0%

Van begin maart tot half april kun je tomatenplanten zaaien. Maar let op! Tomatenzaden kun je niet meteen in de vollegrond zaaien, maar moet je eerst in een kas of in de keuken op de vensterbank voorzaaien. Bij tomatenplanten duurt het ongeveer 4 maanden vóór ze vrucht dragen, maar dat gebeurt alleen als het warm genoeg is. Bij een temperatuur constante temperatuur van 20°C bevinden tomatenplanten zich in de ideale omstandigheden om te kunnen ontkiemen.

Hoe ga je te werk?

Tomatenplanten zaaien is helemaal niet moeilijk. Het is alleen wél belangrijk het altijd op de juiste manier te doen. Als je onderstaande stappen volgt, kan het haast niet fout gaan.

Stap 1: vul je zaaibakjes met grond

Pak voor het voorzaaien een paar zaaibakjes erbij. Vul deze met zaai- en stekgrond tot 1 cm onder de rand, duw de grond goed aan en maak deze een beetje vochtig met een plantenspuit.

Zaai en stekgrond is veel schraler dan potgrond en heeft hoegenaamd geen voeding in zich. Gek genoeg is dat juist goed, want kiemplantjes hebben in het begin nog geen extra voeding nodig. Bemesting zou de tere wortels alleen maar kunnen verbranden en dat is niet de bedoeling.

Stap 2: maak gaatjes in de grond

Maak met een stokje of een potlood gaatjes van ongeveer een halve centimeter diep in de aarde. Zorg ervoor dat er tussen elk gaatje 2 tot 3 cm ruimte zit.

Stap 3: leg de zaden in de gaatjes

Leg de zaden in de gaatjes en strooi een dun laagje aarde over de zaden zodat ze net bedekt zijn. Met bijvoorbeeld een luciferdoosje kun je dan de grond iets plat drukken, zodat de zaden goed contact met de aarde maken.

Stap 4: sluit je zaaibakjes af met een transparante folie of deksel

Sluit de zaaibakjes met de zaden af met een transparante folie of deksel. Op die manier kan de zon er doorheen schijnen en wordt de warmte goed vastgehouden.

Stap 5: verwijder de transparante folie of deksel van je zaaibakjes

Haal de folie of deksel eraf zodra je groene stipjes uit de aarde ziet komen. Houd ondertussen de aarde goed vochtig, enkel met behulp van een plantenspuit.

Als je met een gieter water zou geven, spoelen de zaden weg en komt er niets meer van je kweek terecht. Sproei de aarde de eerste dagen goed nat. Als de kiemplantjes eenmaal boven komen piepen, houd je ze iets droger.

Stap 6: verspeen je plantjes

Na ongeveer drie weken, op het moment dat je plantjes twee kiemblaadjes hebben, moeten ze naar een groter potje worden verhuisd. Dit wordt ‘verspenen’ genoemd. Dit ‘verspenen’ zal je plantjes een groeispurt geven om ze voor te bereiden op de overstap naar buiten.

Haal met een lepel de plantjes voorzichtig uit de aarde. Pas op dat je de tere worteltjes niet te veel beschadigt. Plaats elk plantje apart in een potje van ongeveer 9 cm. Vul dit potje met gewone potgrond. Potgrond bevat meer voeding dan zaai- en stekgrond, vaak voor 4 maanden.

Maak ook nu met een stokje weer gaatjes van 3 tot 5 cm diep. Plaats de plantjes tot net onder het onderste blad in de gaatjes en druk voorzichtig aan. Er kunnen ongeveer 1 tot 3 plantjes in de pot worden geplant. Besproei de plantjes weer met behulp van een plantenspuit.

Kiemplantjes hebben als ze net ontkiemd zijn vaak twee blaadjes, die er anders uitzien dan de volwassen bladeren van de plant. Zolang deze blaadjes aan de plantjes zitten en nog niet zijn verdroogd, hebben ze geen extra voeding nodig. De plantjes halen tot dan nog hun uit deze kiembladen. Later heeft de plant wel extra voeding nodig (uit potgrond).

Stap 7: breng je tomatenplantjes naar buiten

Vanaf mei – als het zeker weten niet meer gaat vriezen – kunnen je tomatenplantjes naar buiten.  Dit betekent dat je je voorgezaaide tomatenplanten vanaf dan in de vollegrond kunt (over)planten. Heb je geen moestuin of alleen een balkon? Plant je tomatenplanten dan over in een paar grote bloempotten.

Nog vragen?

Nu weet je hoe je moet zaaien en ook niet onbelangrijk: wanneer je moet zaaien. Heel veel succes en mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om me een mailtje te sturen via: anne@warentuin.nl. Heb je vragen over het bestellen van tomatenplantjes of kweekbenodigdheden? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We horen graag van je!