kan zijn. Polycarbonaat is dubbelwandig kunststof. Het is niet doorzichtig maar mat en je ziet dus niet door de kas heen. Voor direct zonlicht is het ideaal doordat de doorlaatbaarheid van het zonlicht minder is dan bij glas. Ook is de kans op breken zeer klein, helaas kan het wel slechter tegen wind. Denk bij het uitzoeken van de afdichting dus goed na over welk type het beste bij jouw wensen past.

Teeltmogelijkheden

Door gunstige omstandigheden in een kas worden de kweek mogelijkheden uitgebreider. Welke gewassen je in welke maand het beste kan kweken, zullen we hieronder opsommen.

Januari

Koolrabi, Kropsla, opgekweekte Ramenassen, Meloenen, Lelies en Delphinium.

Februari

Pepers, Aubergines, Bazielkruid, Radijs, Rammenas, Waterkers, Pluksla, Peterselie, Dille, Kervel, vroege Bloemkool, Koolrabi, Kropsla, Selderie, vroege witte kool, vroege Savooikool, Uien, Worteltjes, Spinazie, rode Biet en Andijvie. Of juist verschillende plantsoorten, bijvoorbeeld éénjarige bloemen zoals Mexicaantje, Leeuwenbek, Asarina, Begonia, Japanse Hop, Lobelia, Petunia, Splitbloem en IJzerkruid.

Maart

Tomatenplanten, Broccoli, Aubergines, Meloenen, Kervel, gemiddelde vroege Bloemkool, Paprika’s en het voorkweken van vroege aardappelen. En ook kan je beginnen met het opkweken van Zomerbloemen, Begoniabollen, Geraniums, Fuchsia’s en andere balkon- en kuipplanten.

April

Tomatenplanten, vroege Bloemkool, Pompoen, Paprika’s, Maïs (suikermaïs), witte Selder, Komkommer, Meloenen, Stokbonen, late Prei, Aubergines, Augurken, Tuinkers, Radijsjes, Sla, Rabarber en Witlof. En de volgende planten; Stokroos, Kattenstaart, Berenoor, Bijvoet, Cosmea, Strobloem, vlijtige Liesjes, Dagbloem, Maskerbloem, Wonderbloem, Afrikaantje en Zinnia.

Mei

Stambonen, Komkommers, Meloenen, Selderie, Stokbonen, Aubergines, Paprika, Courgettes, vroege worteltjes en bietjes. Verschillende planten kan je zaaien voor bloei in de winter zoals Freesia’s , Schizanthus en Calceolaria.

Juni

Sla, Peterselie, Radijs, Andijvie, Slaboontjes, Mosterd en Tuinkers.

Juli

Tomaten, Meloenen, Komkommers, Aubergines, Sla, Radijs, Tuinkers, Paprika, Peterselie en Suikerbroodsla.

Augustus

Veel dezelfde gewassen als juli zoals Tomaten, Meloenen, Suikerbroodsla, Veldsla, Uien, Radijs, Tuinkers en Winterandijvie. Augustus is de ideale maand om uw Sla, Radijs, Tuinkers, Tomaten, Paprika, Aubergines, Meloenen en Komkommers te oogsten. Deze maand kunt u ook prima Fuchsia’s stekken.

September

Kropsla (vroege soort), Koolrabi, Radijs, Chrysanten, Veldsla, Spinazie (goede beschutting voorzien), Druiven, Perziken en Abrikozen.

Oktober

Deze maand kunt u de volgende gewassen oogsten: Sla, Tomaten, Paprika’s, Aubergines en Meloen. We halen de vorstgevoelige planten binnen (oude struiken van Fuchsia’s) Geraniums en Kuipplanten. De volgende planten gaan vanaf deze maand overwinteren: Dahliaknollen en Chrysantpollen.

November

Deze maand kunt u het beste spinazie, plantuitjes, planten en druiven kweken. De potten met kruiden voor wintergebruik worden binnengebracht.

December

Met de winter voor de deur maken we van deze rustige periode gebruik voor grote schoonmaak- en onderhoudswerken aan de kas. U kunt de volgende gewassen prima in uw kas laten staan: Begonia’s, Knolbegonia’s, Salvia’s Canna’s, Surfinia’s, Fuchsiastekken, oogsten van witlof.

Makkelijk en snel online bestellen

Hopelijk heb je met deze tips een beetje een beter beeld gekregen van wat je zou willen bestellen. Zitten er de juiste producten voor jou tussen? Dan kan je ze gemakkelijk en snel bij Warentuin bestellen: gewoon achter je laptop op je bank in de woonkamer! Zoek alle producten die je nodig hebt uit en voeg ze toe aan je winkelmandje. Rond je bestelling af en dan gaan wij voor je aan de slag om de producten bij elkaar te zoeken en zo snel mogelijk naar je toe te sturen. Ideaal toch?

Heb je nog vragen over het bestelproces, of heb je andere vragen? Bekijk onze veel gestelde vragen of neem gewoon contact met ons op!

Naar boven