0%

De lente is hét seizoen waarin de natuur na een onstuimige herfst en een grauwe winter weer tot leven komt. Er komen weer blaadjes aan de bomen, vaste planten en bloemen laten zich van hun mooiste kant zien en jij kunt genieten van de eerste lekkere voorjaarsdagen. En als je een tuin hebt is niets leuker dan op zo'n moment een paar fraaie, fleurige voorjaarsbloemen te zien opkomen, toch? Als je je bloembollen op tijd plant, kun je in het voorjaar (én in de zomer) worden verrast met de meest kleurrijke exemplaren. Benieuwd welke bloembollen je zoal kunt planten, hoe je ze moet planten en wanneer je dat het best kunt doen? Bekijk dan onderstaande vlog en lees daarna snel verder.

Hoe plant je een bloembol?

Vóór je aan de slag gaat met bloembollen planten, zorg je eerst dat de grond gereed is. Maak hiervoor de aarde in je tuin goed los en meng daar eventueel wat nieuwe potgrond of tuinaarde doorheen. Maak vervolgens gaten of sleuven waar de bloembollen in passen.

Grote bloembollen plaats je in een gat. Zo'n gat moet ongeveer twee keer keer zo diep zijn als de bol hoog is. Kleine bollen kunnen in een sleuf gelegd worden. Plant je begonia’s of dahlia’s? Die hoeven niet zo diep. Als je die bloembollen vlak onder de oppervlakte plant, komt het helemaal goed.

Stop één of meerdere bloembollen in de grond en dek deze af met aarde. Nog even goed water geven en dan kan het wachten beginnen. Even geduld nog, in het voorjaar of de zomer komen uit deze bolletjes de mooiste bloemen tevoorschijn!

bloembol planten

Bloembollen voor de lente en de zomer

Er zijn voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers. De voorjaarsbloeiers uit de eerder geplante bloembollen kun je verwelkomen als de vrieskou achter de rug is en het voorjaar aanbreekt. De bloemen zijn een belangrijke nectarbron voor hommels en vlinders, die op een zonnige voorjaarsdag uit hun winterrust tevoorschijn komen.

In het voorjaar, als de kans op nachtvorst achter de rug is, gaan de zomerbollen de grond in. Zomerbloeiers bloeien - je raadt het al - de hele zomer en zijn ideaal voor in potten en bakken op je terras of het balkon. De ontwikkeling van bloemen kost planten veel energie dus op den duur vragen veel van deze planten om wat extra voeding. 

Voorjaarsbloeiers planten

Voorjaarsbloeiers uit bloembollen zijn echte klassieke lentebloemen. Zodra de zon zich wat meer laat zien schieten ze vaak rap uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan narcissen en krokussen, maar ook aan vroege bloeiers als sneeuwklokjes, hyacinten en tulpen.

Wil je in het voorjaar genieten van een heuse kleurenpracht in de tuin? Dan moet je er op tijd bij zijn. Plant de bloembollen van voorjaarsbloeiers in het najaar, om precies te zin in de herfst (tussen september en december, liefst vóór de eerste nachtvorst) en je zult zien dat ze in de lente stuk voor stuk opkomen met de mooiste bloemen.

Zomerbloeiers planten

Ook in de zomer kun je genieten van bloemen die uit bloembollen groeien. Plaats bijvoorbeeld dahlia’s, anemonen en begonia’s tussen je vaste planten of in een mooie bloempot om ‘s zomers van te genieten. Zomerbloeiers plant je in het voorjaar om er in de zomer van te kunnen genieten. Voor deze bloembollen geldt dat je ze het best na de laatste (kans op) nachtvorst kunt planten.

Jouw favoriete bloembollen en bloemen vinden

Welke bloembollen en bloemen zijn jouw favoriet? Bij Warentuin vind je een ruim assortiment bloembollen voor lente- en zomerbloeiers. Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaand bericht? Neem dan gerust contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. Me een mailtje sturen kan natuurlijk ook. Ik ben bereikbaar via: sep@warentuin.nl.