0%

Tijd om je mouwen op te stropen, want nu het bijna maart is, gaat het moestuinseizoen echt van start! In de maand maart kun je al wat gewassen zaaien en er valt zelfs al wat te oogsten. Maar let op! Begin maart kan het nog verraderlijk koud zijn. Mocht je in deze periode buiten zaaien met koude temperaturen in combinatie met natte of juist droge weersomstandigheden, dan gaat het in de meeste gevallen helaas mis.

Wanneer begin je dan met zaaien?

Wanneer je het best kunt beginnen met zaaien, hangt vooral af van de weersomstandigheden, dat heb je hierboven al kunnen lezen. De weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de bodem in je moestuin eigenlijk nog te nat, te vast of te koud is om in de tuin bezig te zijn, laat staan om te zaaien. In onderstaand schema vind je precies terug wanneer en bij welke temperaturen je welke gewassen kunt planten.

Wat ga je zaaien?

Misschien klinkt het als een open deur, maar het is uiteraard niet alleen belangrijk dat je weet wanneer je gaat zaaien, maar ook wat je gaat zaaien. In maart kunnen de volgende gewassen direct de grond in: spruitjes, raapstelen, radijsjes, rapen, snijbieten, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Koop ze niet meteen allemaal tegelijk, maar maak hieruit een keuze.

Voorbereiden van de moestuingrond

Als je wat zaden hebt uitgezocht en besteld, kun je aan de slag gaan met het voorbereiden van de grond van je moestuin. Maak de grond die je wil gaan gebruiken eerst goed los. Zorg er daarnaast voor dat je de zuurtegraad van je moestuin op peil houdt. Als je grond te zuur is, kun je wat kalk met de grond mengen. Als je grond juist veel kalk bevat, kun je er wat tuinturf aan toevoegen.

Net vóór het zaaien van je gekozen zaadjes kun je nog wat meststof laten op je moestuingrond laten inwerken. Zo weet je zeker dat je moestuinplanten een goede start zullen maken!

Zaaien en onderhouden van de moestuingrond

Het is eindelijk zover! De zaden kunnen de grond in. De hoeveelheid aarde waarmee je een zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaadje zelf zijn. Zijn alle zaadjes geplant? Dan moet je ze daarna natuurlijk ook nog onderhouden. Geef ze bijvoorbeeld regelmatig water. Het beste moment om water te geven is in de ochtend, na zonsopgang. Dan is de bodem nog wat vochtig en hebben de planten voldoende tijd om het water op te nemen. Een ander goed moment om water te geven is in de avond, na zonsondergang.

Er is geen ideale hoeveelheid water die je je moestuinplanten moet geven, wel is het belangrijk dat het dat de bodem rond de planten zacht is.

Voorzaaien in plaats van zaaien

Voor veel gewassen is de grond in maart nog te koud en te koud en te hard. Kun je toch niet wachten met zaaien? Dan is binnen op de vensterbank voorzaaien wellicht een optie: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, verschillende koolsoorten, paprika, diverse pepers, peterselie, postelein en prei zijn voorbeelden van gewassen die je prima kunt voorzaaien op je vensterbank.

Voor het vensterbanktuinieren kun je allerlei bakjes en potjes gebruiken. Turfpotjes kun je – tegen de tijd dat het buiten warm genoeg is – met pot en al in de grond kunt zetten, handig, toch?

Tip

Vergeet niet om altijd ook achter op de verpakking van de zaden te kijken. Daar staat alles op wat je wil weten: de juiste kiemtemperatuur en ook wanneer ze binnen voorgezaaid, buiten gezaaid of buiten uitgeplant kunnen of moeten worden. Gooi de verpakkingen van zaden dus nooit zomaar weg, maar bewaar ze goed, als extra hulpmiddeltje.

Zaden die bij Warentuin te bestellen zijn:

Begint het al te kriebelen?

Sta je te popelen om aan de slag te gaan? Dan ben je bij Warentuin aan het juiste adres. De medewerkers van onze klantenservice denken met je mee en beantwoordt graag je vragen. Mij een mailtje sturen kan ook via: [email protected]. Veel succes en vooral heel veel moestuinierplezier!