0%

In de koude wintermaanden kunnen de vogels in je tuin wel wat hulp gebruiken bij het vinden van voedsel. Je kunt ze altijd blij maken door wat voer in je tuin te leggen of te hangen. Buitenvogels eten dat voer graag op een beschutte plaats, zodat ze beschermd zijn tegen de wind en tegen hun natuurlijke vijanden. Je kunt natuurlijk ook zelf een vogelvoederhuisje maken! Hoe? Dat lees je in deze blog!

Vogelvoederhuisje van oud servies

Heb je toevallig nog een oud kopje en een oude schotel en een bord van porselein, waar je niets meer mee doet? Geef dat dan een tweede leven door er een vogelvoederhuisje van te maken. Dat kan op 3 manieren:

Manier 1 (zonder bord)

Meng wat zaden met gesmolten plantaardig vet, giet dit mengsel in het kopje en laat dit goed stollen. Lijm vervolgens het kopje met de zijkant op het schoteltje. Zorg er wel voor dat het oortje naar boven steekt, want daarmee hang je het voederhuisje op aan een tak.

Manier 2 (zonder bord)

Ga je liever voor gemak? Vul dan een kop en schotel vullen met voer en hang ze op met  behulp van een simpele touwconstructie.

Manier 3 (met bord)

Maak met een tegel- of diamantboor een gaatje in een kopje, een schoteltje en een bord. Doe dit wel onder water, bijvoorbeeld in een teiltje, want anders kunt u de boortjes beschadigen. De boortjes kunnen namelijk verbranden en dat wil je natuurlijk niet!

Zijn de gaatjes eenmaal geboord? Verbind dan het kopje en schoteltje met een bord erboven als afdakje. Je kunt alle onderdelen verbinden met behulp van een lange schroef.

Maak hier vervolgens een leuk stukje touw aan vast en je kunt  de het kopje en het schoteltje ophangen waar je maar wil.

Vogelvoederhuisjes van een regenlaarsje

Heb je nog een paar oude, te klein geworden regenlaarsjes van je kinderen staan? Recycle ze dan door er een leuk vogelvoederhuisje van te maken.

Maak een dak op de laarsjes en een gat in de schacht aan de voorkant van de laars en je bent al zo goed als klaar! Op deze creatieve manier geef je je laarzen een tweede leven.

Vogelvoederhuisje van een lege petfles

Petflessen zijn niet alleen geschikt om uit te drinken, maar ook om een leuk voederhuisje van te maken met behulp van houten lepels! Maak een lege petfles helemaal schoon en maak bovenin en onderin aan de voor- en achterzijde twee gaten. De gaten moeten schuin boven elkaar zitten, zodat je er het uiteinde van een pollepel doorheen kunt steken. De lepel moet iets lager hangen dan de steel. Het gat bij de lepel mag ook iets groter zijn.

Zorg ervoor dat de lepel bij het grotere gat zit en de steel bij het kleinere gat. Zorg er daarnaast voor dat je de lepel schuin naar beneden plaatst. Hierdoor loopt het zaad gemakkelijker in de lepel. Vul de fles met vogelzaad tot deze bijna vol zit en draai de dop er weer op. Als je het goed hebt gedaan, zul je zien dat er wat zaadjes uit vallen in de lepel. Als die op zijn, vallen er vanzelf weer nieuwe zaadjes in. Met een touwtje eraan kun je de fles ook nog in de boom hangen.

Vogelvoederhuisje van een leeg melkpak

Ook  een leeg melkpak kun je prima omtoveren tot vogelvoederhuisje. Zorg er wel voor dat je deze eerst goed schoonspoelt en laat drogen.

Is dat gebeurd? Dan zit de schroefdop vaak nog in de weg, dus die kun je het best eerst uitgesneden. Nu zit er alleen wel een gat in het dak. Om dat toch waterdicht af te sluiten, kun je er ijslollystokjes op plakken. Heb je daar geen zin in? Gebruik dan een gebruikt pak zonder schroefdop dat je goed dicht niet.

Knip vervolgens aan de voorzijde een gaatje in het pak dat kan dienen als ingang van het huisje.  Vul de opening met vogelvoer. Bevestig een stokje onder de opening, waar vogels op kunnen zitten. Gebruik een touw of  hangsysteem om het huisje gemakkelijk aan een tak te kunnen plaatsen.

Vogelvoederhuisje een leeg wijnkistje

Heb je een keer een prachtige fles wijn of champagne gekregen in zo’n fraai houten kistje? Dan is dat prima geschikt om een vogelvoederhuisje van te maken.

Boor in de klep van het kistje een klein gaatje en een groter gat met een gatenzaag. Stop wat stro of takjes en een beetje vogelvoer in het wijnkistje en zet hem rechtop.

Boor in de achterzijde of aan de bovenzijde van het kistje ook een gaatje, zodat je het straks kunt ophangen. Schuif de klep weer over het kistje.  Zoek tot slot een takje of dun stokje dat past in het kleine gaatje in de klep. Hier kunnen de vogels straks op zitten.

Kant-en-klare vogelvoederhuisje kopen

Ben je niet zo’n knutselfanaat, dan kun je natuurlijk gewoon de mooiste kant-en-klare vogelvoederhuisjes bestellen bij Warentuin. Van hangende en staande huisjes tot volledige voedersilo’s, we hebben kant en klaar alles om de vogels in je tuin een veilige en beschutte voederplaats te geven.

Kant-en-klare vogelvoederhuisjes die bij Warentuin te bestellen zijn:

Toch nog vragen?

Heb je, na het lezen van de blog toch nog vragen over een van de zelf te maken vogelvoederhuisjes? Stuur me dan gerust een mailtje via: anne@warentuin.nl. Kies je voor gemak en wil je een kant-en-kaar huisje, maar heb je vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.