0%

Nationale Pannenkoekdag is een dag die is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. In het Verenigd Koninkrijk valt Pannenkoekendag altijd op Vastenavond, een christelijke feestdag die de dag vóór Aswoensdag wordt gevierd. Aswoensdag markeert het begin van de vastentijd, de periode van 40 dagen voor Pasen waarin christenen traditioneel vasten.

Waar komt de naam Pannenkoekdag vandaan?

Pannenkoekdag dankt zijn naam aan het feit dat mensen vroeger alle overgebleven bederfelijke ingrediënten, zoals eieren, melk en vet, vlak voor de vastentijd opaten, voordat ze niet meer mochten worden geconsumeerd. Er pannenkoeken mee maken was een handige manier om al deze ingrediënten op te gebruiken en daarom wordt het gerecht nu vaak geassocieerd met deze traditie. Pannenkoeken bakken was een makkelijke en lekker manier om al deze ingrediënten te gebruiken. De traditionele naam voor Vastenavond (Shrove Tuesday) werd daarom ook vaak omgedoopt tot Pannenkoekendag (Pancake Day).

Pancake Day markeert het einde van de periode die in het Engels bekend staat als Shrovetide, de dagen voordat de vastentijd begint. Deze periode is vergelijkbaar met onze carnavalsperiode, maar dan zonder de uitgebreide feesten en verkleedpartijen. De dinsdag die we in Nederland kennen als Vastenavond valt op de laatste dag van carnaval en wordt in Groot-Brittannië Pancake Day genoemd. In Groot-Brittannië is het voornamelijk een kerkelijk evenement, met een aantal bescheiden vieringen op dinsdag. Het woord 'shrove' is afgeleid van 'shriven', het moment waarop Angelsaksische christenen vergeving kregen voor hun zonden.

In heel veel landen een feestdag

Hoewel Pannenkoekdag oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komt, wordt het tegenwoordig in veel landen over de hele wereld gevierd. In sommige landen, waaronder Nederland, is Nationale Pannenkoekdag een apart feest dat niet noodzakelijk samenvalt met carnavalsdinsdag. Nederland viert Nationale Pannenkoekdag, een speciale dag waarop scholen, bedrijven en gezinnen worden aangemoedigd om samen pannenkoeken te bakken en ervan te genieten. Dit jaar is dat op 8 maart

Pannenkoekendag en Warentuin

Natuurlijk kun je bij Warentuin niet terecht voor pannenkoeken en ook niet voor de ingrediënten om pannenkoeken te kunnen maken. Waar dan wel voor? Voor de pannenkoekenplant! De pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides) is een makkelijke kamerplant. De plant geeft de voorkeur aan een plek met veel indirect zonlicht. Ook houdt de plant ervan om regelmatig kleine scheutjes water te krijgen zodat de grond waarin deze staat continu licht vochtig blijft. Behalve om het feit dat het helemaal niet moeilijk is om de pannenkoekenplant te verzorgen, staat deze er ook om bekend eenvoudig te kunnen worden vermeerderd.

De kamerplant heeft platte, ronde bladeren die dus lijken op pannenkoeken en daarom naar de pannenkoek is vernoemd. Wist je echter dat de plant oorspronkelijk uit China komt, waar de mensen de bladeren meer op muntjes vinden lijken en de plant daarom hebben omgedoopt tot Chinese Geldplant? Chinezen geloven bovendien dat als je bij de plant een munt aarde stopt, deze je welvaart zal brengen.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over Pannenkoekendagen en de Pannenkoekenplant? Stuur me dan een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling van een van de hierboven genoemde voorjaarsbloeiers? Neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice