0%

Je hebt je planten in kuipen en potten een zomer lang goed gevoed en lekker vertroeteld. Dat ze daarna de winterse kou niet overleven, is dan wel het laatste dat je wil. Je planten op tijd naar binnen halen en daar laten overwinteren is wat je hiertegen kunt doen. Dat klinkt heel eenvoudig, maar toch is er een aantal dingen waar je op moet letten. Lees dus snel verder voor een aantal handige en vooral belangrijke tips over het binnen laten overwinteren van planten.

Wanneer moeten je planten naar binnen?

De meeste planten hebben het over het algemeen buiten beter dan binnen. Haal pot- en kuipplanten en andere niet-winterharde planten daarom zo laat mogelijk naar binnen en zet ze zo vroeg mogelijk weer buiten. Vanaf half oktober kan de eerste nachtvorst worden verwacht. Hou het weerbericht vanaf dan dus goed in de gaten en haal je planten vóór die tijd naar binnen.

Maar let op! Maak de planten die je naar binnen wil halen altijd eerst goed schoon. Verwijder alle gevallen of verwelkte en eventueel zieke bladeren en haal ook al het eventuele dode hout weg. Is er ongedierte als luizen op een plant aanwezig? Zorg dan dat je deze behandelt met de juiste, milieuvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen. Haal nooit een plant naar binnen als daar ongedierte op zit!

Waar je planten laten overwinteren?

Zet je planten in kuipen en potten bij voorkeur in een schone en koele ruimte bij of aan je huis (van tussen de 5 en de 15 °C). Je schuur, een lichte hal, een koele serre, je bijkeuken of een (verwarmde) kweekkas zijn bijvoorbeeld prima overwinterplekken.

Bladhoudende planten hebben licht nodig, bladverliezende planten niet per se. Om ruimte te besparen kun je lange takken eventueel afknippen. Houd de potgrond matig vochtig. Controleer de planten ook regelmatig om er zeker van te zijn dat de potkluit niet uitdroogt, de bladeren niet bruin worden en er geen ongewenste gasten als spint op aanwezig zijn.

Zorg dat de temperatuur van de overwinterplek van je planten goed wordt geregeld en contant blijft. Voor de meeste planten ligt de ideale overwinteringstemperatuur zoals gezegd tussen de 5 en de 15 °C. Vergeet ook niet om – waar mogelijk – vorstbewaking te installeren. Is de temperatuur in de overwinterplek te hoog, dan moet vorstvrije ventilatie namelijk mogelijk zijn. Verder kunnen vooral grote, van ramen voorziene overwinterplekken vanaf begin februari erg warm worden. Overwinterende planten kun je echter beter niet blootstellen aan grote temperatuurschommelingen. Ook is het onverstandig wanneer ze voortijdig weer buiten worden gezet.     

Wanneer mogen je planten weer naar buiten?

Zodra de winterperiode voorbij is, sta je natuurlijk te popelen om je pot- en kuipplanten weer op je terras neer te zetten en aan de lente te beginnen. Maar: kan dat al bij de eerste mooie dag? Nee. Wij raden je aan tot half mei te wachten. Waarom? Omdat de kans op nachtvorst dan nog maar heel klein is. Ben je een tikkeltje ongeduldig en zet je je planten liever wat eerder buiten? Bescherm ze dan met bijvoorbeeld noppenfolie.

Maar let op! Zet je planten nooit buiten bij zonnig weer. Doe je dat wel, dan is de kans groot dat de tere bladeren verbranden. Zet ze buiten wanneer er enkele dagen overtrokken en regenachtig weer wordt voorspeld. Maak van de gelegenheid gebruik om je kuipplanten te verpotten.

Toch nog vragen?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen, bijvoorbeeld over het meteen verpotten van je planten? Geen nood! Stuur me gewoon even een mailtje via: anne@warentuin.nl. Heb je vragen over het bestellen van potten waar je je planten in kunt verpotten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.