0%

Op het moment dat je op en tussen je planten een plaag aan ongewenste gasten in de vorm van ongedierte of schimmels aantreft, wil je daar natuurlijk het liefst zo gauw mogelijk vanaf. Van ongedierte en schimmels kom je het snelst af door bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Er zijn zowel chemische bestrijdingsmiddelen als biologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar. Iedereen bij Warentuin vindt het belangrijk om vooral bewuste, duurzame en milieuvriendelijke keuzes te maken en is daarom voorstander van levende, biologische bestrijdingsmiddelen. Hieronder lees je wat dat precies zijn en in welke vorm je ze bij ons kunt bestellen. 

Wat zijn levende, biologische bestrijdingsmiddelen?

Levende bestrijdingsmiddelen, ook wel biologische bestrijdingsmiddelen genoemd, zijn natuurlijke vijanden van plaaginsecten en plaagschimmels. Met het inzetten van die natuurlijke vijanden ga je plaaginsecten en plaagschimmels op een 'groene' manier te lijf: zonder het milieu te belasten.

De Steinernema carpocapsae aaltjes zijn bijvoorbeeld de natuurlijke vijanden van emelten, rupsen, veenmollen, teken en vlooien. Deze aaltjes dringen door bestaande openingen het lichaam van het plaaginsect of de plaagschimmel binnen en scheiden een bacterie uit die ervoor zorgt dat deze sterft. Als er geen natuurlijke vijanden meer zijn zullen de aaltjes zelf ook sterven.

Behalve de Steinernema carpocapsae aaltjes bestaan er nog veel meer levende, biologische bestrijdingsmiddelen. Hieronder volgt een overzicht van alle levende, biologische bestrijdingsmiddelen die via onze webshop worden aangeboden:

  • Feromonen tegen buxusmotten (lokstoffen);
  • Feromonen tegen kersenvliegen (lokstoffen);
  • Feromonen tegen paardenkastanjemineermotten (lokstoffen);
  • Heterorhabditis bacteriophora aaltjes tegen engerlingen (natuurlijke vijanden);
  • Steinernema kraussei aaltjes tegen de larven van de taxuskever (natuurlijke vijanden);
  • Lieveheersbeestjes en lieveheersbeestjes larven tegen bladluizen (natuurlijke vijanden).

Aaltjes tegen engerlingen en de larven van de taxuskever

Aaltjes of nematoden zijn zulke microscopisch kleine diertjes dat ze de plaaginsecten kunnen (of de larve daarvan) binnendringen en zich daar vervolgens heel snel kunnen vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat plaaginsecten binnen 2 tot 3 dagen dood gaan. Daarna gaan de aaltjes op zoek naar nieuwe insecten om zich in te kunnen nestelen. Zodra de plaag is opgelost, sterven de aaltjes zelf ook vanzelf uit en worden ze opgenomen in de kringloop. 

Je kunt aaltjes tegen heel veel verschillende plaaginsecten inzetten. Ze zijn er ook in heel veel verschillende soorten. Elke aaltjessoort heeft een eigen taak. Wij verkopen op dit moment vooral aaltjes tegen engerlingen en de larven van de taxuskever.

Feromonen tegen buxusmotten, kersenvliegen en paardenkastanjemineermotten

Feromonen zijn lokstoffen. Ze werken ongeveer hetzelfde als hormonen, stoffen die in het lichaam worden uitgescheiden en behalve invloed op het lichaam, ook invloed op het gedrag hebben. Het verschil tussen hormonen en feromonen zit 'm in het feit dat feromonen buiten het lichaam worden afgescheiden en worden opgepikt door individuen van dezelfde soort. De ene mens pikt de feromonen van het andere mens op en het ene dier pikt de feromonen van het andere dier op.

Dankzij feromonen kunnen dieren als insecten, motten en vlinders met elkaar communiceren. Insecten, motten en vlinders dragen via deze chemische verbindingen namelijk informatie aan elkaar over. Feromonen regelen daarnaast grotendeels het gedrag van deze dieren. De feromonen die vrouwelijke insecten, vrouwelijke motten en vrouwelijke vlinders afscheiden hebben een seksuele aantrekkingskracht op de mannelijke insecten, mannelijke motten en mannelijke vlinders.

De bij ons te bestellen feromonen moeten worden gebruikt in combinatie met een val. Zo'n feromoonval bevat een plakbodem en een capsule met seksferomoon die de mannetjes aantrekt en ervoor zorgt dat ze op zoek gaan naar de bron. De capsule met feromoon ligt op de plakbodem. De mannetjes die daarop afkomen blijven kleven in de val en kunnen niet meer verder. Uiteindelijk verhindert dit het voortplantingsproces, het leggen van de eitjes door de vrouwtjes en de ontwikkeling van nieuwe larven.

Lieveheersbeestjes en lieveheersbeestjes larven tegen bladluizen

Bijna iedereen weet dat lieveheersbeestjes de natuurlijke vijanden van bladluizen zijn. Ze kunnen er meer dan 100 (!) op één dag op. Bij Warentuin kun je zowel volwassen lieveheersbeestjes als larven van lieveheersbeestjes kopen. Wil je de bladluizen in je tuin bestrijden? Dan kun je het best larven van lieveheersbeestjes bestellen. Larven van lieveheersbeestjes kunnen niet vliegen en blijven daardoor op de plek waar ze zijn uitgezet. Na 3 tot 5 weken worden de larven volwassen lieveheersbeestjes en kunnen ze vliegen. Gelukkig is een bladluisplaag echter vaak al na een week of 2 verdwenen. 

Heb je een kas in je tuin of op je balkon staan waarin je zelf groenten teelt, maar hebben bladluizen de weg naar die kas en je gewassen ook gevonden? Dan kun je het best volwassen lieveheersbeestjes kopen. Volwassen lieveheersbeestjes kunnen namelijk wel (meteen) vliegen en zich daardoor gemakkelijk verplaatsen naar de plek waar de bladluizen zich bevinden!

Waarom levende, biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken?

Je vraagt je nu misschien nog steeds waarom je in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen levende, biologische bestrijdingsmiddelen zou moeten gebruiken. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn over het algemeen een stuk goedkoper en zo slecht kunnen ze toch niet zijn? Jammer genoeg doen ze meer kwaad dan je denkt.

Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif waarmee ongedierte of schimmels worden bestreden. Dat gif heeft meestal niet alleen effect heeft op het ongedierte of de schimmels die je wil bestrijden, maar ook op andere levende organismen als planten en de organismen die in de grond leven.

Levende biologische bestrijdingsmiddelen als aaltjes zijn niet schadelijk voor planten en ook niet voor de organismen in de grond. Aatjes zijn enkel schadelijk voor de plaagorganismen die ze moeten bestrijden. Zodra de plaag is opgelost, gaan de aaltjes zelf ook dood en worden ze opgenomen in de kringloop.

Levende, biologische bestrijdingsmiddelen, verkrijgbaar bij Warentuin:



Meer weten over levende, biologische bestrijdingsmiddelen?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over levende, biologische bestrijdingsmiddelen? Geen probleem! Stuur me in dat geval gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het bestellen van bijvoorbeeld aaltjes of een van de andere genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.