Product toegevoegd aan winkelwagen
Moestuinkalender Maart
Moestuinkalender: maart
Vanaf maart en met name vanaf eind maart is het wat langer licht. Licht is een van de belangrijkste ingrediënten die nodig zijn om zaden te doen ontkiemen en planten te laten groeien. Behalve licht, is er echter ook warmte nodig. Gelukkig zal de grond vanaf nu steeds verder opwarmen en dat betekent dat je al heel wat verschillende gewassen buiten kunt zaaien en zelfs al een aantal kunt oogsten! Maar let op! Zaden ontkiemen niet graag bij een grondtemperatuur van minder dan 5 graden Celsius. Is het nog net iets te koud en wil je ervoor zorgen dat de grond sneller opwarmt? Leg dan een vliesdoek, een gronddoek of een plastic tunnel over het bed. Wacht een week en begin daarna met zaaien.
Zaaien in maart
Planten die je vanaf eind maart in de (voorverwarmde) volle grond kunt zaaien zijn tuinbonen, radijsjes, uien, raapstelen, pastinaken, komkommers, wortels, spinazie, peterselie en erwten. Vergeet niet dat je de zaden van erwten – vóór je ze gaat planten – eerst even moet laten weken in lauw water. Steek ze daarna met de kiem naar beneden in de grond.
Paprika’s, pompoenen, tomaten, rode bieten, prei, knolselderij, bleekselderij, spitskool, bloemkolen, sla, aubergines, courgettes, artisjokken en basilicum zijn voorbeelden van planten die niet meteen in de (voorverwarmde) volle grond gezaaid worden. Je kunt ze wel binnen of in een kas voorzaaien.
Planten en verspenen in maart
In maart is het tijd om de eerste aardappelen te planten (poten). Zorg er bij het poten van aardappelen voor dat je de grond eerst omspit, bemest en fijn maakt. Maak vervolgens per aardappel een kuiltje dat twee keer zo diep is als de grootte van de aardappel die je poot. Maak rijen van 50 cm breed en leg om de 50 cm een aardappel in een kuiltje. Aardappelen groeien vanaf een temperatuur van 10 graden. Buiten mag het best vochtig zijn.
Met name vroege aardappelsoorten als Rode Eerstelingen en Tiamo gedijen goed in vochtige periodes. Het zal je niet verbazen dat vroege aardappelsoorten al vroeg groeien, maar wist je ook al dat ze maar heel kort groeien? Vroege aardappelrassen kennen een groeiperiode van maar 90 tot 100 dagen.
Staat je vensterbank vol met zaailingen? En voelen ze zich nog happy in de kleine bakjes waarin je ze laat groeien? Niet? Dan wordt het tijd ze te verspenen en ze zo meer ruimte en meer voeding te geven. Maar let op! Niet alle planten houden ervan verspeend te worden. Planten die daar wél tegen kunnen zijn onder andere tomaten en paprika’s.
Snoeien en uitdunnen in maart
Behalve groenten planten en verspenen, is er ook in de tuin een aantal dingen te doen. Maart is onder andere hét moment om de oude takken van je bramenstruik weg te snoeien. Leid de jonge takken (die van vorig jaar) omhoog en bind ze vast. Knip eventuele zijscheuten terug tot op 2 à 3 knoppen.
Verder is het slim om nu de grondscheuten van de herfstframbozen uit te dunnen tot 12 mooie, nieuwe scheuten per meter.
Verbeter je grond
De maand maart is de ideale periode om te beginnen met het verwijderen van al het onkruid in je moestuin. Maar eigenlijk is het natuurlijk beter om er niet dan pas mee aan de slag te gaan, maar om onkruid continu met enige regelmaat te verwijderen. Zo voorkom je namelijk wildgroei.
Ook doe je er verstandig aan de grond in je moestuin om te spitten en te bemesten met organische mest, compost of een bodemverbeteraar. En of je nu mest, compost of een bodemverbeteraar gebruikt: laat deze goed inwerken vóór je gaat zaaien of planten.
Tijd om te oogsten in maart
Heb je prei, spruitkool, witlof, wortels en winterpostelein in je moestuin staan, dan is de maand maart de perfecte periode om die te oogsten. Hetzelfde geldt voor bladkool, hertshoornweegbree, mizuna, mibuna en raketsla. Weet je al wat je bijvoorbeeld met je eigen vers gekweekte en geoogste prei gaat maken? Nog niet? Neem dan ter inspiratie eens een kijkje bij onze recepten.
Algemene moestuintips
In maart kun je de definitieve indeling van je moestuin maken. Misschien had je al een schets gemaakt, maar als je dat nog niet gedaan had, lees je op deze pagina hoe je dit het best kunt aanpakken.
Verder is maart de ideale maand om rabarber te forceren, ook wel bleken genoemd. Hiervoor kun je speciale bleekpotten van klei voor gebruiken. Die potten zet je over de rabarber heen. Het gebrek aan licht zorgt ervoor dat de stengels worden niet rood worden, maar bleek blijven. Na een week of drie zie je hiervan het resultaat. Bleke rabarber (en dus het gebrek aam licht) zorgt ervoor dat de rabarber zoeter en zachter smaakt en minder bitter wordt.
Dé producten voor deze maand
Warentuin beschikt over een breed assortiment aan zaden en zaaibenodigdheden die je helpen de lekkerste gewassen in je moestuin te zaaien.
Maar, zoals je net ook al hebt kunnen lezen: vergeet ook niet om onkruid te verwijderen. Over het algemeen groeit onkruid sneller dan de gewassen, waardoor je oogst in het gedrang komt en dat is natuurlijk niet de bedoeling en is ook nog eens hartstikke zonde! Uiteraard vind je bij Warentuin ook de allerlei producten om je moestuin helemaal onkruidvrij te maken en te houden!
Achtergrondinformatie en meer tips
Op zoek naar meer handige achtergrondinformatie en/of meer praktische tips? Bekijk dan onderstaande links:
Wij wensen je veel plezier in je moestuin in maart!
Snel naar...
Maanden