0%

Wil jij de boel buiten voor je gezin en jou opvrolijken en tegelijk de vlinders, hommels en met name bijen blij maken? Ook op plekken waar je lastig bij kunt komen? Maak dan wat fleurige bloembolletjes. Supereenvoudig en nog leuk om te doen ook! Ideaal voor op een woensdag-, zaterdag- of zondagmiddag, samen met je (klein)kinderen, neefjes of nichtje! Helemaal rond of op 22 april 2022, de dag die door De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden is uitgeroepen tot Nationale Zaaidag.

Waarom een Nationale Zaaidag?

Helaas gaat het niet goed met de bijenpopulatie en de populatie van andere belangrijke insecten. Om precies te zijn is de hoeveelheid insecten in 25 jaar tijd met maar liefst 75% afgenomen. Dit komt onder andere door een gebrek aan gevarieerde bloemen, voedsel voor de insecten. Waarom dat zo erg is? Omdat deze insecten in de natuur als bestuivers een essentiële functie hebben. Een groot deel van de planten kan namelijk niet groeien zonder bestuiving. En aangezien deze planten ook in de landbouw voorkomen en driekwart van de groenten- en fruitsoorten (fruitbomen) wereldwijd afhankelijk zijn van bestuiving via deze bestuivende insecten, zijn ze ook voor onze voedselzekerheid en dus voor ons van groot belang.

Op Nationale Zaaidag wordt aan iedereen gevraagd een handje te helpen door een stukje land, een stukje tuin of een paar bloempotten met potgrond in te zaaien en zo de bijen te helpen. Bijen leven van nectar en stuifmeel. Met bloeiende planten, struiken en bomen in je tuin of op je balkon help je deze insecten dus aan voedsel. Uit bloembommetjes komen natuurlijk ook de fraaiste bloemen! 

Wat zijn bloembommetjes en hoe maak je ze?

Bloembommetjes – of zaadbommetjes – zijn ronde pakketjes bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Bloembommetjes zijn ideaal voor op plekken waar je niet zomaar bij kunt. Dat kan zijn in de tuin, langs de sloot of in een berm. Je kunt bloembommetjes natuurlijk ook altijd in een pot op je balkon kweken. Om van aarde, klei en bloemzaad 10 pakketjes te kunnen maken heb je het volgende nodig:

  • 4 eetlepels klei (bentoniet of rode of witte klei)
  • 5 eetlepels potgrond (aarde of compost)
  • Bloemenzaadjes (grote zaadjes: twee theelepels, kleine zaadjes: halve theelepel).
  • Eventueel wat water
  • Eventueel 2 theelepels chilipoeder

Bentoniet of rode of witte klei

Ga je de bloembommetjes snel uitgooien, dan kun je het best bentoniet gebruiken. Via onze webshop is onder meer bentonietklei van het merk DCM verkrijgbaar.

Rode of witte klei zijn beide een gladde kleisoort die je eenvoudig kunt verwerken. Wel is het wat lastiger om bloembommetjes met rode of witte klei tot bloei te laten komen, omdat ze wat steviger zijn. Wil je de bommetjes echter wat langer bewaren, dan is het wel beter om rode of witte klei te gebruiken dan bentonietklei.

Compost

Voor het maken de bloembommetjes kun je gewoon ‘huis-, tuin- en keukencompost’ gebruiken of ander organisch materiaal als aarde of potgrond (koop liever geen potgrond waarvoor veen is afgestoken). Oude potgrond gebruiken die je overhebt van een middagje tuinieren werkt ook prima. Je kunt zelfs theeblaadjes toevoegen!

Chilipoeder

Wil je er tijdens de ontwikkeling van de bloembommetjes voor zorgen dat vervelende beestjes op afstand worden gehouden? Voeg dan een beetje chilipoeder (uit je kruidenrek) toe aan je bommetjes. Je bloembolletjes zullen beter groeien als ze met rust worden gelaten.

Te volgen stappen

Heb je alle benodigdheden bij elkaar verzameld? Volg dan onderstaande stappen

  1. Vul een kom met potgrond, aarde of compost.
  2. Doe hier wat bloemzaadjes en een brokje klei bij.
  3. Kneed de inhoud net zo lang totdat de potgrond, aarde of compost, het zaad en de klei helemaal zijn gemengd, eventueel met wat water en chilipoeder erbij.
  4. Rol van het mengsel 10 tot 15 balletjes ter grootte van een stuiterbal.
  5. Laat de balletjes drogen.

Gooien maar!

Zijn de balletjes mooi droog geworden? Dan is jouw bloembommetjes op de juiste, kale, grauwe plek gooien het enige dat je nog hoef te doen! Als het weer even meezit, kun je niet snel daarna genieten van een vrolijke bloemenzee.

Heb je geen tuin?

Heb je geen tuin? Geen nood: bloembommetjes doen het zoals je hierboven al hebt kunnen lezen (uiteraard) ook prima in een grote pot met potgrond op je balkon. En: misschien overbodig om te zeggen, maar toch: kies je voor een bloempot, dan hoef je ze er dan natuurlijk niet echt in te gooien. Ze in de pot plaatsen is dan natuurlijk voldoende.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over het maken van bloembommetjes? Stuur me dan een mailtje via: anne@warentuin.nl. Heb je vragen over het plaatsen van een bestelling van bijvoorbeeld de potgrond, aarde of compost die je nodig hebt voor het maken van een bloembommetje? Neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice