Product toegevoegd aan winkelwagen
Tuinkalender februari
Tuinkalender: februari
De winter zit er bijna op. Langzaam komt er weer leven in de tuin. En dat betekent ook dat het tijd wordt om het zaaien, het planten en het snoeien voor te gaan bereiden. Op deze pagina vertellen we je hoe je dat het best kunt aanpakken en wat er verder allemaal in februari aan je tuin moet gebeuren. Zo weet je precies wat je te doen staat!
Tuinonderhoud in februari
Februari is over het algemeen een vrij droge maand. Ideaal voor het aanleggen of verbeteren van paden en terrassen in je tuin en het plaatsen van een schutting, een pergola of een speeltoestel voor je kind(eren).
Heb je een moestuin? Dan kun je daar ook het een en ander voor doen. Buiten zaaien kan nog niet, want daar is het nog te koud voor. Maar binnen kun je gerust beginnen - met voorzaaien zoals dat heet. Je kunt daar bijvoorbeeld prima zomerprei, chilipeper, paprika, aubergine, zomerkolen en radijs (voor)zaaien.
Verder is februari de perfecte maand om kuipplanten te verpotten. Maak bij het verpotten van die planten altijd gebruik van schone potten en vul ze met potgrond met klei. De toevoeging van klei aan de potgrond zorgt ervoor dat het water beter wordt vastgehouden.
Gazonverzorging in februari
Omdat de temperaturen eind februari meestal weer stijgen, kun je op dat moment prima beginnen met het herstellen van het gazon. Wil je nieuwe graszoden leggen of graszaden zaaien op kale plekken? Het kan allemaal, maar waar je ook voor kiest, ga in ieder geval pas aan de slag als het niet meer vriest. Slijt er steeds een bepaalde loop in je gazon? Denk er dan eens over na om daar stapstenen neer te leggen.
Blijven er door de regen grote plassen water op je gazon staan? Prik op die plekken dan een aantal keren met een riek in de grond, zodat het overtollige water beter opgenomen kan worden.
En gaat het toch nog vriezen? Loop dan tijdens die periode niet over je gazon. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat je je gazon beschadigt en dat zou zonde zijn!
Planten in februari
Februari is de ideale maand om rozen met kale wortels en frambozen, bramen en bessen te planten. Deze bevinden zich dan namelijk ‘in rust’. Ook is februari de ideale maand om fruitbomen en hagen te planten. Om je hagen een goede start te geven, kun je wat compost of bodemverbeteraar met de grond mengen. Werk in ieder geval geen kunstmest door het plantgat, te veel kunstmest kan de wortels ‘verbranden’.
Vriest het of heb je niet meteen tijd om de planten te planten? Kuil de wortels dan tijdelijk in. Is de grond door hevige regenval te nat? Wacht dan een paar dagen tot de grond wat minder vochtig is.
Vriest het niet, dan kun je planten als Bougainvillea’s en fruitbomen als citrusbomen verplanten als deze te groot worden voor een pot. Het zal nu niet lang meer duren voordat de grond opwarmt en dat is alleen maar beter voor de planten en de bomen. Vergeet niet om de planten en de bomen tijdens drogere perioden water te geven.
Snoeien in februari
In de winter bevinden veel planten zich zoals gezegd ‘in rust’, maar er zijn natuurlijk wel enkele uitzonderingen:
Heesters
Heesters trekken zich niets aan van de kou en bloeien uitbundig of pronken met hun prachtige bladeren.
Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Door dit te doen bevorder je ook de groei van nieuwe scheuten.
Fruitbomen
Fruitbomen kun je niet alleen planten in februari, maar ook snoeien. Wacht je daarmee, dan kan dat zelfs tot bloeden (sapverlies) leiden. Let er wel op dat een sterke snoei forse scheuten oplevert. Met het snoeien van steenfruitbomen als kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen kun je – vanwege het risico op loodglansaantasting – beter wachten tot mei – juni.
Hagen
Heb je net een haag geplant en wil je dat deze in het naderende voorjaar goed uitloopt? Snoei hem dan vóór eind februari terug. Dit geldt vooral voor ligusters, meidoorns en haagbeuken. Bloeiende hagen kun je beter pas snoeien als ze uitgebloeid zijn.
Sfeer & gezelligheid in je tuin
Zoals je al hebt kunnen lezen, is februari de perfecte maand om een terras of paden aan te leggen. Heb je al een fraai terras of mooie paden in je tuin? Dan kun je die met het juiste gereedschap heel eenvoudig sneeuwvrij maken wanneer dat nodig is.
Ligt er geen sneeuw? Maak dan de voegen van je terras of de paden onkruid- en mosvrij met behulp van een hogedrukspuit. Heb je dat gedaan? Vul de voegen tussen de stenen dan op door er fijn wit zand in te vegen. Het voedingsarme witte zand helpt voorkomen dat er in de zomer onkruid tussen de voegen zal groeien. Ideaal!
Ook is februari de perfecte maand om houten constructies en tuinhuisjes te controleren, te herstellen en ze een nieuw likje verf te geven. Daarna ziet alles er meteen een stuk frisser en gezelliger uit!
Wil je nog meer sfeer? Bloeiende Primula’s en winterviolen op tafel geven je tuin wat extra kleur. En: handig om te weten: of het nu vriest, dooit, sneeuwt of waait, deze winterbloeiers kunnen behoorlijk wat weersomstandigheden verdragen.
Heb je oude nestkastjes of vogelhuisjes? Maak ze dan nu schoon. Heb je nieuwe nestkastjes of vogelhuisjes? Hang ze dan op. Op deze manier hebben tuinvogels voldoende tijd om ze te verkennen en eraan te wennen. Vergeet ook niet om de vogels in deze koude maand regelmatig bij te voeren.
Tuintips voor je balkon
Wil je een groene heester, maar heb je niet veel plek voor op je balkon? Denk dan eens aan een buxus of taxus in pot. Die stellen maar weinig eisen, maar blijven het hele jaar groen. Of kies voor een plant op stam in een kuip. Heb je een wat groter balkon? Dan kun je ook denken aan een olijfboom, een boerenjasmijn, een hortensia of een hibiscus.
Mag het iets gewaagder? Geef je balkontuin dan een tropisch tintje geven met de Chinese waaierpalm. Die geeft bij temperaturen tot min 17 graden geen krimp. Bovendien is de waterpalm een makkelijke plant: krijgt hij de ruimte in een grote, diepe pot, dan doet hij het altijd en overal.
Maar let op! Dat al deze planten goed bestand zijn tegen de kou, betekent natuurlijk niet dat je er nooit meer naar hoeft om te kijken. Zorg er om te beginnen voor dat het water in de potten altijd weg kan lopen. Is de potgrond erg nat en bevriest die vervolgens, dan kunnen de planten geen water meer opnemen.
Geen water meer kunnen opnemen is vooral voor groenblijvers funest. Groenblijvers verdampen ook ’s winters vocht en als ze dat niet langer uit de aarde kunnen halen, gaan ze dood. Zorg er daarom altijd voor dat er gaten in de pot zitten, liefst aan de zijkant. Zitten de gaten onderin, zet de pot dan op een verhoginkje van plankjes of stenen, zodat overtollig water vrij weg kan lopen.
Blijft het heel lang heel streng vriezen? Zet de potten dan dicht bij elkaar en omwikkel ze met noppenfolie. Doe dat wel op zo’n manier dat de planten nog lucht krijgen. Haal de folie weg als de ergste kou voorbij is.
Een andere manier om de planten te beschermen is om ze met plastic pot en al in een sierpot te zetten. Als je dat doet, kun je de ruimte tussen plastic en sierpot bij strenge vorst opvullen met noppenfolie.
Dé producten voor deze maand
Zoals we ook al eerder aangaven, is het nog erg vroeg om te zaaien, maar op een verwarmd plekje in een kas of je huiskamer, kun je al wel verschillende groenten kweken. En alles wat je nodig hebt om een moestuin te beginnen vind je natuurlijk bij Warentuin.
Alles wat je nodig hebt voor het planten, verplanten en snoeien in februari tref je natuurlijk ook in onze webshop aan: van tuingereedschap van bijvoorbeeld het merk Gardena tot bloempotten van bijvoorbeeld het merk Floran. En wat dacht je van onze producen om je gazon mee te verzorgen?
Tot slot is Warentuin hét adres om je gevederde vrienden het in februari wat makkelijker te maken. We verkopen namelijk onder andere allerlei leuke vogelhuisjes en vetbollen en pinda’s voor de nodige energie.
Achtergrondinformatie en tips
Wil je meer achtergrondinformatie en/of nog een paar handige tips? Bekijk dan onderstaande links:
Wij wensen je veel plezier met het tuinonderhoud in februari!
Snel naar
Maanden