Huis Planten & potten Sfeer in huis Plantensoorten

Vervang je kerstboom door een luchtzuiverende kamerplant

0%

Heb je jouw kerstboom nog versierd en wel in je woonkamer staan? Heel goed, maar na 6 januari is het toch echt tijd om hem weer af te tuigen en op te ruimen. Ben je bang daarna de gezelligheid en warmte van je kerstboom te gaan missen en dat je woonkamer leeg aanvoelt? Geen nood: er is een oplossing! Vul die leegte op met een luchtzuiverende groene kamerplant of een luchtzuiverende bloeiende kamerplant. Luchtzuiverende planten maken een ruimte niet alleen gezellig, maar zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. Hoe dat zit lees je in deze blog. 

Droge, ongezonde lucht

Tegenwoordig zijn de meeste huizen zo goed geïsoleerd dat je sneller te maken krijgt met droge lucht – vooral in de wintermaanden. Op het moment dat de temperatuur daalt, heeft de lucht in een bepaalde ruimte namelijk moeite om vocht vast te houden en ontstaat er dus een droge(re), ongezonde lucht.

Ongezonde lucht in huis kan leiden tot hoofdpijnklachten, slaapproblemen, huidklachten en longproblemen (astmaklachten en andere allergische reacties kunnen worden versterkt). Omdat het steeds vaker voorkomt dat we veel thuis zijn – bijvoorbeeld door het thuiswerken – is het belangrijk eens wat beter te letten op het vochtgehalte in de lucht.

Vochtige, gezonde lucht

Zit er dan vocht in de lucht? Jazeker! In de lucht zit altijd vocht, ook wel waterdamp genoemd. Hoeveel waterdamp er precies in de lucht zit, wordt aangegeven in de vorm van de ‘luchtvochtigheid’, om precies te zijn in de vorm van de ‘relatieve luchtvochtigheid’. De ‘relatieve luchtvochtigheid’ is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit, ten opzichte van de hoeveelheid waterdamp die er maximaal in de lucht zou kunnen zitten.

Bij een hoge luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit groot, bij een lage luchtvochtigheid is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit klein. Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Is het percentage (veel) lager? Dan is sprake van een droge, ongezonde lucht en kun je daar dus last van krijgen.

Kamerplanten als luchtbevochtigers

Om van droge, ongezonde lucht in je huis af te komen, kun je natuurlijk altijd een luchtbevochtigingsapparaat kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om de lucht in je huis op een natuurlijke manier te bevochtigen. Hoe? Met behulp van kamerplanten, luchtzuiverende kamerplanten om precies te zijn. Luchtzuiverende kamerplanten hebben van nature de eigenschap om water te verdampen, lucht te zuiveren en daarmee de luchtvochtigheid in een ruimte omhoog ofwel naar een gezond niveau te brengen.

Enkele kamerplanten die de lucht bevochtigen

Alle kamerplanten dragen bij tot een gezondere lucht, maar sommige soorten zijn nóg beter in het zuiveren van de lucht dan andere. Hieronder vind je een aantal luchtzuiverende planten die via onze webshop te bestellen zijn.

Monstera of gatenplant

De monstera of gatenplant is een eenvoudig te verzorgen groene kamerplant die het liefst op een plek in de (half)schaduw staat. Behalve voor in huis is de plant ook uitstekend geschikt voor in een kantoorruimte.

Zorg er in de lente en de zomer voor dat de grond licht vochtig blijft, en dat de wortels van de plant niet in een laag water komen staan. Wacht in de herfst en winter tot de grond goed is opgedroogd, vóórdat je de plant weer water geeft.

Monstera

Areca palm of goudpalm

De areca palm of goudpalm is een sterke groene vederpalm die in een huiskamer meestal tot zo’n 2 meter hoog kan worden, heel oud kan worden en na verloop van tijd stammetjes kan vormen.

De goudpalm staat het liefst op een lichte, maar niet te zonnige plek. De kluit moet altijd licht vochtig blijven en de plant krijgt het liefst water op kamertemperatuur.

Areca palm

Ficus benjamina of treurvijg

De ficus benjamina of treurvijg is een zeer sterke groene kamerplant die gemakkelijk te verzorgen is!

De treurvijg houdt er tijdens het groeiseizoen (in de lente en de zomer) van om lekker veel water te krijgen, liefst op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan, maar hou de kluit wel steeds licht vochtig. In de herfst en de winter heeft de treurvijg minder water nodig dan in de andere seizoenen.

Ficus benjamina

Nephrolepis of krulvaren

De nephrolepis of krulvaren is een groene kamerplant die weelderig groeit, vele jaren meegaat, enige ruimte, maar weinig verzorging vraagt.

De plant houdt er niet van op een tochtige plek te staan. De naam ‘krulvaren’ is overigens niet zomaar gekozen: als de plant ouder wordt, krullen de bladeren namelijk mooi open. De plant is verder goed bestand tegen droge lucht, bijvoorbeeld die van de centrale verwarming, maar heeft wel regelmatig water nodig.

Nephrolepis

Spathiphyllum of lepelplant

De spathiphyllum of lepelplant is een eenvoudig te verzorgen bloeiende kamerplant, die het goed doet op een plek met minder licht. De plant heet trouwens niet voor niets 'lepelplant': de witte bloemen die de plant geeft, lijken op een lepel. Het fijne aan een lepelplant is dat het onmogelijk om hem te verdrinken. De plant kan namelijk goed tegen een vochtige grond, zo erg dat je ervoor moet zorgen dat de grond van de plant niet lang droog komt te staan.

Luchtzuiverende kamerplanten, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen? Geen punt! Stuur gewoon even een mailtje met je vragen naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag. Voor vragen over het bestellen van bijvoorbeeld een van onze grote kamerplanten kun je terecht bij een van de medewerkers van onze klantenservice.

Vorige Je kerstboom planten in eigen tuin? Let hierop! Volgende Wat te doen tegen vuurwerkangst bij je hond of kat?
0 Reactie(s)
Naar boven