0%

Vijverplanten als zuurstofplanten, moerasplanten en waterlelies moeten altijd goed worden onderhouden. Bij vijverplanten onderhoud is het echter niet alleen belangrijk dat je de planten de juiste voedingsstoffen geeft, ze moeten onder andere ook regelmatig gesnoeid en vermeerderd worden. Doe je dit niet, dan zal dat de groei van de planten in de vijver verstoren en dat is natuurlijk precies wat je niet wil. In deze blog vertellen we je meer over het onderhoud van je vijverplanten in het vroege voorjaar, om precies te zijn in maart.

Maar eerst even dit: het water in je vijver

Hoeveel vijverplanten je ook snoeit of vermeerdert, het water in je vijver is het belangrijkste onderdeel van je vijver. In de wintermaanden valt in dat water vaak veel regen, hagel en/of sneeuw. De verdamping is in die maanden echter minimaal. Het gevolg hiervan is dat de waterhardheid van vijverwater aan het begin van het groeiseizoen vaak erg laag is: er is dan sprake van zacht vijverwater.

In (te) zacht vijverwater kunnen de zuurstofplanten niet goed groeien. In de maand maart is dan ook vooral zaak de waterhardheid te verhogen. Door de waterhardheid te verhogen zorg je ervoor dat de zuurstofplanten goed kunnen uitlopen. Zuurstofplanten zorgen er op hun beurt weer voor dat het vijverwater helder blijft en de groei van algen wordt tegengegaan.

Zuurstofplanten snoeien en vermeerderen

Zuurstofplanten groeien doorgaans tot aan het wateroppervlak van een vijver. Daarna zullen de planten zich vooral richten op het ontwikkelen van bloemen. De groei van de planten stopt. Voor je vijver is het echter beter dat de zuurstofplanten blijven groeien. Daarom kun je zuurstofplanten in de maand maart het best tot 15 à 20 centimeter onder het wateroppervlak snoeien. Hierdoor hebben de planten voldoende ruimte om goed uit te lopen en blijven ze nieuwe scheuten vormen. Zoals je net ook al hebt kunnen lezen helpen zuurstofplanten de het vijverwater helder te houden.

De gesnoeide plantdelen van de zuurstofplanten kun je in aparte plantmanden stekken. Op deze manier kun je de zuurstofplanten in je vijver ook nog echt zelf vermeerderen.

Moerasplanten vermeerderen

Moerasplanten en waterlelies kun je het best in het vroege voorjaar – in maart – vermeerderen. Dat vermeerderen wordt ook wel scheuren genoemd. De gescheurde delen hebben dan nog een volledig groeiseizoen om uit te groeien tot volwaardige planten.

Om moerasplanten te scheuren haal je allereerst de plantenmand met de planten uit het vijverwater. Daarna graaf je de wortels van de planten uit en snijd je met een scherp mes een voldoende groot deel (mét wortels) van de planten af. Dit deel van de vijverplanten kun je in een aparte plantmand plaatsen.

Waterlelies vermeerderen

Ook waterlelies kun je het best in maart vermeerderen. Om waterlelies te vermeerderen scheur je in het vroege voorjaar een stuk van de moederplant af. Kies een deel dat uitlopers heeft en zorg ervoor dat er voldoende wortels aan het afgescheurde deel zitten. De ‘wond’ die ontstaat bij het scheuren kun je dichten door deze even in de as te duwen.

Op het moment dat een waterlelie boven het water uitgroeit (en een ‘kroon’ vormt) weet je dat de plant het volgende voorjaar moet worden gesplitst.

Nog vragen?

Heb je na het lezen van de blog toch nog vragen over vijverplanten onderhouden? Wil je meer informatie over een van onze producten? Neem dan contact met mij op via: anne@warentuin.nl of met een van de medewerkers van de klantenservice.