Product toegevoegd aan winkelwagen
Moestuinkalender november
Moestuinkalender: november
Het is november en dat betekent dat de tijd van groei in de moestuin is nu echt voorbij is. Hoogste tijd om de late gewassen te oogsten en de bezem door de moestuin te halen. Benieuwd welk moestuinonderhoud deze maand op de planning staat? In de moestuinkalender voor november lees je er alles over.
Zaaien in november
Zaaien is in november eigenlijk niet echt aan de orde. Wil je toch heel graag iets zaaien, dan kun je overwegen om tuinbonen voor overwintering te zaaien. Hiervoor is wel een wat warmer, beschut stukje moestuin nodig. In koude en open gelegen moestuinen is het beter om met zaaien te wachten tot het voorjaar is. Kies voor een redelijk winterhard ras tuinbonen en zaai dit op een plek waar je ze met cloches of emmers kunt beschermen tegen de ergste kou.
Planten en verspenen in november
Op de dagen dat het niet vriest kun je in november nog steeds knoflook, uien en sjalotten planten. De knoflook kweek je op uit knoflookteentjes. De plantjes kunnen goed tegen kou, maar dek ze toch even af met vliesdoek als het buiten wat de weersomstandigheden betreft echt bar en boos wordt.
Snoeien en uitdunnen in november
Van de meeste houtige gewassen (overgebleven gewassen) is de sapstroom in november nog niet helemaal tot rust gekomen. Het is daarom aan te raden nog even te wachten met snoeien. Andere planten en struiken als zomerframbozen en bramen mogen deze maand wél worden gesnoeid. Knip daarbij de uitgebloeide stengels bij de grond af.
Verbeter je grond
November is hét moment om een grote schoonmaak te houden in de moestuin en de grond vrij te maken van zomergroenten. Haal wortels en plantresten weg en spit de grond voor de winter goed om.
Tip: het omspitten van de grond kun je het best doen wanneer het een aantal dagen droog is geweest. Zeker bij kleigrond maak je het jezelf daarmee een stuk gemakkelijker. De kluiten mag je grof laten. In de winterse maanden kan de vorst goed inwerken op de kluiten. Hierdoor 'verweert' de grond en komen er meer voedingsstoffen beschikbaar. Een goede en simpele manier, dus, om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.
Tijd om te oogsten in november
Afhankelijk van wat er in je moestuin groeit zijn er verschillende groenten die je in november kunt oogsten. Denk dan bijvoorbeeld aan winterpenen, pastinaken, rode bieten, selderijknollen en sluitkolen.
Knollen en wortelen kun je, wanneer ze zijn schoongemaakt, het best op een vorstvrije, droge plaats bewaren. In een kistje of kuip met vochtig zand zijn ze extra lang houdbaar.
Algemene moestuintips
Staan er artisjokken in je moestuin? Die kunnen de hele winter blijven staan, maar moeten wel tegen de ergste vorst worden beschermd. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld stro of noppenfolie. Gewassen als boerenkool, winterprei, veldsla, knoflook en winterpostelein kunnen in de winter onbeschermd in je moestuin blijven staan.
Bij de grote opruiming verzamel je waarschijnlijk flink wat gewasresten. Die zijn prima voor het aanvullen van de composthoop! Let wel op dat je geen zichtbaar zieke of aangetaste gewasresten bewaart, die horen thuis in de kliko.
Dé producten voor deze maand
Wil je graag een composthoop beginnen in de moestuin? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt dit gewoon op de grond doen, zelf een bak in elkaar zetten of een compostvat aanschaffen. In onze webshop vind je verschillende producten voor het maken van goede compost.
Voor het beschermen van gevoelige gewassen kun je in de weer gaan met winternoppenfolie, zodat je deze planten voor de ergste kou behoedt.
Achtergrondinformatie en meer tips
Wil je graag achtergrondinformatie en ben je op zoek naar meer handige tips? Bekijk dan onderstaande links:
Wij wensen je veel tuinierplezier in je moestuin in november!
Snel naar...
Maanden