Bollen & zaden

Bollen & zaden

Bollen en zaden online kopen bij Warentuin

Krijg jij ook de lentekriebels wanneer de eerste neusjes van de bloeiende zaden boven de grond verschijnen? Wij ook! Na een lange winterperiode krijg je weer zin om in je tuin en moestuin aan de slag te gaan. Op deze pagina kun je vele soorten bloembollen groentezaden en zaaibenodigdheden vinden om jouw tuin de juiste sfeer te geven.

Bollen en zaden online bestellen bij Warentuin

Met de bollen en zaden die je bij Warentuin kunt kopen, tover je je tuin in een handomdraai om in om in een prachtige, kleurrijke bloemenzee.

Het planten van bloembollen en het zaaien van bloemenzaden is namelijk niet alleen een uitstekende, maar ook een eenvoudige manier om je tuin te verlevendigen met verschillende bloemen en planten.

Bloembollen en zaden zijn bovendien lekker goedkoop. Om te kunnen genieten van een lange bloeiperiode in je tuin, kun je de bloembollen ook alvast binnen in potten planten en de zaden voorkweken in zaaibakjes.

Bloembollen planten

Met het planten van bloembollen kun je, als het even meezit, het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin hebben staan. Het planten van bloembollen is ook helemaal niet moeilijk en omdat bloembollen (natuurlijk) niet allemaal tegelijk bloeien en dus ook niet tegelijk hoeven worden geplant, kun je – als je het goed doet – telkens een nieuw hoekje vol bloempracht in je tuin creëren.  

Bloembollen zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën: één- of meerjarige voorjaarsbollen, zomerbollen en verwilderingsbollen.  Wat het verschil tussen de drie soorten bollen precies is, lees je hieronder.

Voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen worden geplant tussen oktober en november. De bekendste voorjaarsbollen zijn narcissen. Narcissen zijn meerjarige bloembollen, kunnen als ze eenmaal zijn uitgebloeid gewoon in de grond blijven zitten, waarna ze het volgende jaar in veelvoud weer op zullen komen.

Andere voorjaarsbollen zijn tulpen en hyacinten. Tulpen en hyacinten zijn eenjarige bloembollen. Van deze bloembollen kun je dus maar één seizoen genieten. Als ze zijn uitgebloeid, moet je ze uit de grond halen en bewaren op een droge plek tot het volgende seizoen.

Voorjaarsbollen kun je in het najaar via onze webshop bestellen. Als je ze ook in het najaar plant, zijn ze – als het even meezit – in het vroege voorjaar uitgekomen, zodat jij er lekker van kunt genieten.

Zomerbollen

Zomerbollen worden geplant tussen april en mei, net na de vorstperiode. Anemonen, dahlia's en gladiolen zijn éénjarig zomerbollen die je tuin hartje zomer zullen laten stralen. Ook zomerbollen moeten nadat ze zijn uitgebloeid uit de grond worden gehaald en moeten ook droog worden bewaard tot het volgende seizoen.

Je kunt zomerbollen in het voorjaar via onze webshop bestellen en ze zelf planten zodat je in de zomer kunt genieten van de bloemenpracht die je uitgekomen bloembollen geven.

En weet je wat ook zo leuk is? Voorjaars- en zomerbollen voelen zich vrijwel overal thuis. Kies dus een mooie plek in de tuin uit of zet ze in een mooie bloempot op je terras.

Eenjarige bloembollen

Eenjarige bloembollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist en staan bekend om hun indrukwekkende felle kleuren.

Veel eenjarige bloembollen geven, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, het jaar nadat ze voor het eerst bloemen hebben gegeven, ook nog bloemen, maar wel veel minder. Na verloop van tijd is de bloei over. Enkele voorbeelden van eenjarige bloembollen zijn krokussen, tulpen, blauwe druifjes en grootkronige narcissen.

Meerjarige bloembollen

Meerjarige bollen zijn bollen die meerdere jaren achter elkaar bloeien. Meerjarige hoeven maar een keer te worden geplant. Na de bloei kun je de bollen in de grond laten zitten, zodat het loof (de steel en bladeren) rustig de tijd krijgt om af te sterven en de bollen zich ondergronds kunnen voorbereiden op het volgende groeiseizoen. Meerjarige volgen daarmee dezelfde groeicyclus als vaste planten.

Enkele van meerjarige bloembollen zijn Oosterse anemonen, sneeuwroem, boshyacinten en buishyacinten.

Verwilderingsbollen

Verwilderingsbollen lijken op meerjarige bollen maar hebben nét iets meer te bieden. Je hoeft ze, net als meerjarige bollen, maar een keer te planten, blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug. Wat ze dan meer te bieden hebben? Verwilderingsbollen breiden zich ook nog eens uit. Een groep van 10 verwilderingsbollen kan na verloop van tijd dus een groep van 100 verwilderingsbollen worden. 

Enkele voorbeelden van verwilderingsbollen zijn sneeuwklokjes (Galanthus), narcissen (Narcissus), sterhyacinten (Scilla) en lenteklokjes (Leucojum vernum).

Bloemenzaden zaaien

Bloemenzaden zaaien is echt iets dat je met je (klein)kinderen kunt doen. Veel populaire bloemenzaden zijn namelijk heel makkelijk te kweken. Je (klein)kinderen kunnen de plantjes dus van dichtbij zien groeien, van zaailing tot volwassen plant. Vooral zonnebloemen, klaprozen en nasturtium Oost-Indische kers zaden zijn goed om mee te beginnen.

Heb je een veldje in je tuin? Zaai daar dan eens wat zaden van wild- of snijbloemen, klaprozen, stokrozen en/of vingerhoedskruid.

Bloembollen binnen voorzaaien

Veel eenjarige bloembollen kun je binnen voorzaaien. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de plantjes minder zo kwetsbaar zijn tegen de tijd dat je ze in de tuin uitplant.

Ook zullen deze voorgezaaide eenjarige bloembollen eerder bloeien dan wanneer je ze pas in april-mei buiten in de vollegrond zaait.

Enkele voorbeelden van bloembollen die prima geschikt zijn om voor te zaaien zijn afrikaantjes, anjers en leeuwenbekjes. Je kunt deze in maart-april al voorzaaien in een kweekkasje in huis of in een tuinkas.  

Zaden binnen voorzaaien

Niet alleen bloembollen, maar ook zaden kun je binnen voorzaaien. Voor sommige groenten, als (tuin)bonen is dit zelfs nodig.

Net als bij het voorzaaien van bloembollen is het voordeel van het binnen voorzaaien van zaden dat de (groente)plantjes zo minder kwetsbaar zijn tegen de tijd dat je ze buiten uitplant.

Enkele voorbeelden van groenten die je kunt voorzaaien zijn andijvie, broccoli, kolen als boerenkool en bloemkool en zonminnende groenten als paprika’s en pepers.

Je kunt hierbij gebruik maken van kweekkasjes of opkweekpotjes die je in huis of in een kas zet. Houd er wel rekening mee dat je de voorgezaaide plantjes 1 à 2 weken moet afharden voor je ze buiten uitplant. Door ze vanaf begin mei een paar uurtjes per dag buiten te zetten, kunnen de planten wennen aan de lage(re) temperatuur.

Koop jouw bollen en zaden ook eenvoudig online

Door je bollen en zaden online bij Warentuin te bestellen bespaar je jezelf een hoop tijd en inspanningen. Heb je bollen en zaden bij ons uitgekozen die volledig bij je wensen passen? Dan is ze in je virtuele winkelmandje en je bestelling afronden het enige dat je hoeft te doen. Onze logistiek partner levert je bestelling vervolgens bij je thuis af. Bollen en zaden kopen was nog nooit zo eenvoudig!

Naar boven