Tuin Huis Verzorgen & (be)planten

Olijfboom snoeien: wanneer en hoe?

0%

Na de winter, om precies te zijn in de lentemaanden maart en april, is het tijd olijfbomen te snoeien. Dit betekent echter wel dat de bomen gegarandeerd opnieuw zullen uitlopen. In de zomer kan een olijfboom dan ook veel lange scheuten ontwikkelen. Om de groei daarvan binnen de perken te houden, kun je deze terugsnoeien. Wacht hiermee niet tot de herfst, maar doe dit uiterlijk in de maand augustus - als onderdeel van de zomersnoei.

Hoe een olijfboom terugsnoeien in de zomer?

In de zomer snoei je alleen enkele lange scheuten die onderaan de stam van je olijfboom beginnen te groeien weg. Meestal is vrij gemakkelijk om te zien welke lange scheuten tijdens de zomersnoei kunnen worden weggeknipt. Knip echter ook weer niet zomaar scheuten weg waar je denkt dat dit kan. Zorg er in plaats daarvan tijdens het snoeien voor dat je scheuten net boven een knop of een zijtak afknipt die naar buiten is gericht, weg van de stam.

Scheuten die naar binnen zijn gericht, naar de stam toe worden meestal helemaal afgeknipt. Als je net boven zulke scheuten zou snoeien, stimuleer je de groei en dat is precies wat je juist niet wil. De plant zal zich in zo'n geval ook minder goed ontwikkelen. 

Hoe een olijfboom snoeien na de winter?

Na de winter mag een olijfboom flink worden teruggesnoeid. Op die manier blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, krachtige takken. Zou je de takken niet terugsnoeien, dan blijven ze aan de uiteinden doorgroeien en worden ze aan de onderkant kaal. Daar wordt een olijfboom niet per se mooier op. 

Stappenplan olijfbomen snoeien

Wil je een olijfboom na de winter snoeien, dan hoef je niet overdreven voorzichtig te zijn, want snoeien doet – in dit geval zeker – groeien! Zelfs een grondig teruggesnoeide olijfboom zal er na een tijdje gewoon weer fris en fruitig bij staan. Dit betekent echter niet dat er geen stappenplan voor het snoeien van olijfbomen is.

Een goed gesnoeide olijfboom heeft voornamelijk horizontale takken, waarbij dicht tegen de stam geen zijtakken groeien. Om een olijfboom goed gesnoeid te krijgen, kun je het best het stappenplan hieronder volgen:

Stap 1: leg het juiste gereedschap klaar

Zorg ervoor dat je een scherpe, schone snoeischaar, takkenschaar of boomzaag klaarlegt om de takken mee af te kunnen knippen. Met scherp gereedschap maak je schone, scherpe sneden en helpt je onnodige schade aan de olijfboom voorkomen. Met schoon gereedschap help je voorkomen dat je olijfboom besmet raakt met een plantenziekte. Reinig je snoeigereedschap daarom altijd vóór en na gebruik.

Voor het snoeien van de kleine takjes van je olijfboom is een scherpe snoeischaar goed snoei gereedschap, maar voor het snoeien van takken die dikker zijn dan 1,5 centimeter kun je beter een takkenschaar of een kleine boomzaag gebruiken.

Stap 2: verwijder dode, zieke en/of beschadigde takken

Begin met het snoeien van takken die zichtbaar dood, ziek of beschadigd zijn. Door deze takken op tijd te verwijderen, voorkom je de verdere verspreiding van eventuele ziekten. Met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde taken bevorder je dus uiteindelijk de gezondheid van de olijfboom.

Of er dode taken aan je olijfboom hangen, kun je nagaan door met je snoeischaar lichtjes over de schors van een tak te krassen. Komt er groen tevoorschijn? Dan leeft die tak nog. Is de tak onder de schors bruin, dan is die tak dood.

Stap 3: controleer op de aanwezigheid van schildluis

Heb je je olijfboom laten overwinteren in een warme kas en wil je deze (weer) naar buiten verhuizen? Houd er dan rekening mee dat de boom vooral op dat moment extra gevoelig is voor schildluis. Doordat schildluizen maar heel kleine beestjes zijn die zich meestal goed weten te camoufleren, zijn schildluizen zijn met het blote oog soms wel wat lastig te zien.

Hebben schildluizen je olijfboom gevonden en heb je ze gespot? Dan kun je ze bestrijden met bijvoorbeeld luizendoder.

Stap 4: begin met uitdunnen

Een olijfboom kan na verloop van tijd heel vol worden en veel takken hebben ontwikkeld. Een dichte olijfboom is mooi om naar te kijken, maar kan ook de luchtcirculatie en de doorlating van zonlicht beperken. Als gevolg hiervan kan de boom niet optimaal blijven groeien en kunnen er zich schimmels ontwikkelen.

Dun daarom de binnenkant van de boom uit door de naar binnen groeiende takken weg te snoeien. Dit wegsnoeien verbetert de luchtcirculatie en zorgt ervoor dat het zonlicht het hart van de boom kan bereiken. Vooral het hart van een olijfboom moet voldoende lucht en licht krijgen.

Bij het uitdunnen van een olijfboom moeten de volgende takken worden verwijderd:

  • Kruisende takken: takken die elkaar kruisen belemmeren de luchtcirculatie en kunnen bovendien door wrijving schade veroorzaken.
  • Omhoog groeiende takken: omhoog of verticaal groeiende takken zijn niet mooi voor de natuurlijke vorm en dragen niet bij aan de fraaie structuur van de boom. Verwijder deze daarom en behoud takken die een mooie horizontale spreiding hebben.
  • Dicht op elkaar groeiende takken: dicht op elkaar groeiende takken moeten worden verwijderd om de kruin meer ruimte en licht te geven.
  • Te lange takken: te lange, horizontaal groeiende takken kunnen door het gewicht van de bladeren en olijven op den duur gaan hangen. Kort deze takken daarom vanaf de buitenkant in om een betere balans en een betere vorm te kunnen behouden.
  • Overhangende takken: ook overhangende takken moeten worden gesnoeid, niet alleen voor een betere balans en een betere vorm, maar ook om de groei van nieuwe takken te stimuleren (dit geldt natuurlijk eigenlijk voor alle takken die worden gesnoeid).

Stap 5: snoei de olijfboom in vorm

Als je alle takken die moesten worden verwijderd hebt weggeknipt, is het tijd om beter naar de vorm van de olijfboom te gaan kijken. Bekijk je boom van een afstand en verwijder takken of kort takken in die te lang zijn om de vorm te krijgen die je voor ogen hebt. Houd je van olijfbomen met een tradionele uitstraling? Ga dan voor een rondere vorm. Mag jouw olijfboom wel een beetje een rustieke uitstraling hebben? Ga dan voor een natuurlijkere vorm. 

Pak het vormen voorzichtig aan. Doe telkens als je een tak hebt gesnoeid even een stap achteruit, zodat je de (uiteindelijke) vorm van je boom goed in de gaten kunt blijven houden. Snoei tot slot daarna nog alle scheuten weg die onderaan de stam groeien.

Stap 6: behandel de snijvlakken

Breng een wondafdichtmiddel aan op de snijvlakken die tijdens het snoeien zijn ontstaan. Deze snoeiwonden zijn bijzonder gevoelig voor ziekten en insecten. Wondverzegeling bevordert het herstel en helpt het ontstaan van infecties voorkomen.

Je kunt hiervoor onder meer Pokon Wondafdekmiddel of Ecostyle Snoeibalsem gebruiken.

Stap 7: bemest je boom

Bemest je olijfboom na het snoeien met Pokon Mediterrane Planten Mest. Deze uitgebalanceerde mest is speciaal ontwikkeld voor mediterrane planten en bomen als olijfbomen. Met deze mest ondersteun je de olijfboom en optimaliseer je de groei. Voor de beste resultaten kun je je olijfboom het best twee keer per jaar mesten geven: eenmaal in het vroege voorjaar en eenmaal in de zomer.

Een paar extra snoeitips:

  1. Een olijfboom in de vorm van een bolletje op stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. In de loop van de zomer mag je deze nog eens snoeien, zodat de ronde vorm behouden blijft.
  2. Een oude, verweerde olijfboom maakt jonge scheuten op de stam. Die jonge scheuten kun je beter wegsnoeien, zodat de oude stam zichbaar blijft.
  3. Is de olijfboom meer dan een meter hoog? Gebruik dan bij het snoeien een lader. Zo kun je ook overhangende takken snoeien en de vorm van de olijfboom bijhouden.

Olijfboom snoeien: snoeigereedschap en trap

Snoei een olijfboom niet in de herfst

Heb je de lange scheuten aan je olijfboom niet in de zomer (al) teruggesnoeid? Haast je dan vooral niet om dit in de herfst alsnog te doen, maar wacht liefst tot de lente.

In de herfst duurt het langer voordat een snoeiwond is genezen. Omdat een olijfboom daarnaast een mediterrane plant is, is deze gevoeliger voor de winter. Snoei dus voor de zekerheid niet in de herfst, omdat de kans bestaat dat het dan echt koud wordt, te kouid voor je olijfboom.

Tot slot: hoe wordt een olijfboom verkocht?

Olijfbomen worden verkocht in de vorm van struiken, halfstammen en in verschillende snoeivormen als een bolletje op een stam, als een klein, jong boompje, als een grotere boom en als een solitaire volgroeide boom.

Een olijfboom valt onder de mediterrane bomen. Met het kopen kun je daarom ook heel gemakkelijk een warme, mediterrane sfeer in je tuin creëren die je het gevoel geeft permanent op vakantie te zijn.

Enkele van olijfbomen die bij Warentuin te bestellen zijn:

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: anne@warentuin.nl. Heb je bij ons een olijfboom gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. We horen graag van je en helpen je met alle plezier verder.

Vorige Herfst in de tuin: onderhouds- en afblijftips! Volgende Een terrasvijver maken in eigen tuin met Sep
0 Reactie(s)
Naar boven