0%

Het klimaat verandert. Die verandering zorgt ervoor dat we in Nederland en België steeds vaker te maken krijgen met extreme hitte, grote hoeveelheden neerslag en onstuimige weersomstandigheden. Je tuin en dan met name je tuinplanten moeten hiertegen worden beschermd. Hieronder lees je meer over de impact van klimaatverandering en de manier waarop je je tuin kunt aanpassen aan het veranderende klimaat. 

De impact van klimaatverandering begrijpen

De aarde is voortdurend in beweging en dit geldt ook het klimaat. Veranderingen in temperaturen, neerslagpatronen en weersomstandigheden hebben een directe invloed op de gezondheid en de groei van de planten in je tuin. Of er nu sprake is van langdurige droogte of van onverwachte vorst, het is belangrijk om goed te begrijpen welke impact deze vormen van klimaatverandering op je tuin en de planten in je tuin hebben.

Stijgende gemiddelde temperaturen

Stijgende gemiddelde temperaturen kunnen bij planten hittestress veroorzaken. Die hittestress kan zich uiten in de vorm van het verwelken van de bloemen, het verbranden van de bladeren en  – in extreme gevallen – plantsterfte. Tegelijkertijd kunnen zachtere winters ervoor zorgen dat bepaalde planten eerder uit hun winterslaap komen, waardoor ze kwetsbaar worden voor late vorst.

Veranderingen in neerslagpatronen

Veranderingen in neerslagpatronen zorgen ervoor dat sommige gebieden vaker te maken hebben met perioden van ernstige droogte, terwijl andere gebieden juist vaker te maken krijgen met perioden van hevige neerslag. Beide situaties vereisen aanpassingen in de manier waarop we tuinen moeten worden bewaterd en/of moet worden ingericht.

Extreme weersomstandigheden

Extreme weersomstandigheden als een plotselinge hagelbui, een plotselinge hittegolf of een plotselinge storm kunnen met name voor de planten in je tuin verwoestende gevolgen hebben. Daarom is het van groot belang om heel precies te weten hoe je je tuin kunt beschermen tegen deze onvoorspelbare gebeurtenissen.

Je tuin aanpassen aan klimaatverandering

Nu duidelijk is geworden welke uitdagingen het veranderende klimaat zoal voor tuinen als de jouwe met zich mee kunnen brengwen, kan worden gekeken naar de manier waarop tuinieren er in de toekomst uit zal zien en op welke manier tuinplanten het best bescherming kan worden geboden tegen klimaatverandering.

Verbeter de bodem

Gezonde, goed gedraineerde tuingrond is voor je planten van essentieel belang om te kunnen overleven in zowel (extreem) droge als (extreem) natte omstandigheden. Door organisch materiaal als compost aan de bodem van je tuin toe te voegen, kun je niet allleen de water retentie, maar ook de water drainage verbeteren, zodat de planten in je tuin beter bestand zijn tegen allerlei verschillende weersomstandigheden.

Gebruik water efficiënt

Efficiënt gebruik van water wordt steeds belangrijker. Druppelirrigatie systemen of druppelslangen zorgen voor een efficiënte en duurzame bewatering van de planten, waarbij het water vrijwel meteen de wortels van de planten bereikt zonder al te veel verspilling. Regenwater opvangen in een regenton om dat water vervolgens te gebruiken voor je tuin is ook heel efficiënt en dus duurzaam.

Bescherm planten tegen uitersten

Ook het bieden van seizoensgebonden bescherming aan de planten in je tuin verdient steefs meer prioriteit. Met behulp van seizoensgebonden bescherming wordt het voor je tuinplanten namelijk gemakkelijker om bijvoorbeeld hagelbuien met grote hagelstenen, perioden met strenge vorst en/of perioden met fel zonlicht te overleven. Denk daarij bijvoorbeeld aan het opzetten van windbrekers, afdekfolie en schaduwdoeken om kwetsbare planten jaarrrond te kunnen beschermen.

Duurzame bewateringssystemen, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen of advies nodig?

Heb je, na het lezen van de blog, toch nog vragen over een van de tips? Heb je advies nodig? Stuur me dan gerust een mailtje via: [email protected]. Heb je bij ons plantgereedschap gekocht, maar toch nog vragen over je bestelling? Neem dan contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice.