Vijverkalender

 

Warentuins vijverkalender: 365 dagen plezier van je vijver

Een vijver in de tuin is prachtig en fascinerend. Geen wonder dat tuinvijvers een grote aantrekkingskracht hebben op jong en oud. Geen tuin is te groot of te klein voor een vijver en je tuin fleurt er helemaal van op. Vóór je een vijver plaatst of aanlegt, denk je natuurlijk goed na over de juiste vorm en afmeting. Je kunt daarbij kiezen voor het aanschaffen van een complete vijver of zelf de vijver aanleggen met vijverfolie. Daarna komen er keuzes op het gebied van vissen, begroeiing, vijver decoratie, filters, verlichting en pompen.

Is je vijver helemaal klaar? Dan zit de grootste klus er op. Maar om het hele jaar door van de vijver te kunnen genieten én alle planten en vissen in leven te houden, zul je de vijver ook moeten onderhouden. De ene maand is er meer vijveronderhoud nodig dan de andere maand, maar als je elke maand een beetje doet, ligt je vijver er altijd netjes bij.

In de handige vijverkalender van Warentuin lees je wat je in welke maand kunt doen om je vijver in optimale staat te houden. Klik op een van de maandbanners en je leest precies wat je die maand voor vijveronderhoud kunt uitvoeren. Zo heb je 365 dagen per jaar plezier van je vijver!

 

Je vijver in de lente

Wanneer het eerste lentezonnetje doorbreekt willen we allemaal graag weer naar buiten. Na een koude en natte winter is de hele tuin dan aan wat extra tuinonderhoud toe. Dat geldt uiteraard ook voor de vijver. De gure wind heeft de afgelopen maanden veel takjes en bladeren de vijver in geblazen. Hierdoor kan de bodem onbedoeld sterk verzuren en kun je later in het voorjaar een explosie van algen kunt krijgen. Het begin van de lente is dus een goed moment om bodemvuil uit de vijver te halen. Verder kunnen de filter en de pomp weer aan, moeten vissen gecontroleerd worden op mogelijke ziektes en kunnen er nieuwe waterplanten de vijver in.

Op onderstaande pagina’s vind je meer informatie over waterplanten voor je vijver:

 

Je vijver in de zomer

Dat de warme temperaturen in de zomer van invloed zijn op je vijver is logisch. De watertemperaturen zijn in de zomermaanden relatief hoog en dat heeft invloed op de hoeveelheid zuurstof in het water. Bovendien groeien planten én algen deze maand flink door. Planten zul je dus regelmatig moeten snoeien en algen kun je verwijderen met een schepnet. Wanneer je dat in de zomer goed bijhoudt is het per keer niet al te veel werk en houd je de waterkwaliteit goed op peil.

Verdampt er veel water en heb je vissen in de vijver? Vul dan af en toe de vijver bij met kraanwater. De vissen zullen je dankbaar zijn!

Warentuin heeft een groot assortiment op het gebied van vijveronderhoud. Je vindt in onze webshop dan ook alles wat je nodig hebt om je vijver deze zomer in optimale staat te houden.

Op onderstaande pagina vind je meer informatie over vijver onderhoud in de zomer:

 

Je vijver in de herfst

Zodra de herfst echt begonnen is zie je overal dat de natuur een stapje terug doet. Bladeren vallen van de bomen en de groei is er uit. Dat zie je ook terug in de vijver. Waterplanten in de vijver gaan in de herfst snel achteruit: het blad verkleurd en sterft af. Omdat je niet teveel losse bladeren in je vijver wil, kun je zelf het dode blad afknippen of uit de vijver verwijderen.

Om te voorkomen dat de herfstwind veel bladeren van bomen en struiken uit de omgeving in de vijver laat waaien, kun je de vijver beschermen met een speciaal afdeknet. Wanneer je dit net aan het begin van de herfst strak en stevig over de vijver spant kun je veel tuinafval uit het water weren.

Op onderstaande pagina vind je meer informatie over vijver onderhoud in de herfst:

 

Je vijver in de winter

De winter is een rustige periode voor de vijver. Bereid je goed voor op de koude periode en maak je vijver winterklaar. Planten zijn in rust en vissen trekken zich terug naar diepere stukken van de vijver. Jouw belangrijkste taak in het vijveronderhoud deze winter is er voor zorgen dat de vijver niet dicht vriest. Een dichtgevroren vijver kan vissen en waterplanten erg beschadigen!

Voor de vissen die toch wat voer nodig hebben kun je speciaal wintervoer in het water strooien. Let daarbij goed op of de vissen het nog komen opeten. Is dat niet het geval, dan mag je stoppen met voeren tot de winter voorbij is. De vissen zijn tot die tijd in een soort winterslaap en hebben geen extra voer nodig.

Meer weten over het vijveronderhoud vlak voor de winter zich aandient? Lees dan onze tips om je vijver winterklaar te maken.

Op onderstaande pagina vind je meer informatie over vijver onderhoud in de winter en de overige seizoenen:

 

Bekijk onze vijverkalender en ga aan de slag

Heb je zin om aan de slag te gaan om je vijver in topconditie te brengen? Bekijk dan nu onze handige vijverkalender en ontdek welke klussen je deze maand kunt aanpakken. Met het juiste vijveronderhoud is jouw vijver het hele jaar door in uitstekende staat!

Veel succes bij alle klussen rondom vijveronderhoud. Je zult gegarandeerd nóg meer van je vijver genieten!

Naar boven