Product toegevoegd aan winkelwagen
Grote tuinklussen? Pak ze in de winter op!
In de wintermaanden zijn de buitentemperaturen voor veel tuinklussen nog net iets te laag. De grond is bijvoorbeeld te koud om al te gaan planten. Toch blijven er ook in deze maanden nog genoeg tuinklussen over waarvoor het niet te koud is en die je prima nu kunt oppakken – zolang het maar niet vriest. Welke klussen dat precies zijn, lees je deze blog.
Een pergola bouwen
Met een aluminium, kunstof of houten pergola kun je meer schaduw en meer diepte in je tuin creëren. Als je een beetje handig bent, is een pergola zelf bouwen helemaal niet moeilijk. Hieronder lees je hoe je in vier stappen zelf een houten pergola in elkaar kunt kunt zetten.
Stap 1: de houtsoort en de dikte van de staanders kiezen
Je begint met het bepalen van de houtsoort waaruit de palen (staanders) voor je pergola in wording zijn gemaakt en het bepalen van de dikte ervan. Palen van Douglas hout zijn op dit moment bijvoorbeeld heel geliefd. Niet alleen omdat deze houtsoort mooi vergrijst, maar ook omdat deze houtsoort een prima betaalbare optie is. Andere houtsoorten waarvoor je voor het maken van een pergola constructie kunt kiezen zijn eikenhout, vurenhout of grenen.
Om de dikte van de staanders te kunnen bepalen, is het allereerst van belang om te bedenken hoe je met de pergola die je aan het bouwen bent precies gaat gebruiken. Als je er straks een complete schommel of schommelbank aan vast gaat maken, moet de houten constructie natuurlijk steviger zijn dan waneer je er (slechts) wat klimplanten aan gaat bevestigen.
Komt er veel gewicht aan de te hangen? Kies dan voor palen met een dikte van 15 x 15 cm of 20 x 20 cm. Deze palen geven de pergola meteen een robuuste uitstraling. Komt er weinig gewicht aan je pergola te hangen? Kies dan voor palen met een dikte van 10 x 10 cm.
Stap 2: de gaten boren en de staanders behandelen
Heb je de houtsoort en dikte van de palen eenmaal bepaald en de juiste palen via onze webshop aangeschaft? Dan kan met het plaatsen ervan worden begonnen. Boor hiervoor wel eerst met behulp van een grondboor op de plek waar de palen moeten komen gaten in de grond.
Zorg ervoor dat je de punten waar de gaten moeten komen heel precies uitzet en dat elk gat even diep wordt. Zo voorkom je namelijk meer werk in een later stadium, bijvoorbeeld omdat de gaten toch niet diep genoeg blijken te zijn en weer groter moeten worden gemaakt. De diepte van elk gat kun je het best uitmeten door tijdelijk een lat erboven vast te maken, zodat je overal vanaf hetzelfde punt kunt meten.
Palen van 3 meter lang worden bij de bouw van een pergola overigens het vaakst gebruikt. Hiervan verdwijnt dan weer zo’n 70 centimeter in de grond. Zorg er vóórdat elke paal de grond in verdwijnt voor dat je ongeveer 75 centimeter van elke paal behandelt (vanaf de onderkant), zodat het behandelde deel iets boven de grond uitsteekt. De palen van een pergola behandel je, om ervoor te zorgen ze langer meegaan.
Het behandelen van de palen van een pergola kan op de volgende 2 manieren:
- Met teer of rubber seal: als je bij de behandeling van de palen teer of rubber seal gebruikt, breng je daarmee een laagje op de palen aan die ervoor zorgt dat er geen vocht bij het hout kan komen of in ieder geval minder snel en vergroot je de levensduur. Het vaakst worden hiervoor palen van 3 meter gebruikt en daarvan zo’n 70 centimeter in de grond. Zorg voor dat je ongeveer 75 centimeter behandelt, zodat het behandeelde deel iets boven de grond uitsteekt.
- Met betonpoeren: als je bij de behandeling van de palen betonpoeren gebruikt, vergroot je de levensduur nog meer, omdat daarmee het vocht het hout nóg minder snel kan aantasten. Je plaatst de betonpoeren waterpas en laat ze een paar centimeter boven de grond uitsteken. De palen (de staanders) bevestig je op de poeren. Met betonpoeren maak je het plaatsingsproces meteen ook iets eenvoudiger, omdat je de hoogte iets kunt verstellen totdat alles waterpas is.
Stap 3: de staanders plaatsen en de liggers voorbereiden
Als je de palen (de staanders) hebt behandeld en ze goed zijn opgedroogd, kun je ze gaan plaatsen. Zorg ervoor dat de palen goed waterpas komen te staan, zodat je een mooi rechte pergola krijgt. Om er zeker van te zijn dat ze waterpas staan, kun je het best al eerste de buitenste palen plaatsen en pas daarna de palen de in het midden komen te staan.
Staan de palen eenmaal zoals ze horen te staan, dan kun je de liggers gaan voorbereiden, zodat die in een keer op de palen kunnen worden gezet. Je kunt de liggers alvast met een hoekelement of houtverbinding aan elkaar vastmaken. Zorg er wel voor dat je nog wat speling hebt door ze pas later met schroeven vast te maken.
Als je een pergola aan een muur vast maakt hoef je natuurlijk minder palen te plaatsen. In plaats daarvan kun je in zo'n geval gebruikmaken van een verbindstuk of een horizontale balk. Die horizontale balk kun je het best vastzetten met slagpluggen zodat je een stevig eindresultaat krijgt.
Stap 4: de liggers en het harmonicadoek bevestigen
Als de palen stevig staan en je de liggers alvast hebt voorbereid kunnen ze op de staanders worden bevestigd. Het is handig om dit met 2 personen te doen. Til het geheel op en stop de palen in de hoekelementen of boor de palen vast via de bovenkant. Als je nog wat extra stevigheid zou willen, kun je er ook nog voor kiezen om schuine schoren in de hoeken te plaatsen.
Als je een harmonicadoek op je pergola wilde hebben, kun je dat ook gaan plaatsen. Dit is gelukkig relatief eenvoudig. Als eerste bevestig je de stokken in het doek en haal je de kabel door de ringen. Daarna bevestig je de kabel en zorg je ervoor dat het doek er strak op ligt. Als laatste bevestig je de katrollen en knoop je de touwen vast en is het enkel genieten van je verstelbare harmonicadoek.
Enkele van de producten voor een het maken en plaatsen van een pergola en een tuinafscheiding, verkrijgbaar bij Warentuin:
Een pad of terras aanleggen
De winterperiode is ook ideaal voor het aanleggen of verbeteren van paden en terrassen. Heb je al een fraai terras of mooie paden in je tuin liggen? Dan kun je die met het juiste gereedschap heel eenvoudig sneeuwvrij maken wanneer dat nodig is.
Ligt er geen sneeuw? Maak dan de voegen van je terras of de paden onkruid- en mosvrij met behulp van een hogedrukspuit. Heb je dat gedaan? Vul de voegen tussen de stenen dan op door er fijn wit zand in te vegen. Het voedingsarme witte zand helpt voorkomen dat er in de zomer onkruid tussen de voegen zal groeien. Ideaal!
Alle pad- en terrasaanleg producten van Warentuin
Een vijver aanleggen
Altijd al een vijver in je tuin willen hebben? Als je nu begint met de aanleg ervan, kun je er in april al van genieten. Let er wel op dat je bij de aanleg van jouw vijver goede vijverfolie gebruikt: rubberfolie is bijvoorbeeld niet alleen bij hoge, maar zelfs ook bij lage temperaturen heel flexibel. Met de uitgegraven grond kun je elders in je tuin verhogingen maken.
Alle vijveraanleg producten van Warentuin
Toch nog vragen of advies nodig?
Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons plantgereedschap gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.
Categorieën
-
Tuin
(132)
- Duurzaamheid (26)
- BBQ & tuinhaarden (8)
- Tuinaankleding & decoratie (31)
- Tuinieren & onderhoud (39)
- Tuinmeubelen & zonwering (14)
-
Huis
(80)
- DIY (30)
- Recepten (11)
- Sfeer in huis (32)
-
Planten & potten
(102)
- Bloembollen (5)
- Bomen (11)
- Verzorgen & (be)planten (60)
- Soorten potten (7)
- Plantensoorten (42)
- Vijvers & waterornamenten (7)
- Moestuin (31)
-
Dier
(10)
- Vogels & insecten (4)
- Overige dieren (1)
- Aquaria & vissen (4)
-
Feestdagen
(58)
- Sinterklaas (1)
- Halloween (3)
- Moederdag (1)
- Vaderdag (1)
- Valentijnsdag (1)
- Internationale Vrouwendag (1)
- Wereld Slaapdag (1)
- Koningsdag (1)
- Pasen (4)
- Kerst (43)
Recente berichten
22 Januari 2025
Grote tuinklussen? Pak ze in de winter op!
20 Januari 2025
Doe ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling 2025!
18 Januari 2025
De impact van klimaatverandering op je tuin
16 Januari 2025
Kamerplanten voor op kantoor bieden je tal van voordelen!
14 Januari 2025
De invloed van kamerplanten op je mentale gezondheid
Tags