0%

Ook als het buiten nog te fris is om te planten (de grond daardoor te koud is om te planten), blijft er nog altijd een aantal soorten planten over waarvoor de grond niet te koud is. Een daarvan is siergras. In tegenstelling tot veel andere planten, kan siergras de koude wintermaanden prima overleven. Ik leg je in onderstaande vlog uit hoe je grassen moet planten en hoe je ze daarna het best kunt verzorgen. Kijk je mee?

Siergrassen en bamboe verzorgen

Siergrassen en bamboe zijn een onwijs leuke toevoeging aan een tuin. Het belangrijkste voordeel is dat de meeste soorten er ook goed uit blijven zien in de winter. Zo blijf je dus niet over met een kale tuin.

Alle siergrassen hebben veel water nodig en plant je in gewone, universele potgrond, want dat houdt het water goed vast. Voor de meeste siergrassoorten geldt dat de grond goed vochtig moet zijn en blijven. Voor de meeste siergrassen geldt ook dat ze in en na de winter na verloop van tijd bruin. Is dat bij jouw siergras(sen) ook gebeurd? Knip je ze dan gewoon terug.

Maar let op! Siergrassen knip je pas na de winter terug. Om precies te zijn zo rond eind februari/begin maart - zodra de buitentemperaturen weer wat op beginnen te lopen.

Een paar siergrassoorten worden in pincipe nooit bruin,  maar blijven ook in de winter mooi groen. Denk dan onder andere aan groen of blauw Schapengras en alle bamboesoorten.

Terug naar het planten siergrassen: hoe pak je dat aan?

Bekijk, selecteer en kies de grassoorten die je aanspreken en mooi lijken voor in je tuin en bestel en betaal die via onze webshop. Heb je de siergrassoorten van jouw keuze thuisbezorgd gekregen en is het buiten droog en niet aan het vriezen? Dan kun je met het planten aan de slag gaan.

  • Gebruik goede gewone (universele) potgrond.
  • Zet de planten in de volgorde waarin je ze in je tuin wil gaan plaatsen.
  • Knijp voorzichtig in de kweekpotjes waarin je ze hebt gekregen om de kluiten eruit te halen. Soms zitten de wortels erdoorheen en kun je de kluit moeilijk eruit krijgen. In dat geval moet je de wortels eerst een beetje weghalen vóórdat de plant eruit zal komen. Zet daarna kluiten weer terug op hun plek.
  • Maak een gat op de plek waar elke kluit stond. Het gat straks de kluit in komt, moet flink wat groter zijn dan de kluit zelf. Plaats de kluit vervolges in het gat. Plant niet te hoog, want dan stroomt het water van de kluit af. Zorg er in plaats daarvan voor dat de kluit onder de rand van de aarde uitkomt.
  • Druk dit allemaal even goed aan en geef ruimschoots water. Na het planten kunnen de grassen dit erg goed gebruiken. De meeste planten hebben veel water nodig, maar in mijn geval zijn er ook planten als de Amaryllis die net wat minder water minder nodig hebben.

Siergrassen bijmesten

Om je siergrassen te kunnen voorzien van goede nieuwe voedingsstoffen kan het handig zijn om ze zo nu en dan bij te mesten. Je kunt hiervoor onder andere Bamboe & Siergrassen van AZ voor gebruiken: mestkorrels die je op de aarde om de kluit heen legt. Op het moment dat het gaat regenen, komen de voedingsstoffen los en kunnen de grassen deze opnemen. Je kunt je siergrassen het best twee keer per jaar bijmesten. Eén keer in het voorjaar en één keer in de zomer (rond juli/augustus).

Geen groene vingers?

Ben je niet in het het bezit van groene vingers, maar kun je wel van siergras en bamboe genieten? Dan heb je geluk! De planten kunnen namelijk in pot worden besteld. Het assortiment aan planten in pot is lekker uitgebreid. We hebben planten in pot voor zowel binnen als buiten.

Toch nog vragen?

Heb je na het zien van mijn vlog over siergrassen toch nog vragen? Mail me dan via: [email protected]. Heb je vragen over bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling? Neem dan gerust contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We helpen je met alle plezier verder!