Product toegevoegd aan winkelwagen
Kerstplanten en -bollen voor binnen en buiten
Elke plant of bloembol heeft een eigen seizoen waarop deze het best en mooist groeit en bloeit. In de herfst zijn dat onder meer heideplanten en chrysanten en in de winter zijn onder andere winterviolen en skimmia’s erg geliefd. En oké, de kerstperiode waarin we nu zitten is geen seizoen, maar wel zo populair, dat bepaalde planten er onlosmakelijk mee zijn verbonden. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan snel verder, want in deze blog lees je daar meer over.
Kerststerren voor binnen
Kerststerren of Poinsettia’s voor binnen zijn planten die je vooral rond Kerst 'tegenkomt’. Ze zijn meestal verkrijgbaar in het kerstig felrood of wit. Kerststerren hebben niet veel verzorging nodig, dus je hoeft niet bang te zijn dat ze meteen na de feestdagen alweer de deur uit moeten.
Standplaats
Mooie, gezonde kerststerren voor binnen kenmerken zich door fraaie groene bladeren en gele knoppen tussen de schutbladeren. Kerststerren voelen zich thuis op een warme, lichte plek zonder tocht. Een kamertemperatuur (tussen de 15 en 22 graden Celsius) is ideaal. Omdat kerststerren van oorsprong uit tropisch Mexico komen, hebben de planten veel daglicht nodig. Zet ze daarom liever niet op een donker plekje.
Water
Geef kerststerren in een pot met een diameter van 13 cm een glaasje water (ongeveer 0,2 liter) per gietbeurt. Geef mini-kerststerren net wat minder water per gietbeurt: ongeveer één borrelglaasje (circa 40 ml). Haal overtollig gietwater dat na tien minuten nog onder in de bloempot zit weg.
Geef kerststerren water als de potgrond droog is. Of de potgrond droog is, kun je eenvoudig checken door deze met je vingers aan te raken of de plant op te tillen. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de potgrond te droog is en het tijd is om water te geven.
Voeding
Kerststerren blijven langer sterk en langer bloeien als je ze vanaf ongeveer vier weken na aankoop wekelijks plantenvoeding voor bloeiende kamerplanten geeft. De dosering verschilt per merk, maar staat altijd aangegeven op de verpakking.
Amaryllisbollen voor binnen
Amaryllissen zijn bloembollen die prachtige bloemen geven. Amaryllissen zijn verkrijgbaar van september tot en met april, de maanden die een ‘r’ in zich dragen.
De reden waarom amaryllissen vooral rond de feestdagen populair zijn, heeft te maken met de vele vormen en de meest schitterende kleuren waarin ze verkrijgbaar zijn. Je kunt dan denken aan roze, donkerroze, lichtgroen, oranje en geel. Net als kerststerren zijn amaryllissen echter ook verkrijgbaar in de klassieke kerstkleuren rood en wit.
Amarillys bollen in een pot planten
Maak bij het planten van amaryllis bollen gebruik van potgrond, geschikt voor kamerplanten. Plaats je de onderste helft van een bol in de kamerplantenpotgrond.
Zorg er verder voor dat ongeveer de helft of een derde van de bol boven de potgrond uitsteekt (de hals van de bol staat dan boven de grond) en dat er rondom de bol voldoende ruimte overblijft om de bol water te geven.
Let op! Vul de pot niet helemaal tot aan de rand met grond, zodat bij het watertgeven het water niet uit de pot kan lopen.
Standplaats
Amaryllissen voor binnen houden van temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius en kunnen goed tegen de zon. Een plekje bij het raam uitkiezen om amaryllisen neer te zetten is dus een prima idee. Zorg dat amaryllissen in ieder geval niet op een te koude plek staat.
Water
Zorg ervoor dat de potgrond waarin je amaryllis bollen plant goed vochtig is, vochtige grond stimuleert namelijk de wortelgroei. Sommige mensen kiezen ervoor de het kontje van een bol een paar uur, of een nacht in een schaal met water te zetten. Dat kan zeker geen kwaad, maar als de grond waarin je amaryllis bollen plant goed vochtig is, werkt dat ook prima.
Amaryllis bollen die je net in een pot hebt geplant zullen nog niet zoveel water nodig hebben, maar dien je toch in de gaten te houden. Geef ze water als je ziet dat de grond waarin ze zijn geplant droog aanvoelt. Vooral als amaryllis bollen op of dichtbij de kachel staan, kan de grond snel droog worden.
Let op! Ook als je nog geen bovengrondse groei ziet ontstaan, houden de wortels ervan om in een vochtige grond te staan. Als amaryllissen gaan groeien hebben ze net wat meer water nodig dan anders. Vooral als volwassen planten in volle bloei hebben amaryllis bollen flink wat water nodig.
Voeding
Amaryllis bollen voor binnen zullen gemiddeld 6 tot 10 weken na het planten in bloei komen. Tot aan het eind van de bloei is het niet nodig om amaryllis bollen extra plantenvoeding te geven. In de bollen zit namelijk al voldoende voedingsstoffen om te kunnen groeien.
Geef amaryllis bollen na de bloei met name in drogere perioden regelmatig water en voeg daar eens in de zes weken plantenvoeding aan toe.
Amaryllis bollen in glazen vaas of pot
Je kunt amaryllis bollen in een pot planten, maar er zijn ook bollen te koop die niet in een pot met potgrond hoeven. Deze bollen kun je gewoon in een glazen vaas of pot opkweken tot ze gaan bloeien. Uiteraard heb je daarvoor wel een geschikte glazen vaas of pot nodig, die de amaryllisbol goed vast zet terwijl de wortels in het water hangen.
Heb je een geschikte glazen vaas of glazen pot gevonden? Plaats de amaryllis bol er dan op en zorg ervoor dat het water net de onderkant van de bol raakt. Hierdoor worden ook nieuwe wortels gestimuleerd om uit de bol te komen.
Let op! Enkele dagen nadat je de amaryllis bol op water hebt gezet zal het water troebel en wat roodachtig kleuren. Is dat eenmaal gebeurd? Ververs het water dan, spoel de wortels schoon en zet de bol terug op de glazen vaas of pot. Het zou kunnen dat je dit proces nog een keer moet herhalen, maar daarna zal het water helder en fris blijven.
Standplaats
Amaryllissen voor binnen geven de voorkeur aan temperaturen van tussen de 18 en de 25 graden Celsius. Plaats de glazen vaas pot liever niet in de buurt van koude tocht of warmtebronnen. Zorg daarnaast voor een gematigde luchtvochtigheid om uitdroging van de bol te voorkomen.
Amaryllisplanten gedijen goed in de zon, maar direct zonlicht kan te intens zijn en leiden tot zonnebrand. Draai de vaas of pot af en toe om een gelijkmatige groei te bevorderen.
Water
Amaryllis bollen in een glazen vaas of glazen pot hebben uiteraard wel water nodig, maar zorg ervoor dat het niveau van het water in de vaas of pot altijd net onder de bol blijft.
Voeding
Voed amaryllis bollen in een glazen vaas of glazen pot tijdens de actieve groei eens in de twee weken met een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof, verdund tot de helft. Stop met bemesten als de bloeiperiode voorbij is.
Amaryllis bollen met waxlaag
Amaryllisbollen met luxe vrolijk gekleurde, glimmende waxlaag zijn een bijzonder leuke toevoeging aan een kerststukje, maar kunnen ook in hun eentje volop de show stelen. Zet wat amaryllis bollen op tafel of geef de bollen een plekje op je vensterbank!
Met was bedekte amaryllis bollen zijn volledig zelfvoorzienend en bloeien zonder enige zorg. De bol bevat al het water en alle voedingsstoffen die de amaryllis nodig heeft om te groeien en bloeien, ideaal!
Ardisia's voor binnen
Ardisia’s voor binnen zijn groenblijvende bloeiende heestertjes (haagplantjes) die herkenbaar zijn aan de rode besjes die in november beginnen te groeien en die maandenlang aan de planten blijven hangen. Ardisia’s zijn verder meerjarige planten die worden gebruikt als kamerplant.
Standplaats
Ardisia's houden van een lichte plek in huis, maar niet van een plek in direct zonlicht. Direct zonlicht kan namelijk schadelijk zijn. Ook is het belangrijk ardisia's in één keer een goede plek te geven, want ze kunnen niet goed tegen veranderingen. Omdat ardisia's niet goed tegen veranderingen kunnen, zul je merken dat ze in het begin veel blad zullen laten vallen.
Ardisia’s worden verder het meest blij van een koele, enigszins vochtige plek in huis: de ideale temperatuur is ongeveer 20 graden Celsius. Is temperatuur toch wat hoger? Let dan op een goede luchtvochtigheid, zodat de bessen niet vroegtijdig afvallen. Is het heel warm? Besproei de planten dan dagelijks.
Water
Ardisia's die in de groei zijn (in de zomer) moeten altijd voldoende water krijgen - het liefst regenwater, want daar zit geen kalk in. (Ardisia's zijn gevoelig voor kalk.)
Daarnaast is het belangrijk om tussen het water geven de grond altijd vochtig te houden, ook in de rustperiode. Zorg er dus voor dat de grond waarin ardisia's staan nooit uitdroogt. Is het een periode heel warm? Besproei de planten in die periode dan dagelijks.
De planten kunnen prima in een schaal gevuld met water en kiezelstenen staan.
Voeding
In de bloeiperiode moeten ardisia's om de 14 dagen vloeibare plantenvoeding krijgen. Je kunt dit eeenvoudig toevoegen aan het gietwater.
Hulst voor buiten (en een beetje voor binnen)
Hulst is een verzamelnaam van een groep heesters die zowel solitair als in een haag goed tot hun recht komen. De heestersoort is te herkennen aan de dikke, felgroene, stekelige bladeren, waaraan rode besjes groeien. Hulst is onlosmakelijk verbonden met de feestdagen, omdat de takken deze heestersoort vaak in kerststukjes voor binnen worden verwerkt.
Hulst gedijt en presteert het best in goed doorlatende grond. Hulst is verder heel sterk, dus als je rond de feestdagenperiode wat takken afknipt om er zelf een kerstige creatie voor op je salon- of eettafel mee te maken, dan kan dat gewoon!
Standplaats
Hulst is een wintergroene plant die de voorkeur geeft aan een lichte tot halfschaduwrijke standplaats. Als de heester meerdere uren aan direct zonlicht wordt blootgesteld, kan dat in de winter een gevaar voor de bladeren en fijnere takjes vormen.
Als er sprake is van te veel warmte in combinatie met vorst, begint het vocht in de heester te verdampen. Het bevroren hout is dan niet meer in staat om nieuw water uit de grond op te nemen. In een tuin voelt hulst zich daarom ook veel beter thuis in de schaduw van grotere bomen.
Hulst stelt geen speciale eisen aan de grond waarin deze staat. Alleen kalkrijke, lemige grond verdraagt de plant niet. Daarom is het slim om de grond vóór het planten wat losser maken met wat zand of loofhumus.
Water
Na de eerste groei heeft hulst in de tuin verder geen speciale zorg nodig. Houd er echter rekening mee dat je de groenblijvende plant in de winter gedurende perioden van aanhoudende droogte op vorstvrije dagen water moet geven.
Voeding
In het voorjaar kun je de groei en de weerstand van hulst stimuleren met een meststof, speciaal voor buxussen of hulst.
Let op! Volgroeide hulst is een uitermate robuuste plant. De meeste soorten zijn tot -15 °C winterhard. Alleen jongere hulstplanten en hulst in kuipen hebben tijdens strenge winters bescherming nodig.
Kerstrozen voor buiten (en eerst voor binnen)
Rond de feestdagen worden vaak prachtige exemplaren van kerstrozen (Helleborus niger) aangeboden. Kerstrozen zijn te herkennen aan de prachtige witte bloemen aan korte stengels.
Alhoewel de naam ‘kerstroos’ doet vermoeden dat de plant tijdens kerst bloeit, is dit niet waar. De bloeitijd van kerstrozen loopt eigenlijk van januari tot april. Plantenliefhebbers noemen kerstrozen daarom dan liever de ‘winterrozen’. Tijdens kerst kunnen de planten alleen in potten binnenshuis bloeien.
Kerstrozen in pot binnen plaatsen
Kerstrozen kun je in hun kweekpotten in een bijpassende sierpot in je huis plaatsen. Kies hiervoor een koele, enigszins lichte tot beschaduwde plek uit – dus zeker niet vlak bij de verwarming. Kerstrozen houden absoluut niet van direct, fel zonlicht en hoge temperaturen. Een gemiddelde temperatuur van tussen de 15 en de 18 graden Celsius in huis is ideaal voor ze. Bij die temperaturen zullen ze wekenlang bloeien.
Geef kerstrozen in pot regelmatig water en zorg ervoor dat de potgrond waarin ze staan niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Giet het water op de potgrond en liever niet op de bloemen.
Kerstrozen buiten planten
Als je kerstrozen binnen zijn uitgebloeid, kun je ze in maart tijdens vorstvrij weer in de tuin uitplanten. Doe dat dan op een schaduwrijk plekje, bijvoorbeeld onder een bladverliezende boom of struik. Houd er rekening mee dat de planten na een jaar 40-50 cm hoog kunnen worden.
Plant je kerstrozen in humusrijke, liefst leemachtige grond met voldoende kalk. Meng voor het planten wat kalk door de grond op de plantplek. Geef ze ieder voorjaar een goede basisbemesting: eerst wat kalk en een maand later wat gedroogde koemestkorrels.
Eenmaal buiten geplant zullen je kerstrozen tijdens de daarna komende winters vaak net wat later gaan bloeien dan de periode waarin ze nu bloeien. Als de bladeren lelijk zijn geworden, kun je die onderaan wegknippen. Er zullen zich daarna weer nieuwe bladeren vormen.
Standplaats
Kerstrozen voor buiten geven de voorkeur aan een beschutte, halfschaduwrijke plek in een tuin. Ideaal is daarom om ze onder lichte bomen of hogere struiken te planten. De lichte bomen of hogere struiken beschermen kerstrozen tegen overmatige warmte in de zomer en laten voldoende licht door in de winter.
Staan deze wintergroene vaste planten in de volle schaduw, dan zullen ze minder bloemen krijgen.
Water
Geef kerstrozen voor buiten regelmatig water, maar zorg er tegelijk voor dat de planten niet te nat staan. Staan de kerstrozen in de volle grond? Zorg er dan ook nog voor dat het water goed in de grond kan trekken. Een goede drainage is dus heel belangrijk.
Voeding
Geef kerstrozen voor buiten in het vroege voorjaar en in het najaar extra plantenvoeding in de vorm van organische mest als koemest. Daarnaast kun je kerstrozen eventueel nog een beetje extra kalk geven.
Toch nog vragen of advies nodig?
Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons kerstplanten en/of -bollen gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.
Tags:
kerst
Categorieën
-
Tuin
(129)
- Duurzaamheid (24)
- BBQ & tuinhaarden (7)
- Tuinaankleding & decoratie (31)
- Tuinieren & onderhoud (38)
- Tuinmeubelen & zonwering (14)
-
Huis
(76)
- DIY (30)
- Recepten (11)
- Sfeer in huis (28)
-
Planten & potten
(98)
- Bloembollen (5)
- Bomen (11)
- Verzorgen & (be)planten (60)
- Soorten potten (7)
- Plantensoorten (41)
- Vijvers & waterornamenten (7)
- Moestuin (31)
-
Dier
(10)
- Vogels & insecten (4)
- Overige dieren (1)
- Aquaria & vissen (4)
-
Feestdagen
(58)
- Sinterklaas (1)
- Halloween (3)
- Moederdag (1)
- Vaderdag (1)
- Valentijnsdag (1)
- Internationale Vrouwendag (1)
- Wereld Slaapdag (1)
- Koningsdag (1)
- Pasen (4)
- Kerst (43)
Recente berichten
4 Januari 2025
Je kerstboom planten in eigen tuin? Let hierop!
2 Januari 2025
Vervang je kerstboom door een luchtzuiverende kamerplant
30 December 2024
Wat te doen tegen vuurwerkangst bij je hond of kat?
28 December 2024
Kerstspullen opruimen: zo gepiept!
22 December 2024
Tuinieren in de winter: dit kun je allemaal nog doen!
Tags