Grind

Grind

Grind kiezels online kopen bij Warentuin

Ben je van plan grind kiezels aan te schaffen voor bijvoorbeeld je oprit, je dak, je tuin, je vijver of je aquarium? Dan heb je geluk! Op deze pagina vind je namelijk een handig overzicht van de soorten grind die je bij ons eenvoudig online kunt bestellen. De meeste producten die we aanbieden zijn die van het topmerk Gardenlux.

Filter
Positie
Naam
Prijs
Aflopend sorteren
Weergeven als Foto-tabel Lijst
Artikel 1-24 of 95
24
48
72
24
48
72

Grind kiezels online bestellen bij Warentuin

Bij Warentuin ben je óók aan het juiste adres als je op zoek bent naar grind kiezels. Ons assortiment bestaat uit 'gewoon' grind en siergrind. 'Gewoon' grind is er onder andere in een witte, grijze en zwarte variant, ideaal om te gebruiken voor je oprit, je platte dak, als bodembedekker voor in je tuin (en vijver) of je aquarium. Voor je aquarium kun je uiteraard het best de wat kleinere kiezels gebruiken.

Ons siergrind is perfect om te gebruiken tijdens al je creatieve uitspattingen, zowel buiten als binnen. Voor welke kiezelgrootte ga jij? Filter met behulp van het menu aan de linkerkant van deze pagina op de voor jou juiste lengte, breedte en hoogte en je vindt deze in een handomdraai.

Grind kiezels voor het leggen van een oprit

De grind kiezels je voor je oprit gaat gebruiken dienen altijd tussen de 8 en de 16 mm dik te zijn. Zou je gaan werken met kiezels met een fijnere structuur, dan blijven deze te veel aan de banden van auto's plakken. Grind dat aan autobanden blijft plakken kan deze beschadigen, iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten!

Als je een oprit van grind kiezels gaat leggen, dien je er rekening mee te houden dat de grind kiezels zwaar worden belast. Ze moeten immers het gewicht van minimaal één auto kunnen dragen, zonder daarbij te beschadigen. Daarom is het verstandig om een echt dikke laag grind aan te brengen van minimaal tussen de 5 en de 7 mm. Omdat je er met een auto overheen rijdt, mogen de kiezels zoals gezegd niet al te fijn zijn. Je kunt dan denken aan kiezels met een grootte van tussen de 7 en de 20 mm.

Ook is het aan te raden om bij het leggen van een oprit van grind kiezels met worteldoek en grindmatten te werken. Worteldoek is milieuvriendelijk, zo gemaakt dat het lucht en water doorlaat, en je oprit tegen woekerend onkruid beschermt. Grindmatten hebben een honingraatstructuur en zorgen er hierdoor voor dat de kiezels stevig en stabiel blijven liggen waar ze liggen, dat deze op een later moment niet zomaar zullen kunnen verplaatsen en er dus geen onverwachte gaten in het grind zullen kunnen ontstaan.

Wil je nog meer zekerheid? Breng dan tussen het worteldoek en de daarop komende grindmatten een extra laag puin (steenslag of betonpuin) van tussen de 10 en de 20 cm dik aan. Druk de laag puin goed aan en tril deze na. Je grind oprit blijft nu gegarandeerd liggen zoals deze ligt!

Bij Warentuin zijn diverse soorten oprit grind te bestellen in de kleuren kleuren antraciet, blauw, grijs, rood en geel. Je kunt het grind aanschaffen als zakgoed van 25 kg en in bigbags.

Grind kiezels voor op je platte dak

Om het lood en de constructie van je dak in een goede conditie te houden en de schadelijke effecten van uv-licht op het dakbitumen te beperken, kun je bij een plat dak het best werken met ballastgrind, een speciaal type dakgrind. Het hoge soortelijke gewicht van ballastgrind maakt het zwaar genoeg om alles op zijn plaats te houden op het moment dat het buiten een keer keihard waait.

Daarnaast helpt de ronde en gladde vorm van ballastgrind beschadigingen aan de dakbekleding te voorkomen. Werken met ballastgrind van minimaal 8 mm zorgt bovendien voor een goede waterdoorlaarbaarheid. Een goede waterdoorlaatbaarheid helpt ook lekkages aan de dakbekleding te voorkomen.

Niet alle grindsoorten zijn in te zetten als als dakgrind, als ballastgrind. Niet alle grindsoorten zijn namelijk rond genoeg om geen schade aan te brengen aan het onderliggend bitumen. Enkele voorbeelden van grindsoorten die wél geschikt zijn om als dakgrind te gebruiken zijn:

  • Alpengrind;
  • Cordoba grind;
  • Flat pebbles stenen;
  • Moraine grind;
  • Nero Ebano grind;
  • Kasteelgrind;
  • Nordic Grey grind;

Als regel wordt een grindlaagdikte met een hoogte van 3 tot 4 cm aangehouden. Met deze laagdikte waait het grind zeker niet weg en zakt het zeker niet in de onderlaag. 1 m³ grind weegt ongeveer 1,6 ton ofwel 1600 kg.

Grind en split kiezels voor in je tuin

Toegegeven: tuinbestrating met grind is niet de meest praktische keuze, maar je kunt zo wel een gegarandeerd onderhoudsarme tuin aanleggen!

Grind kiezels worden meestal gecombineerd met split kiezels, maar wat precies het verschil is tussen grind en split? Simpel: grindsteentjes hebben een ronde vorm en splitsteentjes hebben een hoekige vorm. Grindsteentjes zijn rond omdat ze vaak bij rivieren worden gevonden. Het stromende water van die rivieren ‘slijpt’ ze rond. Soms worden grindsteentjes in speciale trommels rond gemaakt. Splitsteentjes of breuksteentjes zijn hoekig, omdat ze uit steengroeves worden gespeten.

Door de ronde vorm zijn grindsteentjes minder gevoelig voor groene aanslag dan splitsteentjes, maar de hoekige vorm van splitsteentjes maakt ze samen tot een stabielere ondergrond dan grindsteentjes. Met grindpaadjes, splitvakken, rotsen en natuurstenen brokken geef je je tuin op een vrij eenvoudige manier een natuurlijke uitstraling.

Wil je behalve tuinbestrating in de vorm van grind, een waterpartij in je tuin aanleggen? Doe dat dan met wat keien en brokken. Je kunt het vijverfolie dat boven de waterspiegel uitsteekt namelijk camoufleren met wat losse keien of brokken. Losse keien en brokken zijn verder prima te gebruiken rond een bron, een cascade of een waterval.

Grind en split kiezels voor in en rond een vijver

Grind en split kiezels geven een vijver een natuurlijke en rustieke uitstraling. Door de vochtige omstandigheden zijn niet alle soorten grind en split geschikt voor gebruik in in of rond een vijver. Marmersoorten slaan bijvoorbeeld snel groen uit en kalkhoudende soorten zijn slecht voor de vissen in de vijver. Een aantal voorbeelden van sierlijke, kalkvrije soorten die minder snel groen uitslaan zijn:

  • Beach pebbles zwart;
  • Beach pebbles zwart;
  • Flat pebbles zwart, Flat pebbles groen en Flat pebbles paars;
  • Basalt split of grote Basalt breukstenen;
  • Canadian slate of de grote Canadian slate breuksteen.

Let er verder dat grind en split bij levering nog nieuw is en dus stof van het breekproces kunnen bevatten. Om dit kwijt te raken, kun je het grind en de split het best even wassen, zeker bij een al bestaande vijver waar je al wat vissen in hebt wonen.

Grind en split kiezels voor een tuinpad

Voor het leggen van een looppad in de tuin is het verstandig om grind of split te gebruiken met een formaat tussen de 2 en de 20 mm. Als je daarna onderstaande stappen volgt, kan het haast niet misgaan.

Stap 1: de plek van het grindpad bepalen

Bepaal op welke plek je een grindpad gaat leggen en zet deze plek af met piketpaaltjes en wat touw. Span dit touw tussen de paaltjes. Dankzij de geplaatste paaltjes krijg je een goed beeld van hoe het grindpad komt te liggen. Ook kun je dankzij de paaltjes later eenvoudig de randen plaatsen. Wordt het een looppad? Zorg er dan voor dat het pad minimaal 80 cm breed is.

Stap 2: de dikte van de grindlaag bepalen

Het bepalen van de juiste dikte van de laag met grind hangt af van de mate waarin het pad wordt belast. Wordt het pad niet heel erg belast, wordt er bijvoorbeeld niet veel op gelopen of op gefietst, dan kan de laag grind dunner zijn dan wanneer het pad veel wordt belast, er veel op wordt gelopen of gefietst. De belasting van een grindpad is grofweg in te delen in de volgende 2 categorieën:

Grindpad zonder belasting

Leg je een grindpad enkel voor de sier en kan er dus geen belasting op het pad kan ontstaan? Dan is de standaard laagdikte van 5 cm voldoende. Maak je gebruik van grind waarvan de kiezels van 20 tot 40 mm? Zorg dan voor een dikkere laag van 6 tot 7 cm. Bij grind kiezels met een nog grotere afmetingen kun je het best uitgaan van een laagdikte van 6 tot 10 cm, afhankelijk van het type grind. Hoe groter de laagdikte en afmetingen van het grind, hoe kleiner de kans op onkruid.

Grindpad met enige belasting

Leg je een grindpad om er straks op te lopen of te fietsen en kan er dus enige belasting op ontstaan? Dan is de standaard laagdikte van 5 cm ook voldoende. Ook hier geldt dat als je gebruikmaakt van grind waarvan de kiezels van 20 tot 40 mm, je het best kunt zorgen voor een dikkere laag van 6 tot 7 cm en dat bij grind kiezels met een nog grotere afmetingen je het best uitgaan van een laagdikte van 6 tot 10 cm, afhankelijk van het type grind. Hoe groter de laagdikte en afmetingen van het grind, hoe kleiner de kans op onkruid.

Stap 3: het uitgraven van de ondergrond

Nadat je de dikte van het grindpad hebt bepaald, moet de ondergrond worden uitgegraven. Vóórdat je dat doet, is het echter zaak dat deze 100% schoon is. Haal resten onkruid, steen of ander puin weg. Graaf de benodigde diepte uit.

Stap 4: het aanbrengen van de randen

Om ervoor te zorgen dat het grind niet teveel ruimte krijgt om te bewegen, kun je gebruikmaken van verschillende soorten randen. Randen rondom een grindpad die veel gebruikt worden, zijn borderranden. Borderranden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder ook de cortenstaal. Ze zorgen ervoor dat de grind kiezels op hun plek blijven liggen. Dankzij de topkwaliteit pennen zijn de borderranden eenvoudig de grond in te drukken.

Behalve van borderranden, kun je ook gebruikmaken van opsluitbanden (betonranden). Het leggen van opsluitranden kost net wat meer tijd dan het leggen van borderranden. Je dient er namelijk een geul voor uit te graven en vervolgens dien je wat metselzand om de opsluitbanden heen aan te brengen. En maak je gebruik van meerdere lagen betonranden? Dan dien je deze aan elkaar vast te lijmen met steenlijm, om spleten te voorkomen.

Stap 5: het leggen van anti-worteldoek

Na het uitgraven van de ondergrond en het plaatsen van de randen is het tijd om worteldoek te gaan leggen. Anti-worteldoek zorgt er niet alleen voor dat het grind niet wegzakt, maar ook dat de ondergrond steviger is en onkruidgroei wordt voorkomen. Anti-worteldoek is eenvoudig op maat af te snijden en zelfs per meter te bestellen.

Laat stukken worteldoek altijd 10 cm overlappen, om zo lichtdoorgang te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat dit ook bij de randen een gedeelte tegen de borderrand of de betonrand aan komt te liggen, zodat ook onkruid daar geen kans heeft om langs te groeien. Plaats worteldoek extra stevig in de grond met om de 20 cm gronddoekpennen. Deze drukt u eenvoudig door het worteldoek heen diep de grond in.

Stap 6: het leggen van het grindpad

Ligt het worteldoek er dan kan het grind voor het tuinpad van grind worden gestort. Stort het direct op het worteldoek. Zorg ervoor dat je de grind kiezels gelijkmatig verdeelt en de grindlaag dik genoeg is (zie stap 2). Na het storten van de grind kiezels maak je het tuinpad met behulp van een hark eenvoudig egaal. Leg je liever een tuinpad met split, dan kan dat uiteraard ook. De te volgen stappen blijven niet alleen hetzelfde als die voor een tuinpad van grind, maar ook die voor een tuinpad met gravel, schelpen en/of houtsnippers. Hoe handig is dat?

Grind voor in een aquarium

Grind dat geschikt is om te gebruiken als bodembedekker in een aquarium is verkrijgbaar in verschillende groottes, van heel fijn tot vrij grof. Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als grind te grof is, kan er zich namelijk vuil tussen ophopen.

Bij Warentuin is aquariumgrind verkrijgbaar in allerlei kleuren, maar over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn. Voor je het gaat gebruiken, is het belangrijk het grind goed te wassen in een emmer met water. Daarna kun je een laag van ongeveer 3 centimeter op de bodem van je aquarium leggen. Het voordeel van een grindbodem ten opzichte van bijvoorbeeld een zandbodem is dat een grindbodem minder dicht is en er daardoor nog zuurstof bij kan.

Ga je in je aquarium ook nog wat grote planten plaatsen? Hou er dan rekening mee de wortels ook groot zijn en er een dikkere grind laag nodig is. Wil je daarnaast meer diepte creëren? Dan dien je aan de achterkant een dikkere laag aquarium grind aan te brengen. Je kunt er grofweg van uitgaan dat je voor iedere 50 cm aquarium met grote planten minimaal 20 kg grind nodig hebt. Bij een aquarium zonder planten is per 50 cm aquarium 10 kg grind voldoende.

Omdat de uitwerpselen van de vissen in je aquarium als voeding voor de planten in je aquarium dienen is een extra voedingsbodem niet nodig. De planten nemen deze op via de wortels, het afval van je vissen dringt door het grind naar beneden en wordt daar opgenomen. Wel is het raadzaam om om de zoveel tijd voedingstabletten in het grind te steken, omdat hier net wat andere voedingsstoffen in zitten die ervoor zorgen dat je planten nog beter zullen groeien.

Grind en split online shoppen en betalen

Heb je een aantal soorten grind en spit voor je in en rond je vijver gezien die je bevallen? Plaats de producten van je keuze dan in je virtuele winkelmandje. Wil je ook nog of alleen grind en split bestellen? Bekijk dan alle bigbags met een inhoud van minimaal 500 kg en koop een bag of kies voor kleinere hoeveelheden grind, zand en split in zakgoed (vanaf 15 kg). Doorloop daarna de procedure en rond je bestelling af.

Heb je nog vragen over het bestelproces of wil je iets anders weten? Bekijk dan onze veel gestelde vragen of neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice! We helpen je met alle plezier verder!

Naar boven