0%

Je hebt een paar leuke planten gekocht om je woonkamer mee op te vrolijken. Nu nog een mooie plantenpot of bloempot voor je planten zien te vinden. Die zijn er natuurlijk genoeg, maar wil je eens iets totaal anders dan een standaard  exemplaar? Lees dan snel verder, want in deze blog lees je welke 5 ‘afgedankte’ items je ook kunt gebruiken om een plantje in te zetten. Wedden dat je ze (bijna) allemaal al in huis hebt?

1. Lege potten

potten

Heb je net de pot pindakaas, jam of chocopasta leeggemaakt? Gooi die dan niet weg. Een lege glazen pot kan heel goed dienen als plantenpot. Maak de pot wel goed schoon en vergeet niet om de stickers te verwijderen. Laat je de pot ‘blank’ en dus transparant, dan kun je de aarde en wortels erdoorheen zien, maar je kunt hem ook verder aanpassen  door hem te verven en er zo een eigen, persoonlijke toch aan geven.

2. Lege kaarsenhouders

Ook geurkaarsen zitten meestal in een glazen houder. Als de kaarsen opgebrand zijn, kun je die houders natuurlijk ook als bloempot gebruiken. Zorg er ook in dit geval voor dat je elke kaarsenhouder eerst goed schoonmaakt en dat alle overgebleven restjes kaarsvet zijn verwijderd. Zijn die restjes nog wat groot?  Zet de houders dan een nachtje in de vriezer. Daarna komen de restjes makkelijker los.

De mooie etiketten op de houder wil je natuurlijk behouden, maar die vervelende stickers op de onderkant niet. Die kun je weghalen met pindakaas. Ja echt, je leest het goed! Laat je een beetje pindakaas een nachtje intrekken op de sticker, dan zorgt het vet ervoor dat de sticker loskomt. Je kunt de sticker vervolgens met gemak verwijderen.

3. Lege blikken

blikken

Wat doe jij altijd als je een blik bonen, honden- of kattenvoer of je blikje bier hebt leeggemaakt? Het weggooien? Zonde: ook blikken kun je namelijk inzetten als bloempot. Is het blik van zichzelf al mooi? Dan is het goed schoonmaken en het lichtjes schuren van de bovenkant zodat het niet meer scherp is al voldoende. Plantje er in en klaar ben je. Is het blik niet zo mooi? Verf het dan in een leuk kleurtje of beplak ‘t met folie of een stukje textiel.

Let op! Een plantje moet altijd voldoende ruimte hebben om te groeien. Zorg er dus voor dat je het juiste formaat blik kies. Een vetplantje of kruidenplantje past goed in de meeste blikjes.

4. Lege flessen

flessen

Heb lege plastic flessen liggen die je steeds vergeet in te leveren? Upcycle ze dan door er een plantenbak van te maken. Snijd hiervoor het midden van de flessen eruit, vul de overgebleven flessendelen met aarde en zet er wat vetplanten in. De flessen doormidden snijden en van de onderkant én van de bovenkant  van elke fles een plantenpot maken kan natuurlijk ook.

5. Kapotte gloeilampen

lampen

Als het even meezit, zijn veel van je lampen in huis al vervang door led verlichting, maar mocht je nog een aantal middelgrote tot grote kapotte gloeilampen hebben liggen die de weg naar de prullenbak nog niet hadden gevonden? Gebruik ze dan als kleine plantenpotten voor stekjes of een nog niet ontsproten vetplantje.

Snijd of knip hiervoor het uiteinde van de aluminium schroef (waar de glazen lamp in vastzit) open. Haal vervolgens met een dun tangetje voorzichtig alle bedrading uit de binnenkant. Vul daarna de lege glazen bol met water. Plaats tot slot een stekje (zonder wortels) of een nog niet ontsproten vetplantje in het water. Na een paar dagen zul je zien dat het stekje of vetplantje wortel gaat schieten.

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel? Of wil je wat meer informatie over een van onze producten, neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice of mail me via: anne@warentuin.nl.