0%

Met snoeien kun je de groei en de eventuele bloei van een boom, struik of plant stimuleren en/of de vorm bepalen. Het blijft alleen altijd lastig in te schatten met welke schaar nu welke boom, struik of plant mag worden gesnoeid, wanneer je het best snoeien en wanneer je dat vooral beter niet kunt doen. Al deze en talloze andere zaken bespreek ik daarom in de vlog hieronder! Alvast veel kijkplezier gewenst!

Snoei met het juiste snoeigereedschap

Zorg ervoor dat je, vóórdat je begint met snoeien, het juiste snoeigereedschap in huis hebt gehaald. Zou je een boom, struik of plant met het verkeerde snoeigereedschap gaan snoeien, dan snoei je een tak niet goed af en kan er een wond ontstaan.

Er zijn heel veel verschillende soorten snoeischaren. Bij ons verkopen we met name snoeischaren van Fiskars, Gardena, Talen Tools. Op de diverse snoeischaren staat aangegeven voor welke takdikte (voor hoeveel millimeter takdoorsnede) deze geschikt is.

Ga je echt dikke takken snoeien (bijvoorbeeld die met een diameter van 4 cm), dan kun je hiervoor het best een takkenschaar gebruiken en ga je buxussen of hagen snoeien, dan kun je hiervoor het best een heggenschaar met lekker lange bladen gebruiken.

Voor het snoeien van takken die zich heel hoog in een boom bevinden kun je het best boomscharen gebruiken. Die hebben namelijk een extra lange steel.

Snoei op het juiste moment

Alle vaste planten die bloeien voor de eerste helft van juli voorbij is, kun je meteen na hun bloeitijd gaan snoeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor ridderspoor en lupine. Planten die bloeien ná de eerste helft van juli als lavendel kun je beter niet meteen na hun bloeitijd snoeien.

Loofverliezende vaste planten

Ook alle vaste planten die hun loof verliezen als de pluimspirea 'Purperkerze' kun je het best meteen snoeien nadat de eerste helft van juli voorbij is.

Loofhoudende vaste planten

Alle vaste planten die hun loof behouden als diverse soorten grassen kun je het best in het voorjaar snoeien.

Overige vaste planten

Zo goed als alle andere vaste planten kun je het best snoeien van begin januari tot en met begin maart, zolang ze nog niet zijn uitgelopen en zolang het niet vriest.

Hagen

Alle hagen (waaronder buxussen en coniferen) kun je het best vanaf eind april tot en met eind mei snoeien en eventueel nog een keer in augustus of september.

Struiken (heesters)

Bladhoudende (groenblijvende) heesters kun je het best aan het eind van de winter in januari of februari of direct na de bloei snoeien. Groenblijvende heesters hebben de neiging om een dichter bladerdek te krijgen dan bladverliezende heesters, maar het is niet nodig ze open te snoeien om er meer licht en lucht in te laten circuleren.

Bladverliezende heesters die in de zomer en/of het najaar bloeien, kun je het best ruim voor de bloei snoeien, maar wel pas als het weer al wat beter is: kort na 1 maart en nooit als het vriest.

Snoei niet bij vorst

Je las het hierboven ook al: hou er rekening mee dat het niet mag vriezen op het moment dat je gaat snoeien.

Snoei niet wanneer de sapstromen al op gang zijn

Als vuistregel geldt dat je niet (meer) moet snoeien wanneer de sappen door de takken/stengels van een boom, struik of plant stromen.

Snoei op de juiste manier

Het belangrijkste is om meteen boven een knop te snoeien en niet zomaar op een willekeurige plek. Let er verder op dat de boom, struik of plant een mooie vorm overhoudt. Zou je dat niet doen, dan heb je in de volgende bloeiperiode een vormeloos geheel over, omdat er nog dode takken in de boom,plant of struik zijn blijven zitten.

Snoeigereedschap, verkrijgbaar bij Warentuin:

Toch nog vragen?

Heb je toch nog vragen over wat ik in mijn vlog heb verteld en uitgelegd? Zet die dan op de mail en stuur ze naar me toe via: [email protected]. Heb je vragen over een van de in de vlog genoemde producten? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice. We horen graag van je!

.