Product toegevoegd aan winkelwagen
Vijverkalender september
Vijverkalender: september
Aan het begin van de maand september is het vaak nog erg zomers, maar tegen het einde van de maand begint het steeds meer op de herfst te lijken. Het zal je dan ook niet verbazen dat je je vijver in september goed moet onderhouden. Het belangrijkste waar je aan moet denken tijdens het vijveronderhoud is het meten van de hardheid van het water. Maar: hoe doe je dat? Het antwoord op deze vraag en nog veel meer lees je in deze vijverkalender van september.
Waterkwaliteit in september
Het is van essentieel belang dat je de waterkwaliteit van je vijver in september goed in de gaten houdt. Let bijvoorbeeld goed op de waterhardheid. Deze maand is de waterhardheid vaak te laag. Dat, terwijl het in de winter juist heel belangrijk om een vrij hoge waterhardheid te hebben, omdat er in de winter veel neerslag valt. Die grote hoeveelheid neerslag maakt dat de waterhardheid achteruit zal gaan.
Daarnaast kunnen in een hoge waterhardheid waterplanten en dan met name zuurstofplanten goed groeien.
Je kunt de waterhardheid op twee manieren verbeteren:
- Door de GH-waarde te bepalen. De GH-waarde kun je het best bepalen door een druppeltest te gebruiken. Je meet dan hoe hoog of hoe laat de GH-waarde van het water is. Als de GH-waarde van water minder dan zeven is, moet je deze verbeteren;
- Door je strikt aan het doseerschema van het product dat je hiervoor gebruikt te houden.
Verder moet je een luchtpomp en een filter in je vijver plaatsen om te voorkomen dat er zich hoge concentraties giftige stoffen in je vijver gaan verdelen. Bovendien kunnen een pomp en filter helpen bij het in beweging houden van het water. Als water in beweging blijft, kan er een betere gaswisseling met het water en de lucht plaatsvinden.
Plantenonderhoud in september
Ook mag je in september niet vergeten je vijverplanten te onderhouden. Snoei onder andere de zuurstofplanten goed terug. Op die manier prikkel je de planten om steeds nieuwe scheuten te vormen, waardoor de plant langer en gezonder zal leven. Als je de vijverplanten in je vijver terugsnoeit, is het belangrijk om ze eerst even langs de oever van de vijver te leggen. Op die manier kunnen de vijverdieren terug de vijver in.
Als je ziet dat er uitgebloeide bloemen en/of afgestorven bladeren in je vijver liggen, moet je die meteen eruit halen. Afstervende en ontbindende waterplanten geven namelijk zoveel CO2 af, dat er verzuring in je vijver kan ontstaan. Het is daarom ook van belang dat de GH-waarde waar we net al even over spraken hoog genoeg is om de overschotten CO2 te kunnen laten binden.
Niet alleen een teveel aan CO2 leidt echter tot verzuring in je vijver, maar ook slib. Zorg er daarom voor dat je het slib op tijd verwijdert.
Dierverzorging
In september is het belangrijk om door de maand heen de vissen steeds minder eten te geven. Probeer het zo te doen dat ze aan het eind van het vijverseizoen alleen eiwitrijk voedsel krijgen. Gevriesdroogde of verse watervlooien en meelwormen zijn heel eiwitrijk. Hiermee kunnen de vissen in je vijver gezond de winterperiode ingaan. Geef ze niet te veel eten, want ze moeten al het voer binnen vijf minuten hebben opgegeten.
Daarnaast is de maand september de beste periode om je vissen te controleren op eventuele ziekten en/of schimmels.
Algemeen vijveronderhoud voor september
Om ervoor te zorgen dat je vijver van september schoon blijft, kun je een filter in je vijver monteren. Een filter reinigt niet alleen, maar helpt ook om je vijver in beweging te houden zodat er geen ijslaag wordt gevormd in de winter.
Daarnaast is het handig ter voorbereiding op de herfst en de winter, om een afdeknet boven je vijver te hangen. Op die manier bescherm je je vijver tegen vallende bladeren en worden je vijverdieren ook nog is beschermd van ongewenste gasten!
Maak verder deze maand de oeverranden van je vijver schoon, zodat je vijver er ook aan de buitenkant verzorgd uitziet.
Dé producten van deze maand
Wil je planten laten groeien in je vijver in september? Dan kun je hiervoor het best lidsteng en sterrenkroos kiezen. Deze planten kunnen gemakkelijk de winter overleven en beginnen in het voorjaar 'vanzelf' te bloeien.
Een vijvernet houdt op een eenvoudige manier ongewenste bladeren en/of takken uit je vijver.
Wil je niet dat er allerlei modder door je vijver ‘zwerft’? Maak dan gebruik van een vijvermand. Stop een plant in de mand en plaats deze weer je weer in je vijver. Op die manier is je vijver wat levendiger, maar heb je geen last van ronddrijvende aarde die je vijver vies maakt. Ideaal toch?
Achtergrondinformatie en tips
Wil je meer achtergrondinformatie en tips over het onderhouden van je vijver in september in een andere maand? Bekijk dan de onderstaande links:
We wensen je veel plezier met je vijver in september!
Snel naar...
Maanden