0%

Basilicum is een kruid dat erom bekend staat een echte smaakmaker te zijn en wordt misschien daarom wel door met name de Grieken koningskruid genoemd en verder veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Je kunt het op heel veel manieren verwerken. Basilicum is onder andere heerlijk door een salade, een pastagerecht, op een pizza of om bijvoorbeeld pesto mee te maken. Het zelf kweken van basilicum is helemaal niet moeilijk. In deze blog lees je hier meer over.

Stapsgewijs basilicum kweken

Basilicum kweken is zoals gezegd helemaal niet moeilijk. Toch is een stappenplan altijd handig om bij de hand te hebben. Je begint met het voorzaaien, gaat dan verder met het kweken (laten kiemen) van de basilicumzaden, dan met het verspenen en uitplanten van de basilicumplantjes, vervolgens met het beschermen en snoeien van je basilicumplantjes en tot slot met oogsten van je basilicum(blaadjes). Hieronder wordt elk van deze stappen verder uitgewerkt.

Stap 1: voorzaaien van de zaden

Basilicum kan niet tegen vorst, maar kiemt wel heel gemakkelijk en snel. Daarom kun je de zaden van dit kruid beter niet vóór eind april en zeker niet meteen buiten in de vollegrond zaaien. In plaats daarvan werkt het het best om basilicum vanaf het vroege voorjaar voor te zaaien in speciale kweekbakjes. Basilicum heeft tijdens het kweekproces onder andere veel warmte nodig. Zet de kweekbakjes daarom vlak na het zaaien bijvoorbeeld op je vensterbank in de zon.

Om te kunnen zaaien, moet je de kweekbakjes (natuurlijk) eerst vullen met biologische potgrond. Heb je dat gedaan? Verdeel dan een paar zaadjes over die potgrond en schep er een laagje grond overheen. Met een plastic zakje of huishoudfolie over het potje creëer je nog wat meer warmte. Haal het plastic zakje of de huishoudfolie er twee keer per dag vanaf en besprenkel de bakjes met water.

Stap 2: verzorgen van de kiemen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kiemen de zaden van basilicum heel gemakkelijk en snel en houden ze van een warme omgeving. Zorg tijdens de kiemperiode daarom vooral voor een constante, hoge temperatuur van rond de 20 graden. Geef de kiemen – tot ze goed ontwikkeld zijn – twee keer per dag een heel klein beetje water.

Stap 3: verspenen en uitplanten van de plantjes

Op het moment dat de kiemen twee echte blaadjes heeft, zijn het echt basilicumplantjes en is het tijd om ze te verspenen, te verpotten. Gebruik voor het verspenen potjes met een diameter van 8 cm om de plantjes later uit te kunnen planten in de grond in je tuin of weer te verpotten in nog grotere potten voor op je balkon.

Krijgen je de basilicumplantjes een plekje in je tuin? Plant ze dan in gaten met minstens 15 cm tussenruimte uit, waar ze veel zon krijgen en waar een goede afwatering is. Plaats de worteltjes van de plantjes in de gaten en vul de gaten tot aan de stengels van de plantjes met aarde.

Let op! Plant of zet basilicumplantjes niet te vroeg buiten, maar wacht daar liever even mee tot je zeker weet dat je temperaturen niet meer zullen dalen. Tot ongeveer 15 mei is er namelijk nog kans op nachtvorst. Daar kunnen ze niet tegen. Nog beter is het om basilicumplantjes langzaam aan de vaak lagere temperatuur buiten te laten wennen en ze zo ‘af te harden’. Dat doe je door ze eerst tijdelijk in je bijkeuken, gang of je garage te zetten, waar het koeler is dan in je keuken of woonkamer.

Stap 4: verzorgen van de plantjes

Zijn de basilicumplantjes eenmaal volgroeid, dan hebben ze meestal niet zo veel verzorging meer nodig. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Welke dingen dat zijn, zie je hieronder.  

Standplaats en grond

Basilicumplantjes worden ook als ze eenmaal volwassen zijn het meest blij van een warme, zonnige, beschutte standplaats en gedijen het best in bewerkte, humusrijke, vochthoudende grond. Hooi of stro rondom de plant leggen helpt verder om uitdroging van de grond te voorkomen.

Water, voeding en temperatuur

Basilicumplantjes kun je het best altijd direct op de aarde watergeven. Worden de blaadjes nat, dan bestaat namelijk de kans dat ze gaan rotten en dat wil je natuurlijk niet. Basilicumplantjes die te veel of te weinig water krijgen, te veel of te weinig plantenvoeding krijgen of te veel met temperatuurschommelingen te maken hebben, produceren gele blaadjes. Gele in plaats van groene blaadjes zijn een teken van stress en moet je dus te allen tijde zien te voorkomen.

Bloemetjes

Basilicumplantjes gaan na een paar maanden ook bloemetjes produceren. Die bloemetjes zien er misschien schattig uit, maar verminderen de bladgroei. Je kunt deze dus beter weghalen, zodat de plantjes hun energie in blijven zetten voor het ontwikkelen van blaadjes. Pluk regelmatig wat blaadjes, want dat bevordert juist de bladgroei.

Stap 5: beschermen van de plantjes

Tijdens het kweekproces, maar ook daarna zijn en blijven basilicumplantjes vrij kwetsbare plantjes, iets waar je rekening mee moet houden. Heb je de plantjes uitgeplant in je tuin, maar wordt het kouder of begint het hard te waaien? Zorg er dan voor dat je ze hier tegen beschermt met behulp van het juiste beschermingsmateriaal. Heb je je basilicumplantjes in potten op je balkon staan, dan kun je ze in zo’n geval uiteraard gewoon naar binnen halen.

Let op! Basilicumplantjes houden van hoge temperaturen, maar te hoge temperaturen (van boven de 30 graden) verstoren – net als de kou en de wind – de ontwikkeling van de plantjes.

Stap 6: snoeien van de blaadjes

Basilicumblaadjes snoeien? Ja! Je leest het goed! Door steeds een paar blaadjes van je basilicumplantjes te plukken (te snoeien) bevorder je de groei van nieuwe blaadjes. Snoei regelmatig de jonge blaadjes bovenin, maar ook de topjes van de scheuten, zodat er mooie, nieuwe vertakkingen ontstaan.

Is de groei van de plantjes in een bepaalde periode net wat minder krachtig, bijvoorbeeld in de herfst of winter op de vensterbank? Pluk dan enkel de blaadjes. Je kunt in die periode beter niets aan de onderkant van de stengel weghalen, want daar wordt je basilicumplantje lang, dun en dus nog kwetsbaarder van.

Stap 7: oogsten van de blaadjes

Het oogsten van basilicum doe je door wat blaadjes van je plantjes te plukken of te knippen. De blaadjes kun je direct verwerken of even in de koelkast te bewaren. Je kunt basilicumblaadjes zelfs invriezen! Wil je ze invriezen? Pureer ze dan wel eerst even. Gebruik de blaadjes echter het liefst meteen, vers van de plant. Verse basilicumblaadjes zijn namelijk veel aromatischer dan gedroogde exemplaren.

Basilicum uit je tuin kun je van mei tot en met oktober oogsten. Pluk ze vanuit de top van de plant of knip de hele stengel af met een schone schaar. Pluk of knip basilicum altijd boven de eerste twee blaadjes vanaf de grond, zodat deze daarna ook altijd weer verder kan groeien.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over het kweken van basilicum? Stuur me dan een mailtje via: [email protected]. Heb je vragen over het plaatsen van een bestelling van bijvoorbeeld alle kweekbenodigdheden? Neem contact op met een van de medewerkers van onze klantenservice. Veel succes met het kweken van dit koningskruid en alvast een heel fijne Koningsdag!