Product toegevoegd aan winkelwagen
Low & slow cooking: dé barbecue trend van dit moment
Het barbecueseizoen gaat bijna beginnen! Misschien heb je er al eens van gehoord: slow cooking, om precies te zijn low & slow cooking. Het is dé barbecue trend van dit moment! Bij deze manier van barbecueën laat je je vlees of vis namelijk op een lage temperatuur (van tussen de 70 en de 120 graden Celsius) en heel langzaam (lees: soms wel 5 tot 6 uur!) garen. Behoorlijk tijdrovend dus, maar tegelijk de ultieme uitdaging voor de echte barbecuefan!
Wat is low & slow cooking precies?
Low & slow cooking is een techniek waarbij je je barbecue min of meer gebruikt als oven. Je grilt je stukken vlees of vis in dit geval niet op een hoge temperatuur, maar laat ze zoals gezegd heel langzaam garen op een lagere temperatuur.
Gril je stukken vlees op een hoge temperatuur? Met een beetje pech worden ze snel heel droog. Langzaam en op een lage temperatuur gegaarde stukken vlees of vis worden daarentegen – als het goed is – zo mals en zacht dat ze wegsmelten op je tong.
Wist je dat je pulled pork, spareribs en rosbief met behulp van de low & slow cooking techniek kunt bereiden? En wat dacht van zalm, makreel en rode poon?
Niet elke barbecue is geschikt
Low & slowcooking lijkt je wel wat? Dan is het handig vooraf te weten dat niet iedere BBQ geschikt is voor deze manier van barbecueën. Voor low en slow cooking kun je het best een keramische barbecue gebruiken. De Big Green Egg en de Kamado Joe zijn hier voorbeelden van, net als een barbecue op hout, liefst een met deksel of kap.
Ga lekker aan de slag
Zeeën van tijd en de juiste BBQ voor handen? Dan kun je lekker aan de slag. Het eigen vet van het stuk vlees of vis blijft het best behouden als je de kap van de BBQ gesloten houdt. Vandaar dus die deksel of kap! Met een gesloten deksel of kap op de barbecue heeft het vet alle tijd om te smelten en een mooie smaak achter te laten in het stuk vlees of vis.
Je kunt ook zelf zorgen voor een mooie smaak. Voor je het stuk vlees of vis onder de deksel of kap legt, kun je er namelijk voor kiezen om het van tevoren in te wrijven met lekkere kruiden. Bij low & slow cooking hoort daarnaast een lekkere rooksmaak. Die kun je creëren met houtsnippers of houtblokken.
Let op de temperatuur
Ga je low & slow cooking toepassen op bijvoorbeeld rundvlees? Bedenk dan van tevoren of je je vlees rosé of doorbakken wil serveren. Wil je rundvlees rosé bereiden? Zorg dan voor een temperatuur van rond de 70 à 75 graden Celsius. Wil je rundvlees well done wilt bereiden? Zorg dan voor en een temperatuur van rond de 80 à 85 graden Celsius.
Bij kalf, varken of lam dien je te zorgen voor een temperatuur van 80 à 85 graden voor een rosé bereiding en een temperatuur van 90 à 95 graden Celsius voor een well done bereiding.
Ga je low & slow cooking toepassen op vis? Zorg dan voor een temperatuur van tussen de 120 en de 150 graden Celsius.
De grootste kunst is om je BBQ op de juiste, constante temperatuur te houden. Dit kun je het best bereiken door de ventilatieroosters te gebruiken. Zorg ervoor dat de barbecue niet te heet wordt, want dan vergroot je de kans dat ook het stuk vlees of vis te droog wordt.
Let op! Werk echter ook nooit met een temperatuur lager dan 68 graden Celsius! Dit is namelijk de temperatuur waarop bacteriën worden gedood.
Laat het vlees rusten
Heb je voor rood vlees op de barbeque gekozen en is het slow cooked vlees goed gegaard? Haal het dan van de barbecue en laat het nog 10 tot 15 minuten rusten in aluminiumfolie. Gril in de tussentijd wat lekkere groenten of ga aan de slag met diverse bij- en nagerechten.
Aan tafel!
Wat je nu nog moet doen? De borden opmaken natuurlijk! Portioneer je stukken vlees of vis en je overheerlijke low en slow cooked vlees- of visgerecht is klaar! Eet smakelijk!
Nog een laatste tip
Is het de eerste keer dat je de low & slow barbecuetechniek gaat toepassen? Begin dan letterlijk klein, met wat kleinere stukken vlees of vis. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met me op via [email protected] of met een van de medewerkers van onze klantenservice. We denken graag met je mee.
Categorieën
-
Tuin
(127)
- Duurzaamheid (23)
- BBQ & tuinhaarden (7)
- Tuinaankleding & decoratie (30)
- Tuinieren & onderhoud (37)
- Tuinmeubelen & zonwering (14)
-
Huis
(75)
- DIY (29)
- Recepten (11)
- Sfeer in huis (28)
-
Planten & potten
(98)
- Bloembollen (5)
- Bomen (11)
- Verzorgen & (be)planten (60)
- Soorten potten (7)
- Plantensoorten (41)
- Vijvers & waterornamenten (7)
- Moestuin (31)
-
Dier
(10)
- Vogels & insecten (4)
- Overige dieren (1)
- Aquaria & vissen (4)
-
Feestdagen
(57)
- Sinterklaas (1)
- Halloween (3)
- Moederdag (1)
- Vaderdag (1)
- Valentijnsdag (1)
- Internationale Vrouwendag (1)
- Wereld Slaapdag (1)
- Koningsdag (1)
- Pasen (4)
- Kerst (42)
Recente berichten
30 November 2024
Wat te doen tegen vuurwerkangst bij je hond of kat?
28 November 2024
Kerstplanten en -bollen voor binnen en buiten
26 November 2024
Een sfeervol kerststuk maken met hulp van Sep!
24 November 2024
Haal de kerstsfeer in huis met de shoptips van Sep!
22 November 2024
Led kerstverlichting: Sep legt er je er van alles over uit!
Tags