Moestuinkalender oktober

Moestuinkalender: oktober

Aan het begin van de herfst is het weer vaak wisselvallig: van heerlijke nazomerdagen tot regen en kou en nog allerlei verschillende weersomstandigheden daar tussenin. De eerste nachtvorst zou je in oktober zomaar kunnen overvallen. In de moestuin merk je in oktober ook een verandering. Er is genoeg te doen, maar tegelijkertihd breekt er een rustigere tijd aan. Benieuwd naar het moestuinonderhoud van oktober? In deze moestuinkalender oktober zetten we alle moestuinklussen van deze maand voor je op een rijtje.

Zaaien in oktober

Officieel kun je in oktober (bijna) niets meer zaaien, omdat de grond daarvoor te koud is. Heb je echter een kas in de tuin staan? Dan kunnen onder meer kool en kropsla deze maand wél worden gezaaid.

Planten en verspenen in oktober

Zaaien in de volle grond is in oktober niet echt aan de orde, maar planten kan nog wel. Fruitbomen die vanaf half oktober worden geplant zijn dankbaar voor al het regenwater waar hun wortels van kunnen profiteren. Een buitje extra is dus juist een goede zaak voor een stevig gewortelde fruitboom. Zorg er wel voor dat je de fruitbomen plant vóórdat de grond bevroren is, zodat de bomen goed wortel kunnen schieten.

Per fruitboom verschilt het nogal waar deze het best kan staan: op een heel zonnige plek of juist niet. Bekijk dit goed vóór je een fruitboom plant. Veel fruitbomen zullen in hun eentje nooit vrucht dragen, tenzij het een tweeslachtige fruitboom betreft. Plant meerdere bomen van dezelfde soort die tegelijkertijd bloeien zodat de fruitboom kan worden bevrucht voor een mooie oogst.

Verder kun je onder andere knoflook, gele winteruien en rode winteruien het best in oktober (of november) planten (poten).

Tijd om te oogsten in oktober

Afhankelijk van wat je precies in je moestuin hebt geplant, kun je in oktober van alles oogsten. Denk dan aan witlof, kropsla, wortelen, bloemkool, spinazie, bieten, doperwten, andijvie, komkommers en koolrabi.

Peren, appelen en pruimen kunnen deze maand nog steeds worden geoogst. Liggen ze al op de grond? Haal ze daar dan zo snel mogelijk weg en bewaar de vruchten op een donkere en koele plaats. Door dit te doen blijven ze langer goed en help je schimmelvorming voorkomen.

Oktober is ook een goed moment om de trossen van je buitentomaat af te plukken. Leg je die vervolgens op een warme plek neer, dan kunnen ze daar rustig verder rijpen.

Algemene moestuintips

Nu de (nacht)vorst in aantocht is, moet je sommige gewassen extra beschermen. Vorstgevoelige kruiden als bieslook en peterselie kun je het best weghalen uit de tuin. Binnen in een pot doen ze het prima en komen ze de winter gegarandeerd goed door. Andere gevoelige gewassen kun je beschermen met cloches of een emmer die je over de plant heen plaatst. Een steen op de emmer voorkomt dat de emmer wegwaait of omvalt.

In oktober kun je ook last krijgen van motten. Die doen zich graag tegoed aan prei, ui en sjalot. Lastig te bestrijden, maar het helpt om de planten tot het hart vol met water te houden. Extra water geven op de wat drogere dagen, dus! Is het niet genoeg, dan kun je aan de slag met motten gewasbeschermingsmiddelen.

Dé producten voor deze maand

Bij een flinke fruitoogst heb je ook iets nodig waar om de vruchten in te kunnen bewaren. Scoor daarom bijvoorbeeld eens een toffe houten krat en vul deze met appelen, peren of pruimen. Dat is niet alleen handig, maar staat ook nog eens ontzettend leuk.

Tijdens de donkere dagen is extra tuinverlichting in de moestuin wel zo prettig. Daarmee kun je ook ’s ochtends vroeg of wat later in de middag of avond nog goed zien waar je mee bezig bent. In onze webwinkel vind je een groot assortiment aan tuinverlichting. Daar zit zeker passende verlichting bij voor in de moestuin.

Moestuinproducten voor oktober, verkrijgbaar bij Warentuin:

Achtergrondinformatie en meer tips

Wil je graag achtergrondinformatie en ben je op zoek naar nog meer handige tips? Bekijk dan onderstaande links:

Wij wensen je veel tuinierplezier in je moestuin in oktober!

Naar boven