Product toegevoegd aan winkelwagen
Goedkope kamerplanten: een top 10
Groot, klein, groen, bloeiend of hangend, alle kamerplanten brengen direct meer sfeer, kleur en leven in huis. Wil je (daarom) graag een aantal exemplaren aanschaffen, maar er – na de dure decembermaand die net achter de rug is – liever niet al te veel geld aan spenderen? Doe dan via de kamerplanten top 10 in deze blog inspiratie op! Alle kamerplanten uit de top 10 hebben namelijk een prijs de onder de € 30 ligt.
Kamerplanten voor minder dan € 30 voor een grote en kleine woonkamer
Welke kamerplantensoort je kiest en koopt is niet alleen afhankelijk van hoogte van de prijs, maar ook van de grootte van je woonkamer. Heb je veel ruimte tot je beschikking? Ga dan voor een grote kamerplant die een blikvanger in je woonkamer is. De emerald palm en de bananenplant zijn hier mooie voorbeelden van. Heb je weinig ruimte tot je beschikking? Ga dan voor een cactus of een flamingoplant.
1. Aloë vera
De Aloë vera (Aloe vera) is een van de meest bekende plantsoorten met een helende werking die steeds vaker ingezet als kamerplant.
De plant staat, omdat deze oorsponkelijk uit Afrika komt, graag op een zonnige of lichte plek en zou zelfs in direct zonlicht kunnen staan. Kies je ervoor de Aloë vera in direct zonlicht te plaatsen? Laat de plant dan wel eerst een week of twee wennen en zit hem niet meteen 24 uur per dag in de volle zon.
De Aloë vera behoort tot de groep van de succulenten, de vetplant. Vetplanten hoef je niet vaak en ook niet veel water te geven. Concreet betekent dit dat je de plant in de groeperiode (van april tot oktober), één keer in de week maar met mate water hoeft te geven en in de rustperiode (in de herfst en de winter) amper water hoeft te geven.
De plant heeft ook maar weinig extra voeding nodig. Tijdens de belangrijkste maanden van de groeiperiode (van mei tot augustus) is het voldoende om de plant om de 6 tot 8 weken van voedingsstoffen te voorzien. Gebruik hiervoor speciale vloeibare meststof voor vetplanten en cactussen. Dankzij de vloeibare vorm kan de meststof eenvoudig aan het gietwater worden toegevoegd. Tijdens de rustperiode heeft de plant geen extra voeding nodig.
Een Aloë vera staat verder, net als andere cactussen, het liefst in droge, zanderige grond en doet het minder goed in de rijkelijk vochtige reguliere potgrond.
2. Bananenplant
Ook de bananenplant, ook wel bananenboom, dwergbanaan of Musa genoemd, wordt steeds vaker ingezet als kamerplant.
De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost-Azië en Australië, maar wordt tegenwoordig in allerlei topische gebieden gekweekt, houdt daarom van een warme en zonnige plek in huis en kan zelfs in de volle zon staan. Maar let op: plaats een bananenplant nooit direct na aankoop in de volle zon, want dan loop je het risico dat de bladeren verbranden. Laat de plant in plaats daarvan altijd eerst even wennen aan de plek in het directe zonlicht.
Een bananenplant heeft veel water nodig. Geef de plant daarom minstens één maal per week water. Tijdens heel warme perioden kun je de plant het best dagelijks water geven, omdat het water dat je geeft via heel snel via de grote bladeren verdampt. Voor nog wat extra vocht kun je de bladeren regelmatig bevochtigen met een plantenspuit. Gebruik daarbij bij voorkeur lauw, kalkvrij water.
De plant heeft ook veel extra voedingsstoffen nodig. Geef hem daarom tijdens de groeiperiode wekelijks een portie stikstofrijke vloeibare meststof. Tijdens de rustperiode in de wintermaanden is het voldoende om de plant één keer per maand wat extra voedingsstoffen te geven.
Een bananenplant kan prima in universele potgrond worden geplaatst. Deze grond is voldoende voedend om de plant gezond en mooi te houden. Zorg wel dat de grond altijd lichtvochtig blijft en vooral niet opdroogt.
3. Schoonmoedersstoel
De schoonmoedersstoel (Echinocactus grusonii), een bolvormige cactus, is net als de aloë vera een succulent en groeit oorspronkelijk op de steile vulkanische hellingen in centraal Mexico, van San Luis Potosí tot Hidalgo. De cactus heeft veel stekels en is heel eenvoudig om te verzorgen.
Een schoonmoedersstoel is een echte zonaanbidder en wordt daarom het meest blij van de meest zonnige en warme plek in je huis: op een vensterbank, dicht bij een raam op het zuiden of in een veranda waar hij volop van de zon kan genieten.
In de groeiperiode (van maart tot en met september) is één keer per week water geven voldoende en in de rustperiode (van oktober tot en met februari) is één keer per maand water geven voldoende. Ma Deze cactus kan verder met gemak wat droogte aan. Het is dus helemaal niet erg als je hem een tijdje vergeet water te geven. Wacht in ieder geval tot de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt.
De gebruikelijke meststoffen voor potplanten stimuleren cactussen en dus ook schoonmodersstoelen tot overmatig, ongezond groeien in de lengte. Om hier wat aan te doen is het verstandig om van maart tot en met september iedere 2 tot 4 weken een speciale cactusmeststof op basis van kalium toe aan het gietwater.
Om het risico op wortelrot te verkleinen, kun je schoonmoedersstoel tot slot het best in cactuspotgrond plaatsen.
4. Drakenbloedboom
De Drakenbloedboom (Dracaena marginata) is een prachtige kamerplant met spitse bladeren met rode randen. Deze mooie kamerplant heeft twee stelen en is gemakkelijk te verzorgen.
De boom doet het uitstekend bij minder licht, heeft maximaal 3 uur zonlicht per dag nodig en kun je daarom prima in de schaduw plaatsen, voor een raam op het noorden of voor het raam op het oosten of westen met een afstand van 2 tot 3 meter van het raam. Bij een raam op het zuiden is het verstandig een afstand van 3 tot 4 meter aan te houden.
Een Drakenbloedboom heeft niet veel water nodig. In het groeiseizoen (van maart tot oktober, de lente en de zomer) heeft de boom al genoeg aan eens in de 1 à 2 weken water en in de rustperiode (van oktober tot februari, in de winter) heeft de boom zelfs genoeg aan eens in de 3 à 4 weken water.
Een Dracaena heeft niet veel extra voeding nodig. Als je toch extra voeding wil geven, doe dit dan alleen in de lente en de zomer wanneer de plant in zijn groeifase zit. Je kunt hiervoor het best speciale vloeibare meststoffen voor kamerplanten gebruiken, dat je gewoon aan het gietwater toe kunt voegen.
De boom gedijt het best in mengsel van vetplantengrond en gewone potgrond.
5. Emerald palm
De Emerald palm (Zamioculcas) wordt steeds populairder. Waarom? Omdat er haast geen kamerplant bestaat die zich sneller aan een bepaalde omgeving aanpast en gemakkelijker te onderhouden is.
De plant houdt van een halfschaduwrijke, lichte plek en wordt niet gelukkig van direct zonlicht. Als de standplaats van de palm wat donkerder is dan gemiddeld, is dit met name te zien aan de bladeren: die worden donkerder groen. De Zamioculcas, de Latijnse naam voor de palm, wordt verder het meest blij van een plek waar de luchtvochtigheid in orde is, maar kan ook tegen droge lucht als verwarmingslucht.
Omdat de Emerald palm water opslaat in de wortels en de stam, kan hij zelfs een keer worden vergeten en hoef je hem minder vaak water te geven dan andere kamerplanten.
Ook voor de Ermerald palm geldt dat je deze in de groeiperiode (van maart tot eind oktober) wekelijks wat extra voeding moet geven. Gebruik hiervoor meststoffen voor groene planten en palmen. De palm heeft die extra voeding in de rustperiode (in de herfst en de winter) niet nodig.
De palm staat het liefst in cactusgrond. Cactusgrond is wat luchtiger dan reguliere potgrond. Dat de potgrond wat luchtiger is, heeft als belangrijkste voordeel dat de grond sneller droogt en de wortels van de palm nooit te lang in het nat staan.
6. Flamingoplant
De Flamingoplant (Anthurium) is een bloeiende kamerplant die erom bekend bijzonder fraaie bloemen te geven. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en kent meer 600 verschillende soorten. De Lantijnse naam 'Anthurium' is een samenstelling van Anthos (bloei) en Oura (staart). Deze benaming heeft de plant te danken aan het type bloemen dat deze geeft.
Het bijzondere aan de Flamingoplant is dat het een van de weinige bloeiende kamerplanten die het hele jaar door bloemen geeft. Deze bloemen zijn er niet alleen in de kleuren rood, wit, roze, maar ook in de kleuren paars, groen en bruin. De anthurium is niet alleen mooi, maar ook makkelijk in onderhoud en daarmee een van de weinige bloeiende kamerplanten die geschikt zijn voor kantoor.
Een anthurium is het gelukkigst op een lichte, warme plek, zonder direct zonlicht. Zou je de plant op een te donkere plek plaatsen, dan geeft deze minder bloemen. Zijn de bloemen die de plant geeft groen? Dan krijgt de plant te weinig zonlicht, maar worden de bladeren van de plant geel of bruin, dan krijgt de plant te veel zonlicht.
Een anthurium heeft niet veel water nodig, maar moet wel altijd in licht vochtige grond te staan. In de wintermaanden mag de grond af en toe een beetje uitdrogen. Gemiddeld is één tot wee keer in de week water geven in principe voldoende, maar in de zomermaanden dient de plant net wat vaker water te krijgen.
7. Vingerplant
De Vingerplant (Fatsia) is een groenblijvende kamerplant die het liefst op een plek in je huis staat met veel indirect zonlicht. Ook heeft de plant het liefst een licht-vochtige grond.
8. Graslelie of spinnenplant
De graslelie of spinnenplant (Chlorophytum) komt oorspronkelijk uit de tropische wouden van Zuid-Afrika. Gezien het feit dat de stekjes die bij deze kamerplant groeien aan de moederplant bungelen, is 'spinnenplant' geen gekke tweede naam voor deze kamerplant.
9. Hedera of klimop
De Hedera of Klimop of (English Ivy), is een makkelijke kamerplant qua onderhoud. Plaats de hangplant op een standplaats in de (half)schaduw en zorg dat de grond lichtvochtig blijft. Op deze manier kun je jaren genieten van jouw mooie hangplant. Hedera’s kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst, let er op dat de plant buiten wel snel kan gaan woekeren. Hierdoor raden we aan de plant altijd in een pot te plaatsen.
10. Ficus elastica of Indische rubberboom
De Indische rubberboom (Ficus elastica) staat bekend als eenvoudig te verzorgen plant en is hierdoor heel populair. De kamerplant heeft niet veel water nodig, maar houdt wel een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het slim om wekelijks wat water te vernevelen. De grootte van de bladeren zal er verder voor zorgen dat er veel stof op de plant terecht zal komen, dat de natuurlijke glans van het blad doet verdwijnen. Je kunt dit voorkomen door de plant zelf regelmatig stofvrij te maken.
Kamerplanten onder de 30 euro
2 stuks! Chlorophytum ocean Viridi Graslelie Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 14,49
Regular Price
€ 17,09
2 stuks! Kamerplant Aloe vera Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 12,69
Regular Price
€ 14,99
Bananenplant Musa kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 11,79
Regular Price
€ 13,99
Cactus schoonmoedersstoel klein kamerplant Echinocactus Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 6,36
Regular Price
€ 7,95
Chlorophytum in mandje 25 cm Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 17,39
Regular Price
€ 21,69
Chlorophytum in witte pot 25 cm Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 17,39
Regular Price
€ 21,69
Dracaena Surculosa 60 cm kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 25,39
Regular Price
€ 29,89
Drakenbloedboom Dracaena Compacta 60 cm kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 16,89
Regular Price
€ 19,89
Drakenbloedboom Dracaena Geel-Groen 60 cm kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 16,89
Regular Price
€ 19,89
Drakenbloedboom Dracaena Marginata smal blad 30 cm kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 15,19
Regular Price
€ 17,99
Drakenbloedboom Dracaena witbont klein kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 6,69
Regular Price
€ 7,99
Ficus elastica robusta 80 cm 1 steel kamerplant Indische rubberboom Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 21,09
Regular Price
€ 24,89
Flamingoplant Anthurium rood 60 cm kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 18,99
Regular Price
€ 22,39
Flamingoplant Anthurium rood in rode pot 40 cm Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 18,49
Regular Price
€ 23,19
Flamingoplant Anthurium wit 60 cm kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 20,59
Regular Price
€ 24,29
Zamioculcas 60 cm kamerplant Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 13,59
Regular Price
€ 16,09
Zamioculcas in mandje 55 cm Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 28,99
Regular Price
€ 36,19
Zamioculcas in zwart/antraciete pot 55 cm Warentuin Natuurlijk
Special Price
€ 28,99
Regular Price
€ 36,19
Toch nog vragen?
Heb je, na het lezen van de blog toch nog vragen over het verzorgen van een kamerplant? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Wil je een kamerplant kopen, maar heb je vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.
Tags:
kamerplanten
Categorieën
-
Tuin
(127)
- Duurzaamheid (23)
- BBQ & tuinhaarden (7)
- Tuinaankleding & decoratie (30)
- Tuinieren & onderhoud (37)
- Tuinmeubelen & zonwering (14)
-
Huis
(76)
- DIY (30)
- Recepten (11)
- Sfeer in huis (28)
-
Planten & potten
(98)
- Bloembollen (5)
- Bomen (11)
- Verzorgen & (be)planten (60)
- Soorten potten (7)
- Plantensoorten (41)
- Vijvers & waterornamenten (7)
- Moestuin (31)
-
Dier
(9)
- Vogels & insecten (4)
- Overige dieren (1)
- Aquaria & vissen (4)
-
Feestdagen
(57)
- Sinterklaas (1)
- Halloween (3)
- Moederdag (1)
- Vaderdag (1)
- Valentijnsdag (1)
- Internationale Vrouwendag (1)
- Wereld Slaapdag (1)
- Koningsdag (1)
- Pasen (4)
- Kerst (42)
Recente berichten
16 November 2024
Leuke surprise cadeaus met kleine prijzen
12 November 2024
Welke kunstkerstboom kopen? Sep helpt je kiezen!
10 November 2024
Zo vind je de voor jou ideale kunstkerstboom!
11 Oktober 2024
Kerstballen en het versieren van je kerstboom met Sep!
8 Oktober 2024
Kerst vieren in Amerikaanse stijl doe je zo!
Tags