0%

Lekker buiten in de herfstzon genieten van een hapje en een drankje is natuurlijk helemaal niet verkeerd, vooral niet als dat gewoon in je achtertuin kan! Om ook thuis op je eigen buitenterrein van de rust en de heerlijke herfstkleuren en -geuren te kunnen genieten, zonder het koud te krijgen, zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Vuurkorven, vuurschalen, tuinhaarden of terraskachels

Hou je van die ouderwetse warmte, inclusief de geur en het geluid van knisperend haardhout? Kies dan voor een vuurkorf, vuurschaal, tuinhaard of terraskachel! Niet alleen het vuurtje zorgt voor extra sfeer, ook de korf, schaal of haard zijn hierbij echte eyecatchers voor op je terras en werkt sfeerverhogend.

Let wel op! Een echt vuurtje stoken in een afgesloten ruimte is niet verstandig, omdat er bij een vuurtje stoken vaak veel rookontwikkeling is en er fijnstof vrijkomt. Vuurtje stoken is daarnaast echt handwerk: hoe meer hout je op de juiste manier op het vuur legt, hoe meer warmte dit zal afgeven.

Vuurkorf

Een vuurkorf is een korf van metaal, waar je een paar houtblokken in legt die je aansteekt met aanmaakblokjes.

De vuurkorf is aan alle kanten open. Hierdoor kan er veel lucht bij het vuur komen. Doordat de korf aan alle kanten open is, heb je bovendien goed zicht op de vlammen, maar kun je ook snel te hoog stoken én vonken en kooltjes (vuurresten) rond hebben vliegen. Met een bodemplaat kun je alle vuurresten opvangen, maar het is wel opletten geblazen.

Vuurschaal

Een vuurschaal is een schaal van metaal en werkt hetzelfde als een korf. De enige twee verschillen zijn dat een vuurschaal niet op poten staat en van onderen dicht is. Dat de schaal van onderen dicht is, zorgt voor minder vuurresten overal en dus ook voor minder rotzooi. Bij een vuurschaal wordt bovendien vaak een vonkenvanger geleverd, een deksel van metaal met gaas dat wel lucht en warmte doorlaat, maar geen vonken of kooltjes. Heel handig!

Wist je trouwens dat er vuurschalen met gril bestaan? Met zo'n gril kun je je vuurschaal ook gebruiken als barbecue, alweer heel handig!

Terraskachel of tuinhaard

Een terraskachel of tuinhaard buiten is, net als een openhaard binnen, net wat meer gesloten. In de praktijk worden de termen 'terraskachel' en 'tuinhaard' regelmatig door elkaar gebruikt, maar het belangrijkste verschil tussen een terraskachel en een tuinhaard is dat een tuinhaard geen (glazen) deurtje heeft en een terraskachel wel. Een terraskachel met deurtje heeft een positieve invloed op het brandproces, omdat je dit via het deurtje meer zelf kunt regelen op het moment dat dat nodig is.

Een terraskachel is altijd voorzien van een schoorsteen, wordt heter en verbruikt minder hout dan een tuinhaard. Omdat de brandmaterialen hierdoor efficiënter worden verbrand, ontstaat er ook minder rook. Iets waar niet alleen jij, maar ook je buren wellicht blij mee zullen zijn. Met een terraskachel heb je net wat minder zicht op het vuur, maar doordat de hele kachel opwarmt en deze warmte ook weer afgeeft, heb je wel meer rendement van het hout.

Net als dat er vuurschalen met gril bestaan, bestaan er ook tuinhaarden met gril. Handig voor wanneer je niet zo veel ruimte in je tuin hebt, want je hebt hierdoor geen aparte barbecue meer nodig.

Terrasverwarmers

Mag het van jou allemaal wel wat minder ouderwets en juist wat moderner? Ook met een terrasverwarmer kun je ervoor zorgen dat je er de hele herfst in je achtertuin warmpjes bij zit.

Je kunt kiezen voor een terrasverwarmer op elektriciteit en een terrasverwarmer op gas. Terrasverwarmers op elektriciteit zijn zeer gebruiksvriendelijk: je stopt de stekker in het stopcontact en de verwarmer geeft direct warmte af. Terrasverwarmers op gas geven niet alleen warmte af, ze zijn dankzij de ontstekende vlammen ook erg sfeervol.

Er zijn hangende terrasverwarmers voor aan de muur en staande terrasverwarmers die je op de grond neerzet. Hangende terrasverwarmers werken vrijwel altijd op elektriciteit en staande terrasverwarmers kunnen zowel op zowel elektriciteit als op gas werken.

Hangende terrasverwarmers

Een hangende terrasverwarmer op elektriciteit is ideaal als je wel (extra) warmte wil hebben, maar slechts een kleine buitenruimte hebt. Vaak zijn terrasverwarmers voor aan de muur namelijk vrij compact en nemen ze (dus) weinig ruimte in beslag. Hangende terrasverwarmers zijn bovendien eenvoudig bedienen, bijvoorbeeld via een trekkoord.

Staande terrasverwarmers

Een staande terrasverwarmer is ideaal voor als je je terras snel wil verwarmen.  Een staande terrasverwarmer werkt op elektriciteit of gas. Een terrasheater op gas is mobieler dan een op elektriciteit, omdat er geen koord aan zit, je niet afhankelijk van een stroomvoorziening en je hem dus overal in je tuin kunt neerzetten. Enige nadeel? Staande terrasverwarmers zijn wel minder compact dan hangende exemplaren.

Langer buiten zitten in de herfst met deze bij Warentuin verkrijgbare producten:

Toch nog vragen?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Geen punt! Stuur gewoon even een mailtje met je vragen naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag. Voor vragen over het bestellen van bijvoorbeeld hout voor je tuinhaard kun je terecht bij een van de medewerkers van onze klantenservice.