Tuin Vijvers & waterornamenten

Een terrasvijver maken in eigen tuin met Sep

0%

Altijd al een terrasvijver in je tuin willen hebben? Het aanleggen ervan is helemaal niet moeilijk en kun je dus prima zelf! Een terrasvijver maken kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen de vijver heel groot en imposant te maken of juist heel klein, maar fijn. Naar welk formaat je voorkeur ook uitgaat, het aanleggen van een terrasvijver is sowieso gemakkelijker dan het aanleggen van een vijver in de vollegrond. In onderstaande vlog vertelt Sep je er alles over! Alvast veel kijkplezier gewenst!

Terrasvijver voor een beperkte buitenruimte

Een terrasvijver bouwen is vooral een goed idee als je weinig ruimte hebt in je tuin, alleen een balkon of alleen een terras hebt. Een terrasvijver, ook wel minivijver genoemd, kan bovendien een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit in en rond een beperkte buitenruimte. Heb je zin om ermee aan de slag te gaan en wil je er zeker van zijn dat je deze klus tot een goed einde brengt? Volg dan onderstaande zes stappen!

Stap 1: kies de juiste bak

Denk na over de bak die je tot vijver wil gaan omtoveren. Je kunt onder meer kiezen voor een boomkuip, een plastic bloempot of een zinken bak, een zinken teil of een zinken emmer. Kies je voor een bak, teil of emmer van zink? Gebruik dan altijd een plastic binnenemmer of vijverfolie.

De binnenemmer of vijverfolie helpt voorkomen dat waterlelies en andere waterplanten met zink in contact kunnen komen. Waterlelies en andere waterplanten kunnen (een grote hoeveelheid) zink namelijk maar moeilijk verdragen. Het is dus niet goed als ze er te veel van binnen krijgen. 

Terrasvijver: juiste bak Terrasvijver: juiste bak - opties

Stap 2: prepareer de bodem

Bereid de bodem van je vijver(bak) voor. Waterlelies  en andere waterplanten gedijen het best in vijveraarde of substraat en kunnen zich daar met hun wortels in vasthechten. Met vissen hoef je in een terrasvijver geen rekening te houden, want voor vissen is een terrasvijver simpelweg te klein. 

Stap 3: vul de vijverbak voor een waterlelie

Begin met het vullen van de vijverbak van je keuze met een waterlelie. Waterlelies geven prachtige bloemen en hebben, om zich zoals gezegd daar in vast te kunnen hechten, maar ook om ze wat stabiliteit te geven, vijveraarde, substraat of vijvergrind nodig. Dat plaats je dan ook op de bodem van de bak.

Stap 4: plaats de waterlelie in de vijverbak

Zet de waterlelie in de vijverbak. Verpot de waterlelie wel eerst naar een grotere (vijver)mand en vul ook deze mand met wat vijveraarde of substraat, zodat alles goed op z'n plek blijft zitten.

Stap 5: kies de overige waterplanten

Bedenk met welke (drie) overige waterplanten je jouw terrasvijver gaat vullen. Bijna alle waterplanten zijn probleemloos in een terrasvijver te gebruiken, maar let er bij het maken van je keuze wel op dat je plantjes van verschillende hoogtes kiest en dat ze wat hun formaat betreft in en bij je bak passen.

Enkele voorbeelden van eventueel geschikte waterplanten voor in een terrasvijver zijn: lidsteng, waterviolier, waterweegbree, pijlkruid en watermunt

Terrasvijver: welke plantjes?

Stap 6: vul de vijverbak met kraanwater

Vul je vijverbak nu met kraanwater en klaar ben je! Hoewel het ecologisch verantwoord lijkt om je bak te vullen met regenwater, kun je dit beter niet doen. Voor de meeste waterplanten is de zuurtegraad van puur regenwater namelijk niet geschikt. Regenwater doet waterplanten dus geen goed. Kalk doet waterplanten daarentegen wél goed in je vijver en dat zit voldoende in kraanwater. 

Terrasvijver materialen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: sep@warentuin.nl. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!

Vorige Olijfboom snoeien: wanneer en hoe? Volgende Zo kun je loungen op het balkon!
0 Reactie(s)
Naar boven