Product toegevoegd aan winkelwagen
- Home
- Blog
- Planten & potten
- De bloementuintjes van Albert Heijn: dit is hoe je ze verzamelt en verzorgt!
De bloementuintjes van Albert Heijn: dit is hoe je ze verzamelt en verzorgt!
Je ziet de reclame regelmatig voorbijkomen: na de moestuintjes actie organiseert Albert Heijn dit jaar voor het eerst de bloementuintjes actie. Nog tot en met 25 april 2022 krijg je bij iedere 15 euro aan boodschappen bij de Albert Heijn een gratis bloementuintje! Elk bloementuintje bevat zaadjes van 3 soorten bloemen. Leuk om met je kinderen, kleinkinderen, neefjes of nichtjes te verzamelen en te verzorgen. Meer weten? Lees dan snel verder!
8 verschillende bloementuintjes
In het kader van de bloementuintjes actie kun je tijdelijk 8 verschillende soorten bloemtuintjes sparen: niet alleen bloementuintjes bestaande uit paarse bloemen als 'veldsalie', roze bloemen als 'wilde marjolein', witte bloemen als 'kattenkruid', rode bloemen als 'klaproos', gele bloemen als 'meisjesogen' en blauwe bloemen als 'juffertje-in-het-groen', maar ook een zonnig bloementuintje bestaande uit zonnebloempitten en een regenboog bloementuintje, bestaande uit bloemzaadjes die, je raadt het al, een regenboog aan verschillende kleuren bloemen geven.
Met het planten van de bloemzaadjes breng je niet alleen meer kleur en vrolijkheid in je tuin aan, maar zorg je ook meteen voor een insectvriendelijke tuin. Hoe gezellig is het bijvoorbeeld om bezoek te krijgen van een paar vrolijke vlinders, sympathieke hommels en vriendelijke bijen?
Binnen beginnen
Het volgen van de zaaiinstructies op de wikkel van elk bloementuintje is het belangrijkste dat je moet doen. De instructies zijn niet voor elk bloemenzaadje hetzelfde, maar wat wel voor elk bloemenzaadje hetzelfde is, is dat je altijd binnen begint met zaaien. Zaai bijvoorbeeld op de vensterbank in de keuken. Gebruik naamkaartjes, zodat je precies weet uit welk zaadje welke bloem groeit. Zorg er verder voor dat de bloemenzaden altijd voldoende zonlicht en water krijgen, zodat ze lekker kunnen gaan groeien.
Watergeven
Let er bij het watergeven op dat de bloementuintjes (de kweekpotjes) goed vochtig blijven. Wees wel voorzichtig. Omdat de plantjes net beginnen te groeien, zijn ze nog heel kwetsbaar. Een straal water rechtstreeks uit de kraan is dan bijvoorbeeld al snel veel te hard! Gebruik daarom liever een klein gietertje en giet het water zo veekl mogelijk naast het plantje.
Zijn je potjes gaan schimmelen? Dan ben je net iets te enthousiast geweest met watergeven. Je kweekpotjes zijn te nat en koud geworden. Gelukkig zijn je bloementuintjes vaak nog wel redden. Hoe? Zet de potjes een stukje uit elkaar zodat er lucht tussen kan komen en geef ze (voortaan) minder water.
Geduld is een schone zaak
Elk bloementuintje, of eigenlijk: elk plantje in het bloementuintje heeft andere omstandigheden nodig om goed te kunnen groeien. Het ene bloemzaadje ontkiemt bijvoorbeeld prima wanneer het koud is, terwijl het andere liever ontkiemt wanneer het wat warmer is. Het ene zaadje ontkiemt ook wat sneller of juist langzamer dan het andere.
Kijk er dus niet raar van op als in sommige kweekpotjes de plantjes al heel snel heel groot zijn gegroeid, terwijl in de andere potjes nog weinig tot niets te zien is. Ook in een potje zelf kan de groei van het ene plantje net anders verlopen dan de groei van het andere. Vaak is het een kwestie van geduld voordat je bloementuintje voldoende is gegroeid. Wel is het zo dat als je drie verschillende blaadjes ziet, je in ieder geval dat al je bloemzaadjes zijn ontkiemd.
Uit hun jasje… potje gegroeid
De kweekpotjes zijn uiteindelijk te klein om je zaailingen (een uit een zaadje opgekweekte plant) uit te laten groeien tot mooie, grote planten met bloemen. Als je plantjes 3 blaadjes hebben, moeten ze daarom worden verspeend, oftewel worden verpot. Dit doe je door je potje nat te maken en voorzichtig open te scheuren. Haal de plantjes daarna uit elkaar en zet ze in een grotere pot.
Het zou kunnen dat de plantjes – nadat je ze hebt verpot – wat slap gaan hangen, maar daar hoef je je geen zorgen om te maken: meestal staan ze na een paar dagen weer mooi rechtop. In deze vlog laat Sep zien hoe het verspenen van de Albert Heijn moestuintjes in z'n werk gaat, het verspenen van de bloementuintjes gaat grotendeels op dezelfde manier.
Eindelijk naar buiten
Het duurt even voordat je bloementuintjes (de plantjes, dus!) echt naar buiten mogen, want het blijft nog vrij lang te koud. Van oudsher wordt ervan uitgergaan dat na de IJsheiligen (van 11 tot en met 15 mei) de kans op nachtvorst minimaal is. Dit betekent dat het na 15 mei vrijwel zeker niet meer vriezen en je bloementuintjes dus met een gerust hart naar buiten en op een mooi plekje de grond in kunnen.
Geen tuin, maar wel een balkon?
Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Geen probleem: in een grote bloempot doen je bloementuintjes het ook goed. Vul de pot na het verspenen van je plantjes met goede potgrond en zoek een mooi plekje in het zonnetje. Zet je meerdere bloempotten op je balkon neer? Let er dan op dat de kleinere niet worden overschaduwd door de grote, dat je ze niet te veel water geeeft en dat ze op warme dagen niet uitdrogen. Veel plezier met zaaien en geniet straks van de bloemenpracht!
Nog vragen?
Heb nog vragen? Geen probleem! Schrijf je vragen gewoon even op en stuur ze naar: [email protected]. Ik beantwoord ze graag! Heb je vragen over bijvoorbeeld het bestellen van de juiste potgrond of bloempot voor na het verspenen? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de klantenservice.
Tags:
zaaien
Categorieën
-
Tuin
(132)
- Duurzaamheid (26)
- BBQ & tuinhaarden (8)
- Tuinaankleding & decoratie (31)
- Tuinieren & onderhoud (39)
- Tuinmeubelen & zonwering (14)
-
Huis
(80)
- DIY (30)
- Recepten (11)
- Sfeer in huis (32)
-
Planten & potten
(102)
- Bloembollen (5)
- Bomen (11)
- Verzorgen & (be)planten (60)
- Soorten potten (7)
- Plantensoorten (42)
- Vijvers & waterornamenten (7)
- Moestuin (31)
-
Dier
(10)
- Vogels & insecten (4)
- Overige dieren (1)
- Aquaria & vissen (4)
-
Feestdagen
(58)
- Sinterklaas (1)
- Halloween (3)
- Moederdag (1)
- Vaderdag (1)
- Valentijnsdag (1)
- Internationale Vrouwendag (1)
- Wereld Slaapdag (1)
- Koningsdag (1)
- Pasen (4)
- Kerst (43)
Recente berichten
22 Januari 2025
Grote tuinklussen? Pak ze in de winter op!
20 Januari 2025
Doe ook mee met de Nationale Tuinvogeltelling 2025!
18 Januari 2025
De impact van klimaatverandering op je tuin
16 Januari 2025
Kamerplanten voor op kantoor bieden je tal van voordelen!
14 Januari 2025
De invloed van kamerplanten op je mentale gezondheid
Tags