0%

De ‘r’ zit al een poosje in de maand en buiten vallen de blaadjes van de bomen. Dat kan maar 1 ding betekenen: de herfst is begonnen. En in de herfst is niets fijners dan samen met familie of vrienden een lekkere, stevige herfstsoep te eten bij een knapperend haardvuur. In deze blog help ik je op weg op om een verrukkelijke, volle Italiaanse minestronesoep te maken!

Wat is minestrone?

Minestrone is een Italiaanse dikke rijk gevulde groentesoep, een maaltijdsoep. ‘Minestra’ is het Italiaanse woord voor ‘soep' en ‘minestrone’ het vergrotingswoord daarvan. ‘Minestrone’  betekent dus letterlijk ‘grote soep’. De soep draagt deze naam vanwege de vele ingrediënten die het gerecht kan bevatten.

Hoe maak je minestrone?

Minestronesoep is een ‘makkelijk’ te maken soepje omdat je kunt variëren met de ingrediënten. Er bestaat daarom ook geen standaardrecept voor minestrone. Het gerecht wordt bereid met de verse groenten die in een bepaald seizoen voorhanden zijn. Het is overigens een misverstand dat er in minestrone pasta zou horen: vermicelli of macaroni aan een soep toevoegen is in Italië niet de gewoonte.

Ik maak mijn minestronesoep met palmkool uit eigen tuin, maar in plaats van palmkool kun je bijvoorbeeld ook boerenkool of spinazie gebruiken. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten:

Zorg ervoor dat je het volgende in huis hebt of haalt:

  • 2 theelepels (olijf)olie;
  • 1 ui;
  • 1 teentje knoflook;
  • 2 stengels bleekselderij;
  • 2 winterpenen;
  • 1 snufje gedroogde chilivlokken;
  • 1 snufje zout;
  • 1 snufje peper;
  • 1 theelepel rozemarijn;
  • 6 grote tomaten;
  • 1 aardappel;
  • 500 gram palmkool;
  • 1,5 liter groentebouillon;
  • 1 blik cannelloni bonen.

Aan de slag:

  • Was de groenten.
  • Verwijder de draden van de bleekselderij.
  • Snijd de ui, de knoflook, de wortelen en de bleekselderij in stukken.
  • Pak een grote kookpan.
  • Verwarm twee theelepels (olijf)olie in de pan.
  • Voeg de ui en de knoflook toe.
  • Voeg na ongeveer 1 minuut ook de bleekselderij en de wortelen toe.
  • Strooi de chilivlokken, het zout, de peper en de rozemarijn over de groenten.
  • Roer alles goed door en laat het ongeveer 5 minuten staan.
  • Snijd ondertussen de tomaten.
  • Voeg na 5 minuten de gesneden tomaat toe.
  • Laat alles een paar minuten pruttelen.
  • Snijd de aardappelen in blokjes (ongeveer 0,5 bij 0,5 cm).
  • Snijd de palmkool.
  • Voeg, zodra de tomaten uit elkaar vallen, de aardappelblokjes en palmkool toe.
  • Doe ook de groentebouillon erbij. Het begint nu al redelijk op een soepje te lijken.  
  • Breng de soep aan de kook.
  • Laat het geheel ongeveer 20 minuten koken, zodat alle groenten goed gaar worden.
  • Voeg als laatste de cannelloni bonen toe. Laat alles nog ongeveer 2 minuten staan.
  • De soep is klaar om opgediend te worden!

Ciabattabrood met knoflook

Bij een minestronesoep past een lekker Italiaanse broodje: ciabatta met knoflook en Parmezaanse kaas.  

Dit heb je nodig:

  • 1 grote ciabatta;
  • Knoflook;
  • Parmezaanse kaas;
  • Verse blaadjes basilicum;
  • Olijfolie (liefst extra vergine);

Dit moet je doen:

  • Snijd het ciabattabrood in kleinere stukjes (net als stokbrood);
  • Verspreid knoflook over de sneedjes brood;
  • Strooi wat Parmezaanse kaas op het brood;
  • Doe hier wat verse blaadjes basilicum overheen;
  • Besprenkel de kaas met wat olijfolie.

Meer recepten?

Ben je op zoek naar meer lekkere recepten? Die vind je in de rubriek ‘Recepten’. Vergeet niet om jouw versie van de minestronesoep vast te leggen op de gevoelige plaat en die plaat (foto!) te delen op onze Facebook-pagina of door ‘m te mailen naar: anne@warentuin.nl. Tot snel!