0%

De winter staat te trappelen om te beginnen. Voor insecten is dit de zwaarste periode van het jaar. Om hen te helpen kun je een insectenhuisje maken en in je tuin plaatsen. Hiermee help je deze kleine tuinbewoners bij het zich veilig verstoppen in de winter.  Met een insectenhuisje creëer je namelijk een beschut plekje waar ze zich kunnen schuilhouden.  Wat voor huisjes je zoal voor welk insect kunt bouwen, lees je in deze blog.

Insectenhuisje van een bloempot voor hommels

Een insectenhuisje maken van een bloempot voor hommels is heel eenvoudig. Kies hiervoor een bloempotje met een afwateringsgaatje onderaan en plaats deze daarna op een zonnige plek in de tuin waar de bodem voldoende droog is.

Graaf vervolgens een gat dat even diep is als de hoogte van de bloempot. Leg in de ontstane ruimte wat droog stro. Plaats de bloempot omgekeerd in het gat. Vul de ruimte rondom de bloempot op met aarde en zorg ervoor dat de bodem van de pot met het gaatje nog net boven de grond uit komt. Plaats boven het gaatje een plankje  op enkele keitjes, zodat hommels er onderdoor kunnen, maar er geen regenwater in het huisje kan komen.

Insectenhuisje van een bloempot voor oorwormen

Een insectenhuisje maken van een bloempot voor oorwormen kan ook en is heel gemakkelijk. Kies hiervoor een bloempotje met een afwateringsgaatje onderaan, maar bind eerst een bundeltje stro samen met een touw. Zorg ervoor dat het touw lang genoeg is, zodat je het bloempotje hiermee nog kunt vastmaken in de boom.

Als je het stro eerst een beetje ‘vouwt’, zal het zich vanzelf goed vastklemmen in het bloempotje. Steek het touw door het afwateringsgaatje van de bloempot en hang het touw met een lus aan een tak vast.

Insectenhuisje van een blok hout voor bijen

Een insectenhuisje maken van een blok hout is nog een optie en helemaal niet moeilijk. Kies hiervoor een mooi blok hout uit en boor verschillende gaten in het hout van 3 tot 20 cm diep en van 2 tot 12 mm breed. Zet het blok  op een zonnige plek in de tuin.

Let erop dat je geen geïmpregneerd hout gebruikt. Geïmpregneerd hout is voorzien van een laagje waar bijen niet tegen kunnen. Plaats het insectenhuisje zo dat de regen niet in de gaten kan waaien.

Insectenhuisje van bamboestengels voor bijen

Een insectenhuisje maken van bamboetakken is weer een andere mogelijkheid. Verzamel hiervoor enkele holle bamboestengels. Zaag de takken in stukken van minimaal 18 cm en zorg ervoor dat één kant dicht is. Bind de bamboestokken vervolgens samen met een koord of plaats ze in een blikje of een stuk regenpijp (met de open kant naar buiten).

 

In plaats van stengels van bamboe, werken stengels van riet, vlier of braam ook heel goed.

Insectenhuisje van steen voor bijen

Een insectenhuisje maken van steen is ook een idee.  Gebruik hiervoor bakstenen met gaten erin. Zulke baksten worden vaak in het zuiden van Europa gebruikt. Zet de stenen op hun kant en bouw hier een mooi muurtje van in je tuin. De achterkant kun je opvullen met wat grond of leem. In de gaten maken bijen hun nest.


Lekker aan de slag

Hopelijk heb je genoeg inspiratie gekregen om een eigen insectenhuisje te bouwen.  Alle genoemde materialen die je ervoor nodig hebt zijn te bestellen via de webshop. Zo weet je zeker dat de insecten in jouw tuin een goede winter tegemoet gaan!

Wil je een groter insectenhuisje oftewel een insectenhotel bouwen? Maak dan een kist van plankjes en plaats dunne tussenschotjes om 'kamers' te maken. Vul de hokjes met riet- of bamboestengeltjes.

Toch liever een kant-en-klaar insectenhuisje of -hotel?

Wil je wil een insectenhuisje , maar heb je geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan? Geen nood: bij Warentuin zijn ook tal van kant-en-klare insectenhuisjes en  -hotels te vinden.
 

Toch nog vragen?

Heb je, na het lezen van de blog toch nog vragen over een van de zelf te maken insectenhuisjes? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Kies je voor gemak en wil je een kant-en-kaar huisje, maar heb je vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.